1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyenge növekedési bázis, magas infláció és a világgazdaság kiszámíthatatlansága jelenthetik a legnagyobb kihívásokat a kínai gazdaságban 2013-ban. Túl optimisták voltak a többi ország válságkezelésével kapcsolatban.

Túl sokat vártak a többi gazdaságtól

Csang Ping - fotó: NDRC

Csang Ping, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) elnöke szerint a gazdasági fejlődés gyenge lábakon áll, konszolidáció kell ahhoz, hogy Peking el tudja érni a kitűzött célokat az idén. Az infláció továbbra is jelentős veszélyforrás, a tavalyi 2,6 százalékos éves indexhez képest az elemzők 3,5-5 százalékra várják a mutatót. Mindezek mellett a világgazdaság kiszámíthatatlansága is kihívás.

Az elmúlt év helytelen prognózisai mind azt mutatták, túlságosan optimistán ítéltük meg a globális helyzetet - mondta Csang, hozzátéve: az idén igyekeznek jobban felmérni az adottságokat. Úgy vélte, az elmúlt hónapok ösztönzőcsomagjai szintén a globális és így a kínai inflációs félelmeket erősítik.

A spekulánsok nem alszanak

Túl a nehezén?A múlt héten közölt friss adatok szerint kétéves csúcsra, 51,9 pontra szökött a feldolgozóipari szektor bővülését jelző kínai beszerzésimenedzser-index értéke januárban. A kínai gazdaság az exportpiacok gyengélkedése miatt az elmúlt 13 évben tapasztalt leglassabb ütemben nőtt tavaly, amikor 7,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

Elemzők szerint a januári BMI adat, illetve más mutatók is arra utalnak, hogy a kínai gazdaság már túllendült növekedési válságának mélypontján.

Ugyancsak az ország előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet hétvégén a devizapiaci felügyeletért felelős szerv, a SAFE közleményében, amely szerint a világgazdasági bizonytalanságok idején Kínának a spekulatív tőkemozgások ingadozására kell felkészülnie.

Egyes országok laza monetáris politikájának nyomán akár nagy mennyiségű forró tőke is érkezhet az országba, de ugyanígy jelentősebb tőkekivonás is elképzelhető. Mindkét irányú extrém mozgást igyekezni kell aktívan elkerülni - írja a SAFE.

A 8,4 százalék az enyhe GDP-növekedés?

A hétvégén tette közzé a 2013-ra vonatkozó kilátásait a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS). Eszerint a világ második legnagyobb gazdaságában a tavalyihoz képest enyhe erősödés várható az idén - a szervezet még így is 8,4 százalékra teszi a várható GDP-növekedést. A gazdaság talpraállását elsősorban a továbbra is szigorú ingatlanpiaci szabályozások és a gazdasági szerkezetátalakítást segítő törekvések befolyásolják majd leginkább - áll a CASS jelentésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG