4p
Egy éve választották meg a francia elnököt, aki már tavaly nyáron nekiugrott a komoly munkaerő-piaci reformoknak. Szinte naponta tüntetnek ellene, támadják innét is, onnét is. De mi lett az eddigi intézkedések hatása, és vajon tudja-e majd folytatni?

Ma egy éve választották meg Emmanuel Macron francia elnököt, aminek kapcsán sokan értékelik most a tevékenységét. Egyenesen Charles de Gaulle elnökhöz hasonította Macront Stefan Seidendorf, a Ludwigsburgban levő német-francia intézet egyik vezetője, mert szerinte Franciaországban olyan reformok zajlanak, amelyek sokáig lehetetlenek voltak.

Az N-Tv.de interjúja szerint Macron de Gaulle-hoz hasonlóan jól megértette, hogy az országban meddig terjed az elnök hatalma, mennyire lehet autoriter, ért a hatalmi szimbolikához. Sok franciának szüksége van az ilyen fajta viselkedésre. Főleg a munkaerőpiac, a munkajog átalakítása nagy horderejű, aminek már tavaly nyáron nekiállt Macron – írják.

Franciaország munkaerő-piacát teszik sokan felelőssé azért, hogy az ország eléggé lemaradt gazdaságilag az utóbbi években, például Németországgal vagy Nagy-Britanniával szemben. A dolgozók nagyon sok kiváltságot élveztek, magas juttatásokat kaptak, nehéz volt elbocsátani őket, ezért a munkaerő-felvételt is ezerszer meggondolták a cégek.

Schröder nyomában

(Egy hasonló szituációban a kétezres évek elején Németország is hasonló reformokat hajtott végre Gerhard Schröder kancellár alatt /Agenda 2010 néven/. Ennek áldásait a németek magas gazdasági növekedés és alacsony munkanélküliség formájában ma is élvezik. Cserében viszonylag sok az alacsony keresetű, a szegény, a részmunkaidős vagy határozott idejű szerződéssel dolgozó, sőt segélyre szoruló dolgozó – a szerk.)

Tudja-e folytatni Macron? – tették fel a kérdést a kutatónak. Szerinte a jelenlegi sorozatos vasúti sztrájkok ellenére van esély a folytatásra. A Macron megválasztása előtti években is folyamatosan sztrájkok, válság, munkanélküliség voltak napirenden, és Franciaországot sokan megreformálhatatlannak nevezték.

A vállakozók bíznak benne

De a gazdasági problémák miatt sokan alapvetően ma is reformpártiak, és változásokat szeretnének, fő vonalakban egyetértenek vele. Az ország makrogazdasági számai tavaly végre javultak, és máris csökkent a munkanélküliség. A vállalati beruházások több évtizedes csúcson vannak.

Ugyanakkor az elnököt jobbról is, balról is rengetegen támadják, és sok a szociális elégedetlenség. Sokan azt remélik, hogy a kezdeti reformok után, elnökségének második felében a szociális feszültségek kezelésére fog majd nagyobb figyelmet fordítani.

Jelez a francia index

A francia elnök gazdasági tevékenységét egyébként a tőzsde is visszaigazolja. A német DAX index például, pedig ott kevesebb a gazdasági probléma, az utóbbi egy évben 1,6 százalékkal ment fel (az Investing.com adatai szerint), a francia CAC 40 index viszont 2,5 százalékkal.

Ez az eltérés látszólag csekély, valójában sokkal nagyobb. A francia index ugyanis nem tartalmazza a kifizetett osztalékokat, mint a német (és a magyar), csak az árfolyam változását. Az osztalékokkal is számoló CAC 40 Gross TR változat hozama 5,8 százalék volt egy év alatt, ez már jelentősebb differencia. Három év alatt pedig a DAX 10,1, a CAC 40 Gross TR pedig 20,0 százalékkal ment fel.

Kell még egy kis idő

A Reuters értékelése szerint egy év alatt Macron máris csökkentette az országa lemaradását Németországtól, és elhúzott a britektől és az olaszoktól. Meredeken nőtt az új vállalkozások száma, és a jól képzett munkaerőből máris hiány várható. A kritikusai szerint azonban ez nemcsak Macron, hanem elődje, Hollande intézkedéseinek is köszönhető, valamint a kontinensünkön tapasztalható általános fellendülésnek is.

A Reuters saját ábrakészletéből azt a következtetést vonja le, hogy bár látszanak Macron munkaerő-piaci intézkedéseinek első pozitív jelei, a változások még csekélyek és korai ezekből nagyobb következtetéseket levonni. Maga az elnök is azt mondta, hogy intézkedéseinek 18-24 hónap múltán látszanak majd az eredményei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG