<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elvitte a nyúl a termelés egy részét.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy arról már korábban írtunk, az év negyedik hónapjában 3 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. A csökkenésben szerepet játszott, hogy az április a kitolódott húsvéti ünnepek miatt három munkanappal rövidebb volt, ez pedig nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte megfogta az ipari termelést, ezt mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a Privátbankár.hu-nak.

Ugyanakkor májusban feltehetően újabb lendületet kaphat az ipari termelés a szakember szerint, mivel az európai autóeladások is visszatértek a növekedési pályára, valamint új kapacitások léptek üzembe a közelmúltban. Emellett a bizalmi és beszerzési menedzser indexek továbbra is jelzik az élénkülést (a hazai beszerzési menedzser index történelmi csúcsra, 62,1 pontra ugrott májusban). Lényegesebb gyorsulásra azonban csak 2018-ban számítanak, ekkor lépnek üzembe az új autógyárak.

Nem olyan vészes a helyzet

Hasonló véleményen van az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter is. Meglátása szerint az ipari termelés növekedésének megtorpanása mögötti másik ok a tavaly áprilisi erőteljes bázis lehet, hiszen a tavaly áprilisi növekedési ütem kiemelkedett az egyébként ipar tekintetében nem túl dinamikus tavalyi évből. Azonban pozitívumként említette, hogy az év eddigi négy hónapját tekintve a tavalyihoz képest 4,9 százalékos volt a bővülés, ami így is kedvezőbb a tavalyi növekedési ütemnél.

A szektor idei kilátásai így összességében változatlanul kedvezőnek mondhatóak az idei évet tekintve, hiszen egyrészt megfigyelhető volt eddig az év során, hogy már nemcsak az autóipar húzza a növekedést, hanem a többi szektor is stabilan növekszik. Emellett a „puha” indikátorok továbbra is kedvező képet festenek, ami szintén bizakodásra adhat okot a szakember szerint, és megerősíthet minket abban, hogy az áprilisi visszaesés csupán átmenetinek tekinthető, és idén a tavalyi szintnél nagyobb ütemben bővülhet az ipar, elérve az átlagosan 4 százalékos ütemet.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG