<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A vártnál jobb lehet jövőre a német gazdasági növekedés, és Európában sem annyira rossz a helyzet, mint ahogy azt sokan gondolják - mondta Jens Weidmann, a Deutsche Bundesbank elnöke, az EKB Kormányzótanácsának tagja. Hagyják már békén a kötvényvásárlással!

Az inflációt ugyan elintézik az olajárak, de a növekedés jobban pöröghet

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak adott interjúban Jens Weidmann, a Deutsche Bundesbank elnöke, az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy helyteleníti az EKB szuverén kötvényvásárlási terveit. Elmondta, hogy az euróövezeti jegybank szoros figyelemmel követi az olajárak alakulását és az árcsökkenés hatását az euróövezeti inflációra, ami jelenleg messze elmarad az EKB közel két százalékos céljától.

Az EKB felkészült a régiót fenyegető deflációs veszély elhárításához szükséges intézkedések meghozatalára - jelezte Jens Weidmann. "A dolgok jelenlegi állása szerint tartósan alacsony olajárak mellett az infláció alacsonyabb lesz a vártnál, a gazdasági növekedés üteme viszont nagyobb" - fogalmazott.

Nem olyan pocsék a helyzet, mint ahogy kinéz

A Bundesbank decemberben még megfelezte 1,0 százalékra jövő évi német növekedési előrejelzését, az ideit pedig a még júniusban kilátásba helyezett 1,9 százalékról 1,4 százalékra fogta vissza.

"Európában a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, mint ahogy azt sokan gondolják" - mondta ugyanakkor Jens Weidmann.

Minek vennénk még kötvényeket is?

Az irányadó kamat 0,05 százalékra csökkentésével az EKB már szinte kimerítette monetáris szabályozási eszköztárát, és jószerint csak szuverén kötvények vásárlásához, azaz mennyiségi monetáris eszközök alkalmazáshoz folyamodhat a gazdasági növekedés fellendítése érdekében.

Az EKB döntéshozó testülete több tagjának azonban fenntartásai vannak a mennyiségi monetáris eszközök alkalmazhatóságát illetően. A 24 tagú Kormányzótanácsban a terv legszókimondóbb ellenzőjének Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke számít, aki szerint az EKB ezzel csak a pazarló országok hóna alá nyúlna, és eltávolodna mandátumától, az árstabilitás feletti őrködéstől.

"(Az alacsony olajárak formájában) valósággal tálcán kaptunk egy gazdaságösztönző programot. Miért kellene ezt még monetáris eszközökkel is megfejelni?" - tette fel a kérdést a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjúban Jens Weidmann, megjegyezve, hogy az EKB-nek nem lenne szabad pusztán a pénzpiacok nyomásának engedve szuverén kötvényeket felvásárolnia.

"Határozottan bosszant az az újabban minduntalan nekünk szegezett kérdés, hogy 'mikor vásároltok már végre?' " - fogalmazott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG