Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Macron megígérte, hogy megújítja a német-francia-lengyel weimari formátumot, és a jövőben az EU-csúcsok előtt egyeztet a V4-ek első embereivel. Az új Európai Bizottság kettős politikát kíván bevetni a visegrádi csoport kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Macron és egy híve szelfizik Krakkóban. A francia elnök múlt héten tett kétnapos hivatalos látogatást Lengyelországban,EPA/LUKASZ GAGULSKI

A Brexit radikálisan átalakítja Európa geopolitikáját. Hiszen egy olyan országról van szó, amely az EU katonai kiadásainak negyedéért felelt, amely állandó tagja az ENSZ BT-nek, amely fenntart egy katonai bázist korábbi gyarmatán, Brunei-ben és egy további építését tervezi Dél-Kelet-Ázsiában.

A német nagypolitika Merkel 2021-ben várható távozásáig lebénult állapotban marad, Macron francia elnök viszont ügyesen lavírozik az újjáalakuló európai rendben és megpróbálja összetartani az EU-t.  Ezért bizony dolgozni kell, hiszen a Brexit rámutatott arra, hogy az európai integráció nem visszafordíthatatlan, ahogyan annak olyan kiemelkedő eredménye sem, mint kontinensünk békéje.

Macron Varsóban

Macron most politikájához új partnereket keres, mégpedig a németektől keletre. A francia elnök múlt heti varsói látogatása már az új idők új szeleit hozta el. Macron ugyanis megígérte vendéglátóinak, hogy megújítja a német-francia-lengyel weimari formátumot, és szintén nem véletlenül kötelezte el magát amellett is, hogy a jövőben az EU-csúcsok előtt egyeztet a V4-ek első embereivel.

Összességében a V4-ek Trump szövetségesének számítanak az EU-ban, és Párizsnak ezt az álláspontot nyilvánvalóan puhítania kell.  A V4-ek az ENSz közgyűlésében gyakran együtt tartózkodnak a szavazástól, amikor Izrael elítélése van napirenden.

A V4-ek minden bizonnyal örömmel fogadják Párizs kinyújtott kezét. London távozásával ugyan a fajsúlyuk az EU-n belül némileg növekszik, de összességében mégis veszítenek a Brexittel.  Amikor ugyanis blokkoló kisebbséget akartak létrehozni, kellett egy nagy tagállam - ez pedig a legtöbbször az Egyesült Királyság volt.

Komoly gazdasági súly

Franciaország pontosan tudja, hogy egységes államként a V4-ek Európa ötödik legnagyobb gazdasága lenne, egyben a 12. a világon.  Népességszámát tekintve pedig a 64 milliós tömb a negyedik legnagyobb lenne Európában és a 22. a világon.  A V4 egy hangon beszél az új uniós költségvetési keretről, a strukturális alapokról és az uniós agrárpolitikáról is.

A négy közép-európai ország azonban több témában sem egységes. Míg Magyarország és Lengyelország kormányát szélsőjobboldaliként tartja számon a világ, addig a különben populista cseh vezetés nem kíván nyíltan szembemenni sem Brüsszellel, sem az EU alapértékeivel.  A szlovák kormány még Fico vezetése alatt is igyekezett EU-konform maradni, az új vezetés pedig még inkább uniópárti.

Brüsszel taktikája

Matteo Salvini is törésvonalat képez a V4-en belül, mert ő egy szövetség létrehozásán dolgozik Magyarországgal és Lengyelországgal – holott nagyon is különbözik a három állam történelme és gazdasági helyzete. Az ellenségkép azonos: Brüsszel és Berlin.

Káncz Csaba

De a hazai polgároknál az EU-ellenesség csak mérsékelt lelkesedést vált ki: nagyon is jól tudják ugyanis, mekkorát léptek előre az eltelt három évtizedben, részben a közösségi milliárdok, a szabad mozgás és az új gazdasági lehetőségek révén. Magyarország a GDP-t tekintve ma a nyugati szint 58 százalékánál jár, miközben 1989-ben még 31 százalékról indult.

A befolyásos Die Welt értesülése szerint az új EU Bizottság kettős politikát kíván bevetni a visegrádi csoport kapcsán: Von der Leyen bizottsági elnök egyrészt keménységet ígér a jogállam megsértése ügyében, másrészt jól tagolt párbeszédet tervez a négyekkel, messze túlmenve azokon a témakörökön, amelyek idáig napirenden voltak a két fél között. Ennek megfelelően magas rangú európai politikusok, illetve biztosok az eddiginél többször akarnak ellátogatni az új tagállamokba.

Von der Leyen továbbá kiegyensúlyozott migrációs és felzárkóztatási politikát irányoznak elő, nehogy azt Keleten sértésnek vegyék.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkapta a koronavírus elleni oltást
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 11:06
A Sinopharm szerével vakcinázták.
Makro / Külgazdaság Elhunyt itthon 72 koronavírusos beteg
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 10:41
Közel ötezer új fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
hírlevél