Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Mavir nem kezeli kész tényként a paksi 5. és 6. blokk 2024-es és 2025-ös üzembe helyezését.

 

Óriási lyuk tátong a hazai áramtermelés és -kereslet között 2025 táján, de még utána is, a ma ismert tervek szerint. Csak annyi biztos, hogy erőművi egységek sorát kell leállítani, és hogy 2024-ben és 2025-ben átadnánk két új paksi blokkot.

Nem véletlen, hogy az atomerőmű-beruházás melletti egyik érv a majdani kínálathiány megelőzése. Igaz, vannak szakértők, akik szerint elég lenne a blokkokat a tervezettnél később felhúzni, mások szerint inkább sohasem, hiszen alapozhatunk zöldenergiára, importra és más egyébre is – írja a Világgazdaság Online.

Tényleg szükség van rá?

A fő kérdés itt az, hogy a paksi 5. és 6. blokk tervezett beindításakor milyen forrásból és mennyi villamos energia állhat rendelkezésére.

A Mavir abból indul ki, hogy új erőművekre a következő évtizedekben elsősorban a leállított egységek pótlása miatt van szükség. Az ország nagy erőműveinek együttes teljesítőképessége 2014 végén 8,9 gigawattnyi volt, aminek 2030-ra a 40 százaléka maradhat meg. Hasonló arányban csappannak meg a kiserőmű-kapacitások is.

Helyükre 2025-ig 5400 megawattnyi, 2030-ig pedig 7000 megawattnyi új kapacitást kell létesíteni. A Mavir egyelőre a már ismert, de gazdasági okok miatt elhalasztott kombinált ciklusú gázerőműtervek megvalósulását feltételezi az 5. és a 6. paksi blokkok megépítéséig. Az új gázblokkok 2030-ra együtt mintegy 3,4 gigawattal növelnék az áramtermelő lehetőségeket a paksi bővítésig. (Vagyis az ország atom-szén-zöld fókuszú energiastratégiája helyett egyelőre az atom-gáz-zöld variáció erősödhet.)

Az viszont, hogy a Mavir szerint mikor kerül sor az 5. és a 6. blokk átadására, nem egyértelmű. Forráshiányos verziója szerint „2025 és 2030 után legalább egy gépet üzembe helyeznek”, optimista változata szerint pedig 2025-ben már működik az 5. blokk és 2030-ban a 6. egység is. Az utóbbi forgatókönyv alapján feltehető, de nem állítható sem a 2024-es, sem a 2025-ös átadás.

A nagy paksi blokkok miatt a Mavirnak szabályozási tartalékokról kell gondoskodnia gázturbinapark létesítésével vagy importból. Az atomblokkok nagy kihasználtsággal való működtetése érdekében meg kell oldani a fölöslegben termelt áram tárolását is – hangsúlyozzák. E célból a rendszerirányító egy szivattyús-tározós erőmű kialakítását valószínűsíti. Egyúttal figyelmeztet: miközben nőni fog az atomerőmű részaránya az áramtermelésben, magának a létesítménynek a kihasználtsága csökkenhet – írja a VG.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.