<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A lengyelek küldenének, a franciák fontolgatják a dolgot, Joe Biden kategorikus nemmel válaszolt. Zelenszkij viszont több és gyorsabb támogatást kér. Háborús hírek.

  • Az Amerikai Egyesült Államok nem szállít F-16-os vadászrepülőgépeket Ukrajnának, jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre az elnök egyszerűen annyit válaszolt: „Nem.” Miután múlt héten eldőlt, hogy több ország is modern nyugati harckocsikat küld Ukrajnának, a kijevi vezetés most azt igyekszik elérni, hogy az ország nyugati harci repülőgépeket is kapjon.
    Andrij Jermak, az ukrán elnök vezető tanácsadója arról beszélt, hogy Lengyelország hajlandó lenne F-16-osokat küldeni Ukrajnának, azonban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök leszögezte, hogy erre csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve, egy nagyobb koalíció keretében kerülhetne sor. Franciaország és Hollandia sem „zárja ki” vadászrepülőgépek átadását. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad a konfliktus további eszkalálódását kockáztatni.

A lengyel légierő F-16 Fighting Falconjai. Fotó: Depositphotos
A lengyel légierő F-16 Fighting Falconjai. Fotó: Depositphotos

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár dél-koreai látogatásán arra szólította fel a szöuli vezetést, hogy növelje Ukrajna támogatását, és vizsgálja felül azon gyakorlatát, hogy nem szállít fegyvereket konfliktuszónákba. A főtitkár szerint Ukrajnának elsősorban lőszerre van szüksége, méghozzá „sürgősen”.
  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjjeli videóüzenetében a nyugati fegyverszállítások felgyorsítását szorgalmazta. „Az időt a mi fegyverünkké kell tennünk. Fel kell gyorsítani az eseményeket, felgyorsítani a fegyverek szállítását és új, szükséges fegyverek lehetőségeinek megnyitását.” Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy az orosz erők folyamatosan igyekeznek áttörni az ukrán védelmi vonalakat.
  • A tekintélyes ISW kutatóintézet értékelése szerint a nyugati fegyverek szállításának elhúzódása, a hosszú politikai egyezkedések vezettek ahhoz, hogy az ukrán haderő nem tudta jobban kihasználni az orosz hadvezetés hibáit, az orosz haderő gyengeségeit. Az ISW szerint Ukrajna jóval többet is elérhetett volna például a harkivi ellentámadás idején, ha meglettek volna a szükséges eszközei az eredmények jobb kihasználásához.
  • Tovább rohamoznak az orosz erők Bahmut és Vuledár környékén is, a független híradások szerint Bahmutban egyre nehezebb az ukrán védők helyzete, Vuledárnál egyelőre kitartanak az ukrán védelmi vonalak.
  • Az ukrán állami eneirgiaipari vállalat, az Ukrenergo arról tájékoztatott, hogy „jelentős deficit” állt elő az ország energiarendszerében a hónapok óta tartó orosz támadások következtében.
  • Zoran Milanović horvát elnök újságírók előtt kritizálta a nyugat azon lépését, hogy nehéz harckocsikat küld Ukrajnának, ugyanis szerinte ez csupán „elnyújta a háborút”. Milanović azt is kifejtette, hogy a Krím-félsziget „soha többé nem lesz Ukrajna része”, és hogy nem helyes Ukrajnának fegyvereket szállítani, mivel a háborúnak „nincs megoldása”.

Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG