<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Gyenge növekedési bázis, magas infláció és a világgazdaság kiszámíthatatlansága jelenthetik a legnagyobb kihívásokat a kínai gazdaságban 2013-ban. Túl optimisták voltak a többi ország válságkezelésével kapcsolatban.

Túl sokat vártak a többi gazdaságtól

Csang Ping - fotó: NDRC

Csang Ping, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) elnöke szerint a gazdasági fejlődés gyenge lábakon áll, konszolidáció kell ahhoz, hogy Peking el tudja érni a kitűzött célokat az idén. Az infláció továbbra is jelentős veszélyforrás, a tavalyi 2,6 százalékos éves indexhez képest az elemzők 3,5-5 százalékra várják a mutatót. Mindezek mellett a világgazdaság kiszámíthatatlansága is kihívás.

Az elmúlt év helytelen prognózisai mind azt mutatták, túlságosan optimistán ítéltük meg a globális helyzetet - mondta Csang, hozzátéve: az idén igyekeznek jobban felmérni az adottságokat. Úgy vélte, az elmúlt hónapok ösztönzőcsomagjai szintén a globális és így a kínai inflációs félelmeket erősítik.

A spekulánsok nem alszanak

Túl a nehezén?A múlt héten közölt friss adatok szerint kétéves csúcsra, 51,9 pontra szökött a feldolgozóipari szektor bővülését jelző kínai beszerzésimenedzser-index értéke januárban. A kínai gazdaság az exportpiacok gyengélkedése miatt az elmúlt 13 évben tapasztalt leglassabb ütemben nőtt tavaly, amikor 7,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

Elemzők szerint a januári BMI adat, illetve más mutatók is arra utalnak, hogy a kínai gazdaság már túllendült növekedési válságának mélypontján.

Ugyancsak az ország előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet hétvégén a devizapiaci felügyeletért felelős szerv, a SAFE közleményében, amely szerint a világgazdasági bizonytalanságok idején Kínának a spekulatív tőkemozgások ingadozására kell felkészülnie.

Egyes országok laza monetáris politikájának nyomán akár nagy mennyiségű forró tőke is érkezhet az országba, de ugyanígy jelentősebb tőkekivonás is elképzelhető. Mindkét irányú extrém mozgást igyekezni kell aktívan elkerülni - írja a SAFE.

A 8,4 százalék az enyhe GDP-növekedés?

A hétvégén tette közzé a 2013-ra vonatkozó kilátásait a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS). Eszerint a világ második legnagyobb gazdaságában a tavalyihoz képest enyhe erősödés várható az idén - a szervezet még így is 8,4 százalékra teszi a várható GDP-növekedést. A gazdaság talpraállását elsősorban a továbbra is szigorú ingatlanpiaci szabályozások és a gazdasági szerkezetátalakítást segítő törekvések befolyásolják majd leginkább - áll a CASS jelentésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Balkáni, afrikai és ázsiai államoknak küld vakcinákat Csehország
MTI | 2021. július 27. 10:06
Év végéig legalább 2,39 millió adagot.
Makro / Külgazdaság Washington felhívta Tuniszt az egyre súlyosbodó kormányválság miatt
MTI | 2021. július 27. 06:55
Az amerikai külügyminiszter a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a tunéziai elnököt.
Makro / Külgazdaság Helyreállította a fővárosok közti forródrótot a két Korea
MTI | 2021. július 27. 06:45
Egy év után ismét hívhatja egymást Szöul és Phenjan.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos