Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Londoni elemzők szerint Magyarország 2014-ig tartani fogja a 3 százalékos államháztartási hiányt, de ez a gazdasági növekedés rovására megy. Megoszlanak a vélemények arról, hogy jövőre folytatódik-e a visszaesés, vagy enyhe növekedés várható.

3 százalékos hiány mellett lanyha lesz a gazdasági növekedés

Az elemzők az Európai Bizottság tegnapi kijelentésére reagáltak, miszerint, bár az összes költségvetési tartalékot fel kell használnunk hozzá, jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány. Részletek >>>

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a globális felzárkózó térségről összeállított, 2013-2014-re szóló prognózisukban közölték: az idei év egészére 0,9 százalékos GDP-visszaesést, jövőre 0,6 százalékos, 2014-re 1,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

Bár az 1,2 százalékos idei visszaesést valószínűsítő londoni konszenzushoz képest a UBS előrejelzésében 0,3 százalékponttal enyhébb magyarországi recesszió szerepel 2012-re, a ház elemzői az általuk 2013-ra és 2014-re jósolt magyar gazdasági növekedést "nagyon lanyhának" minősítették.

Marad a stagnáló hitelezés

A cég szerint ennek a gyenge növekedési kilátásnak két fő oka van. Az egyik az, hogy várhatóan a magán- és a közszférában egyaránt folytatódik a fogyasztásnak nem kedvező adósságleépítési folyamat, a másik pedig az, hogy továbbra is komorak a beruházási kilátások.

Ezzel kapcsolatban a UBS londoni elemzői közölték: nem jósolnak jelentősebb élénkülést a banki hitelezésben, mindemellett lassú a működőtőke-beáramlás, az üzleti bizalom pedig nyomott. A ház szakértői kiemelik, hogy a magyar GDP-értékhez mért beruházási ráta a rendszerváltás óta eltelt időben soha nem volt olyan alacsony, mint most.

Hasonló következtetésre jutottak legújabb térségi helyzetértékelésükben a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elemzői is.

A közép- és kelet-európai országok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására több mint két évtizede létrehozott londoni fejlesztési bank a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban kiemelte, hogy az állóeszköz-beruházások GDP-arányos rátája egyike a legalacsonyabbaknak Közép-Európában, és - a térség többi gazdaságától eltérően - még tavaly is csökkent.

Folytatódik-e jövőre a visszaesés?

Az EBRD a UBS előrejelzésénél jóval borúlátóbb magyarországi növekedési prognózist adott. A bank elemzői közölték, hogy az idei év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban, és az EBRD-jelentés valószínűnek nevezte, hogy a magyarországi recesszió áthúzódik 2013-ra is.

Ugyanezt jósolták az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdaság elemzőház, a Capital Economics szakelemzői is. A cég közgazdászai közölték: várakozásuk szerint a magyar gazdaság a következő 18 hónap legnagyobb részét recesszióban tölti, tekintettel a költségvetési szigorra, a gyengülő külső keresletre, és arra, hogy egyelőre nincs előrelépés az új IMF-megállapodás ügyében.

A Capital Economics elemzői szerint a megállapodás helyreállítaná a gazdaságpolitikai döntéshozatal hitelességét, és ez az üzleti beruházások fellendülését eredményezné a magyar gazdaságban. A ház szakértői szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben 1,3 százalékkal csökkenhetett éves összevetésben.

Az IMF-megállapodás elérése a UBS londoni elemzőinek csütörtöki prognózisa szerint is erősítené a magyar gazdaságba vetett bizalmat, és így lendületet adhatna a beruházásoknak.

A lejáró adósságok miatt kell az IMF-megállapodás

A UBS szakértői hozzátették: tekintettel arra, hogy 2013-2014-ben 11 milliárd euró magyar devizaadósság jár le, ezért Magyarországnak 2013-ban meg kell jelennie az eurókötvény-piacon. A kibocsátás sikere azonban IMF-megállapodás nélkül "kérdéses". A UBS londoni elemzői ezért arra számítanak, hogy "valamikor 2013-ban" megszületik az új IMF-programról szóló egyezség.

A cég számításai szerint az IMF-megállapodás a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetné az éves magyar adósságszolgálati költségeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos