3p

Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.

Közzétette az Eurostat az európai országokban idén februárban mért fogyasztói bizalmi index értékeit. Az ilyen indexek lakossági megkérdezésen alapulnak, ún. önbevallási módszerrel, mely módszertanából eredően szubjektív értékelést is tartalmaz. A kérdőíven a jelenre és a közeljövőre vonatkozó kérdéseket is feltesznek: mit gondolnak a háztartások a jövőbeli gazdasági helyzetről, munkalehetőségekről, milyen fogyasztási terveik vannak (például tervben van-e nagyobb értékű termék vásárlása). Az eredmények összegzését követően arról kapunk képet, mennyire optimista a lakosság a jelen és a jövőbeli gazdasági helyzettel kapcsolatban.

"A fogyasztói bizalom azért fontos indikátor, mivel a jövőbeli fogyasztási hajlandóságot mutatja, mely végső soron kihat a GDP-re is. A növekvő (csökkenő) fogyasztói bizalom annak a jele, hogy a lakosság többet (kevesebbet) fogyaszt majd, mely a vállalkozások számára magasabb (alacsonyabb) bevételt jelent"

- fogalmaznak a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány honlapján.

Nos, ennek alapján túl sok jó nem várható a jövőbeli lakossági fogyasztásról a kontinensen, mivel két országon kívül mindenhol negatív értéket mért a mutató, az eurózóna átlaga is -15,5 százalékot mutat.

Magyarország hátulról az 5. helyen van a listán, -25,9 százalékos értékkel, az utolsó helyen Görögország szomorkodik, -47,2 sázalékos mutatóval.

A másik véglet Litvánia, ahol plusz 2,8 százalékot mutat az index, a másik pozitív kivétel Lengyelország, a maga 1,2 százalékával.

Fogyasztói bizalmi index, 2024. február. Forrás: Eurostat
Fogyasztói bizalmi index, 2024. február. Forrás: Eurostat

Az adatokat Facebook-oldalán közzétevő Vakmajom gazdasági oldal szerint a lengyel és magyar érték közötti szakadék négy okra vezethető vissza, ezek közül is elsőként a kormányváltást követően felszabadított, mintegy 150 milliárd euróra tehető uniós forrásokat említi.

"Ami az európai szinten is nagy és egyre nagyobb súlyú gazdaságnak számító Lengyelországot illeti, a példátlan derűlátást több dolog is táplálhatja:

1. Az autokratikus, a jogálamot kikezdő rezsim eltakarításával 150 milliárd eurós (!), eddig befagyasztott EU-forrás szabadulhat fel.
2. Az infláció beesésével 20 éve nem látott ütemben nőnek a reálbérek, évi 8-9% körül.
3. A minimálbér két részletben való emeléssel megközelítheti idén a havi 1000 eurót, ami már egy elfogadható európai nívónak számít, 1000 alatt keresni tényleg nyomorszint ma Európában.
4. A zlotyi betonstabil az euróhoz kepest."
 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG