<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Adócsökkentést hozhat a nagykoalíció Németországban.
Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Londoni pénzügyi elemzők értékelése szerint a németországi választások legvalószínűbb kimenetele, vagyis a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek kormánykoalíciója várhatóan valamivel alacsonyabb adószintet jelent majd, mint amilyent a CDU/CSU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának folytatódása eredményezett volna, és ez a következő 12-24 hónapban valószínűleg felhajtóerőt ad a német gazdaság növekedésének.

A citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor az új német kormány kevésbé lesz nyitott a további euróövezeti integrációra, és ez hosszabb távon nem tesz jót a német gazdaságnak.

Nem lesz gazdasági bizonytalanság

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza valószínűtlennek nevezte, hogy a várhatóan hónapokig elhúzódó kormányalakítási tárgyalások teremtette bizonytalanság komolyabb károkat okozna a német gazdaságban, amely nagyon erős lábakon áll.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Hollandiában a márciusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani, azonban a holland hazai össztermék (GDP) növekedési üteme és az üzleti bizalom is erősödött az utóbbi negyedévekben.

Jamaica-koalíció

A Capital Economics londoni főközgazdászának várakozása szerint ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta - a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalícióként emlegetett - kormányzati szövetség jön létre, az jórészt növekedéspárti gazdaságpolitikát alkalmazna. A CDU által javasolt 15 milliárd eurós adócsökkentési csomag az éves német GDP-érték 0,5 százalékával csökkentené a nemzetgazdasági szintű adóterhet, ráadásul az FDP ennél is kétszer nagyobb, 30 milliárd eurós adócsökkentést ígért, és a Zöldek is támogatják az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentését - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jennifer McKeown szerint azonban az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Jamaica-koalíció megalakulása esetén csak mérsékelt költségvetési gazdaságösztönzés lenne várható, mivel a három párt egyike sem tervez olyan mértékű állami beruházásokat, mint amilyeneket az eddigi koalíciós partner, az SPD szorgalmazott, és mindhárom párt programjában egyensúlyos államháztartási mérleg szerepel.

A Capital Economics főközgazdásza közölte: a ház mindezek alapján nem kívánja módosítani a német gazdaságra adott - a szélesebb londoni konszenzust meghaladó - növekedési előrejelzését, amely így 2017-re továbbra is 2,3 százalékos, jövőre 2 százalékos, 2019-ben 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Németországban.

Jól járnak a britek is

Jennifer McKeown várakozása szerint a Jamaica-koalíció valamivel enyhébb hozzáállást tanúsít majd a Brexithez, vagyis a brit EU-tagság megszűnési folyamatához, mint amilyen a további CDU/CSU-SPD koalíciótól lett volna várható. Hozzátette: a Zöldek pártolják ugyan a mélyebb euróövezeti integrációt, az FDP keményvonalasabb hozzáállása azonban ezt hátráltathatja, különösen akkor, ha a párt megkapja az általa óhajtott pénzügyminiszteri tárcát.

Van, aki még nem teljesen biztos

Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője hétfői helyzetértékelésében ugyanakkor nem nevezte teljes bizonyosságúnak a Jamaica-koalíció létrejöttét.

A szakértő szerint a ház jelenleg 70 százalékos esélyt ad a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek közös kormányalakításának, és 10 százalékot annak, hogy Merkel megpróbál kisebbségi kormányt alakítani.

Lichfield szerint az megjósolható volt, hogy a nagy pártok szavazatokat veszítenek a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD javára, de az utolsó pillanatban sokan átálltak az FDP-hez is, ami azt jelzi, hogy még a mérsékelt CDU-szavazók is az eddigitől jobbra álló gazdaságpolitikára akarják ösztönözni Angela Merkel kancellárt.

Mégsem lesz nagy összeborulás

Az Eurasia londoni elemzője szerint valójában az FDP sem zárja ki a reformokat, sőt még a közös euróövezeti pénzügyminisztérium gondolatát sem veti el, de ennek létrehozásába csak akkor egyezne bele, ha egy ilyen valutauniós pénzügyi főhatóság kiszámítható költségvetési szabályozásokat érvényesítene és nem teljesítene politikai utasításokat.

A Zöldek valószínűsíthető jelenléte a következő német koalícióban ellensúlyt képez majd az FDP euróövezeti gazdaságpolitikai alapállásával szemben, német kormányilletékesek azonban várhatóan az FDP koalíciós részvételével és a CDU/CSU pártszövetség jobbratolódásával fogják megindokolni az euróövezeti integráció mélyítését szorgalmazó Párizsnak, hogy ebben a kérdésben most már csak korlátozott előrelépés várható - fogalmazott az Eurasia Group londoni elemzője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló