TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Londoni elemzők szerint Magyarország 2014-ig tartani fogja a 3 százalékos államháztartási hiányt, de ez a gazdasági növekedés rovására megy. Megoszlanak a vélemények arról, hogy jövőre folytatódik-e a visszaesés, vagy enyhe növekedés várható.

3 százalékos hiány mellett lanyha lesz a gazdasági növekedés

Az elemzők az Európai Bizottság tegnapi kijelentésére reagáltak, miszerint, bár az összes költségvetési tartalékot fel kell használnunk hozzá, jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány. Részletek >>>

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a globális felzárkózó térségről összeállított, 2013-2014-re szóló prognózisukban közölték: az idei év egészére 0,9 százalékos GDP-visszaesést, jövőre 0,6 százalékos, 2014-re 1,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

Bár az 1,2 százalékos idei visszaesést valószínűsítő londoni konszenzushoz képest a UBS előrejelzésében 0,3 százalékponttal enyhébb magyarországi recesszió szerepel 2012-re, a ház elemzői az általuk 2013-ra és 2014-re jósolt magyar gazdasági növekedést "nagyon lanyhának" minősítették.

Marad a stagnáló hitelezés

A cég szerint ennek a gyenge növekedési kilátásnak két fő oka van. Az egyik az, hogy várhatóan a magán- és a közszférában egyaránt folytatódik a fogyasztásnak nem kedvező adósságleépítési folyamat, a másik pedig az, hogy továbbra is komorak a beruházási kilátások.

Ezzel kapcsolatban a UBS londoni elemzői közölték: nem jósolnak jelentősebb élénkülést a banki hitelezésben, mindemellett lassú a működőtőke-beáramlás, az üzleti bizalom pedig nyomott. A ház szakértői kiemelik, hogy a magyar GDP-értékhez mért beruházási ráta a rendszerváltás óta eltelt időben soha nem volt olyan alacsony, mint most.

Hasonló következtetésre jutottak legújabb térségi helyzetértékelésükben a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elemzői is.

A közép- és kelet-európai országok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására több mint két évtizede létrehozott londoni fejlesztési bank a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban kiemelte, hogy az állóeszköz-beruházások GDP-arányos rátája egyike a legalacsonyabbaknak Közép-Európában, és - a térség többi gazdaságától eltérően - még tavaly is csökkent.

Folytatódik-e jövőre a visszaesés?

Az EBRD a UBS előrejelzésénél jóval borúlátóbb magyarországi növekedési prognózist adott. A bank elemzői közölték, hogy az idei év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban, és az EBRD-jelentés valószínűnek nevezte, hogy a magyarországi recesszió áthúzódik 2013-ra is.

Ugyanezt jósolták az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdaság elemzőház, a Capital Economics szakelemzői is. A cég közgazdászai közölték: várakozásuk szerint a magyar gazdaság a következő 18 hónap legnagyobb részét recesszióban tölti, tekintettel a költségvetési szigorra, a gyengülő külső keresletre, és arra, hogy egyelőre nincs előrelépés az új IMF-megállapodás ügyében.

A Capital Economics elemzői szerint a megállapodás helyreállítaná a gazdaságpolitikai döntéshozatal hitelességét, és ez az üzleti beruházások fellendülését eredményezné a magyar gazdaságban. A ház szakértői szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben 1,3 százalékkal csökkenhetett éves összevetésben.

Az IMF-megállapodás elérése a UBS londoni elemzőinek csütörtöki prognózisa szerint is erősítené a magyar gazdaságba vetett bizalmat, és így lendületet adhatna a beruházásoknak.

A lejáró adósságok miatt kell az IMF-megállapodás

A UBS szakértői hozzátették: tekintettel arra, hogy 2013-2014-ben 11 milliárd euró magyar devizaadósság jár le, ezért Magyarországnak 2013-ban meg kell jelennie az eurókötvény-piacon. A kibocsátás sikere azonban IMF-megállapodás nélkül "kérdéses". A UBS londoni elemzői ezért arra számítanak, hogy "valamikor 2013-ban" megszületik az új IMF-programról szóló egyezség.

A cég számításai szerint az IMF-megállapodás a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetné az éves magyar adósságszolgálati költségeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél