<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elvitte a nyúl a termelés egy részét.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy arról már korábban írtunk, az év negyedik hónapjában 3 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. A csökkenésben szerepet játszott, hogy az április a kitolódott húsvéti ünnepek miatt három munkanappal rövidebb volt, ez pedig nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte megfogta az ipari termelést, ezt mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a Privátbankár.hu-nak.

Ugyanakkor májusban feltehetően újabb lendületet kaphat az ipari termelés a szakember szerint, mivel az európai autóeladások is visszatértek a növekedési pályára, valamint új kapacitások léptek üzembe a közelmúltban. Emellett a bizalmi és beszerzési menedzser indexek továbbra is jelzik az élénkülést (a hazai beszerzési menedzser index történelmi csúcsra, 62,1 pontra ugrott májusban). Lényegesebb gyorsulásra azonban csak 2018-ban számítanak, ekkor lépnek üzembe az új autógyárak.

Nem olyan vészes a helyzet

Hasonló véleményen van az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter is. Meglátása szerint az ipari termelés növekedésének megtorpanása mögötti másik ok a tavaly áprilisi erőteljes bázis lehet, hiszen a tavaly áprilisi növekedési ütem kiemelkedett az egyébként ipar tekintetében nem túl dinamikus tavalyi évből. Azonban pozitívumként említette, hogy az év eddigi négy hónapját tekintve a tavalyihoz képest 4,9 százalékos volt a bővülés, ami így is kedvezőbb a tavalyi növekedési ütemnél.

A szektor idei kilátásai így összességében változatlanul kedvezőnek mondhatóak az idei évet tekintve, hiszen egyrészt megfigyelhető volt eddig az év során, hogy már nemcsak az autóipar húzza a növekedést, hanem a többi szektor is stabilan növekszik. Emellett a „puha” indikátorok továbbra is kedvező képet festenek, ami szintén bizakodásra adhat okot a szakember szerint, és megerősíthet minket abban, hogy az áprilisi visszaesés csupán átmenetinek tekinthető, és idén a tavalyi szintnél nagyobb ütemben bővülhet az ipar, elérve az átlagosan 4 százalékos ütemet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló