4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

7 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi negyedik negyedévben, de mit hoz ez az év?

2015 egészében a beruházási teljesítmény 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Részletek >>>

Ez áll a jó adat mögött

Az adatokra reagálva Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: a növekedés az előző EU ciklus tavaly év végi záráshoz kapcsolódott,  mivel a költségvetésben 70 százalékkal nőttek a beruházások, miközben a vállalkozásoknál 6,2 százalékos csökkenést mértek.

A gépberuházások 17,3 százalékkal nőttek, ezzel szemben az építési beruházások 0,3 százalékkal csökkentek. Az EU források tavaly év végi lehívásának felfutása miatt 110 százalékkal ugrottak meg a beruházások az egészségügyben, így a tavalyi utolsó negyedévben 101,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az ágazatban. Igen jelentősen, 90 százalékkal nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem területén, feltehetően részben a menekültválság következményeként is.

40 százalékkal nőttek a beruházások az oktatásban, 35,8 százalékkal a művészet, szórakoztatás területén, 27,6 százalékkal az információ, kommunikáció ágazatban, 26,2 százalékkal a pénzügyi, biztosítása tevékenység területén, 17,4 százalékkal a tudomány, szakmai és műszaki tevékenység területén, valamint 11 százalékkal az energiaszektorban.

Ahol visszaesés volt

A korábbi években elért magas bázis után azonban 7,1 százalékkal csökkentek a feldolgozóipari beruházások. A nemzetgazdasági ágon belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában, a gyógyszergyártásban, valamint a járműgyártásban.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – 7,4 százalékkal, az ingatlanügyleteké – a lakásépítések visszaesése miatt – 2,7 százalékkal csökkent. 29,3 százalékkal csökkentek a beruházások a mezőgazdaságban, valamint 19,5 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban, mindkét területen az igen magas korábbi bázis miatt. A tavalyi évben összesen 0,6 százalékkal nőttek a beruházások a 2014-ben elért igen markáns, 19,4 százalékos növekedés után.

Kevesebb EU-s pénz jön

Suppan Gergely úgy látja, idén a korábbi EU ciklus forrásainak intenzív lehívását követően visszaesnek az EU források, azonban a korábbi számításokhoz képest kisebb mértékben. Mivel az új EU ciklus forrásainak 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja, a vállalatok beruházásai élénkülhetnek, amit a javuló belső kereslet támogathat. Az állami beruházások visszaesése miatt mintegy 1,5-2 százalékos csökkenésre számítanak a beruházások területén.

Az új lakások áfájának csökkentése és a lakástámogatások kiterjesztése érdemben támogathatja a lakásberuházások felfutását, ennek pozitív hatása azonban inkább jövőre lesz érezhető. Jövőre az új EU ciklus forrásainak lehívása is intenzívebbé válhat, így jövőre újra a beruházások növekedésére számítanak, ami meghaladhatja a 3 százalékot.

Jön a zsugorodás

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint számítani lehetett a beruházások növekedésére tavaly az utolsó negyedévben, mert a kormányzat felpörgette az európai uniós pályázatok kifizetését. Hozzátette: idén az első két negyedév várhatóan gyengén alakul, az év vége felé azonban javulhat a kép.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a beruházások stagnáltak 2015-ben, ami gyenge teljesítmény az előző évekhez képest, hiszen 2013-ban 6,9 százalékkal, 2014-ben pedig 19,4 százalékkal nőttek a beruházások. Az adatok alapján egyértelmű: a beruházásokat elsősorban az EU-s pénzek, illetve a költségvetés által finanszírozott projektek hajtották 2015-ben, míg idén is kismértékű zsugorodás jöhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG