TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Befektetők szerint már nem az euróövezeti szuverén adósságproblémák jelentik a legnagyobb gondot.

A Fitch Ratings második negyedéve felmérése szerint az európai kötvénypiacon aktív befektetési társaságok vezetőinek 82 százaléka mondta azt, hogy az ukrajnai válság teremtette geopolitikai kockázat komoly rizikót jelent az európai hitelpiacokra a következő tizenkét hónapban. Az előző hasonló felmérésben - amelyet a Fitch Ratings éppen az ukrajnai válság kirobbanása előtt végzett el - a megkérdezett kötvényalapok 45 százaléka nyilatkozott így.

Nem csak Ukrajnával van gondjuk

A Fitch új felmérésébe bevont európai kötvénypiaci szereplők az ukrajnai válság mellett a felzárkózó térséget általánosságban is egyre inkább kockázatosnak tekintik. A hitelminősítő kimutatása szerint a megkérdezettek 71 százaléka tartja jelentős kockázatnak, hogy egy vagy több felzárkózó piacon kedvezőtlen fejlemények zajlanak le a következő tizenkét hónapban.

Az idei első negyedéves vizsgálat során 68 százalékuk, a tavalyi negyedik negyedévben még csak 51 százalékuk mondta ugyanezt.

Kisebb baj az adósság

Azoknak az európai kötvényalap-kezelőknek az aránya, amelyek szerint az euróövezeti szuverén adósságproblémák is nagy kockázatot jelentenek az európai hitelpiacra, a Fitch új felmérésében négyévi mélypontra, 26 százalékra csökkent az előző negyedéves körkérdésben kimutatott 39 százalékról. Tavaly ilyenkor az európai adósságpiaci befektetési társaságoknak még a 83 százaléka nevezte az euróövezeti adósságproblémákat komoly európai hitelpiaci rizikónak, szinte ugyanannyi, mint ahány most az ukrajnai válságról vélekedik így.

Kezdődik a hozamvadászat

Meredeken csökkent az elhúzódó euróövezeti recessziótól tartó kötvényalapok aránya is: jelenleg ezt 33 százaléknyian tartják jelentős kockázatnak az egy évvel ezelőtt mért 86 százalék helyett.

A kötvénypiaci befektetési alapok többsége mindazonáltal nincs meggyőződve arról, hogy az euróövezetben megindult kilábalási folyamat igazolja a valutauniós periféria adósságpiacain január és április között végbement erőteljes hozamfelár-csökkenést.

A válaszadók 55 százaléka szerint a jelenség azt mutatja, hogy a befektetők hozamvadászatba kezdtek, ám éppen a kockázati felárak ebből eredő csökkenése miatt most már nem jutnak megfelelő kompenzációhoz az általuk vállalt rizikóért cserébe. A Fitch Ratings körkérdése szerint az európai kötvényalapoknak mindössze a 20 százaléka tartja úgy, hogy a kockázati hozamfelárak szűkülése az euróövezeti kockázatok elhanyagolhatóvá válását jelzi.

Nagy a hiány, magas az államadósság

A hitelminősítő a felméréshez fűzött elemzésében közölte: maga is úgy ítéli meg, hogy az euróövezeti gazdaságokat változatlanul adósminőségi gyengeségek terhelik, köztük jelentős államháztartási hiányok, magas államadósság-ráták, nyomott növekedési potenciálok, gyenge bankieszköz-minőségi mutatók, valamint politikai és pénzügyi sokkok kockázatai.

A Fitch Ratings szerint mindezek alapján nem várható, hogy a pénzügyi válság idején többszörösen leminősített euróövezeti szuverén adósok kockázati osztályzatai belátható időn belül visszatérnek a válság előtti szintekre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél