<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elvitte a nyúl a termelés egy részét.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy arról már korábban írtunk, az év negyedik hónapjában 3 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. A csökkenésben szerepet játszott, hogy az április a kitolódott húsvéti ünnepek miatt három munkanappal rövidebb volt, ez pedig nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte megfogta az ipari termelést, ezt mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a Privátbankár.hu-nak.

Ugyanakkor májusban feltehetően újabb lendületet kaphat az ipari termelés a szakember szerint, mivel az európai autóeladások is visszatértek a növekedési pályára, valamint új kapacitások léptek üzembe a közelmúltban. Emellett a bizalmi és beszerzési menedzser indexek továbbra is jelzik az élénkülést (a hazai beszerzési menedzser index történelmi csúcsra, 62,1 pontra ugrott májusban). Lényegesebb gyorsulásra azonban csak 2018-ban számítanak, ekkor lépnek üzembe az új autógyárak.

Nem olyan vészes a helyzet

Hasonló véleményen van az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter is. Meglátása szerint az ipari termelés növekedésének megtorpanása mögötti másik ok a tavaly áprilisi erőteljes bázis lehet, hiszen a tavaly áprilisi növekedési ütem kiemelkedett az egyébként ipar tekintetében nem túl dinamikus tavalyi évből. Azonban pozitívumként említette, hogy az év eddigi négy hónapját tekintve a tavalyihoz képest 4,9 százalékos volt a bővülés, ami így is kedvezőbb a tavalyi növekedési ütemnél.

A szektor idei kilátásai így összességében változatlanul kedvezőnek mondhatóak az idei évet tekintve, hiszen egyrészt megfigyelhető volt eddig az év során, hogy már nemcsak az autóipar húzza a növekedést, hanem a többi szektor is stabilan növekszik. Emellett a „puha” indikátorok továbbra is kedvező képet festenek, ami szintén bizakodásra adhat okot a szakember szerint, és megerősíthet minket abban, hogy az áprilisi visszaesés csupán átmenetinek tekinthető, és idén a tavalyi szintnél nagyobb ütemben bővülhet az ipar, elérve az átlagosan 4 százalékos ütemet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG