1p
Londoni elemzők szerint Magyarország 2014-ig tartani fogja a 3 százalékos államháztartási hiányt, de ez a gazdasági növekedés rovására megy. Megoszlanak a vélemények arról, hogy jövőre folytatódik-e a visszaesés, vagy enyhe növekedés várható.

3 százalékos hiány mellett lanyha lesz a gazdasági növekedés

Az elemzők az Európai Bizottság tegnapi kijelentésére reagáltak, miszerint, bár az összes költségvetési tartalékot fel kell használnunk hozzá, jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány. Részletek >>>

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a globális felzárkózó térségről összeállított, 2013-2014-re szóló prognózisukban közölték: az idei év egészére 0,9 százalékos GDP-visszaesést, jövőre 0,6 százalékos, 2014-re 1,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

Bár az 1,2 százalékos idei visszaesést valószínűsítő londoni konszenzushoz képest a UBS előrejelzésében 0,3 százalékponttal enyhébb magyarországi recesszió szerepel 2012-re, a ház elemzői az általuk 2013-ra és 2014-re jósolt magyar gazdasági növekedést "nagyon lanyhának" minősítették.

Marad a stagnáló hitelezés

A cég szerint ennek a gyenge növekedési kilátásnak két fő oka van. Az egyik az, hogy várhatóan a magán- és a közszférában egyaránt folytatódik a fogyasztásnak nem kedvező adósságleépítési folyamat, a másik pedig az, hogy továbbra is komorak a beruházási kilátások.

Ezzel kapcsolatban a UBS londoni elemzői közölték: nem jósolnak jelentősebb élénkülést a banki hitelezésben, mindemellett lassú a működőtőke-beáramlás, az üzleti bizalom pedig nyomott. A ház szakértői kiemelik, hogy a magyar GDP-értékhez mért beruházási ráta a rendszerváltás óta eltelt időben soha nem volt olyan alacsony, mint most.

Hasonló következtetésre jutottak legújabb térségi helyzetértékelésükben a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elemzői is.

A közép- és kelet-európai országok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására több mint két évtizede létrehozott londoni fejlesztési bank a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban kiemelte, hogy az állóeszköz-beruházások GDP-arányos rátája egyike a legalacsonyabbaknak Közép-Európában, és - a térség többi gazdaságától eltérően - még tavaly is csökkent.

Folytatódik-e jövőre a visszaesés?

Az EBRD a UBS előrejelzésénél jóval borúlátóbb magyarországi növekedési prognózist adott. A bank elemzői közölték, hogy az idei év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban, és az EBRD-jelentés valószínűnek nevezte, hogy a magyarországi recesszió áthúzódik 2013-ra is.

Ugyanezt jósolták az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdaság elemzőház, a Capital Economics szakelemzői is. A cég közgazdászai közölték: várakozásuk szerint a magyar gazdaság a következő 18 hónap legnagyobb részét recesszióban tölti, tekintettel a költségvetési szigorra, a gyengülő külső keresletre, és arra, hogy egyelőre nincs előrelépés az új IMF-megállapodás ügyében.

A Capital Economics elemzői szerint a megállapodás helyreállítaná a gazdaságpolitikai döntéshozatal hitelességét, és ez az üzleti beruházások fellendülését eredményezné a magyar gazdaságban. A ház szakértői szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben 1,3 százalékkal csökkenhetett éves összevetésben.

Az IMF-megállapodás elérése a UBS londoni elemzőinek csütörtöki prognózisa szerint is erősítené a magyar gazdaságba vetett bizalmat, és így lendületet adhatna a beruházásoknak.

A lejáró adósságok miatt kell az IMF-megállapodás

A UBS szakértői hozzátették: tekintettel arra, hogy 2013-2014-ben 11 milliárd euró magyar devizaadósság jár le, ezért Magyarországnak 2013-ban meg kell jelennie az eurókötvény-piacon. A kibocsátás sikere azonban IMF-megállapodás nélkül "kérdéses". A UBS londoni elemzői ezért arra számítanak, hogy "valamikor 2013-ban" megszületik az új IMF-programról szóló egyezség.

A cég számításai szerint az IMF-megállapodás a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetné az éves magyar adósságszolgálati költségeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG