TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a bankok és egyéb vezető hitelintézetek magatartása a világgazdaságban bekövetkező folyamatok miatt állandóan változik, ezen szervezetek fő célja a mai napig ugyanaz.

A régmúltban a bankok olyan közösségi szervezetek voltak, melyek célja az volt, hogy a családokat és vállalattulajdonosokat hozzásegítsék céljaik eléréséhez. Az elmúlt évtizedekben azonban a bankok már nemzetgazdaságot befolyásoló szerepre tettek szert, és szinte egyáltalán nem állnak közvetlen kapcsolatban azokkal a közösségekkel, melyeket szolgálnak. Ez is hozzájárult ugyanakkor ahhoz, hogy a hosszadalmas és bonyolult hitelfelvétel már múlté.

A közösségközpontú, független bankok újramegjelenésével egy időben a világ hitelezői is megváltoztatták filozófiájukat, és egyre inkább arra törekednek, hogy megsegítsék a válság miatt tönkrement ügyfeleiket. Ez a trend az Egyesült Királyságban is megfigyelhető, ahol minden eddiginél magasabb szintet ért el a jelzálog alapú hitelezés, melynek segítségével az ügyfelek újra pénzhez tudnak jutni.

Mi az összefüggés a hitelezés és a magyar gazdasági növekedés között?

A fentiek fényében kijelenthetjük, hogy a jelen piaci helyzetben a jelzálog alapú hitelezés és a gazdasági növekedés között igen szoros a kapcsolat. Magyarország jó példával szolgál erre, hiszen a válság óta a magyar kormány a gazdaság élénkítésének érdekében több hitelezést serkentő programot is elindított. Ezek közül a legjelentősebbet éppen a múlt hónapban jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. E 2 milliárd forintos (5 millió fontos) program lehetővé teszi a magyar bankoknak, hogy továbbra is alacsony és fix kamatozású hiteleket nyújtsanak a vállalkozásoknak.

Ez egybevág a brit jelzálogalapú kölcsöntrendekkel, a szigetországban is a fix, alacsony kamatozású hitelezéssel segítik a lakosságot és a vállalkozásokat céljaik elérésében. Bár nem szokatlan, hogy a központi bankok manipulálják a kamatlábakat, hogy azok alacsonyan tartásával ösztönözzék fogyasztásra a lakosságot, ugyanakkor a hitelfelvétel feltételeinek lazításával újabb lendületet kaphat a gazdaság, mely rövidtávon gazdasági növekedést jelenthet Magyarországon. Ez a stratégia ugyanakkor hosszútávon nem biztos, hogy növekedéshez vezet, különösen egy ilyen ingatag gazdasági helyzetben.

A hitelezést serkentő programok életútja

Varga Mihály gazdasági miniszter szerint a Nemzeti Banknak csak addig szabad ezeket a hitelezést serkentő programokat fenntartania, amíg a gazdaság újra stabil lábakon nem áll. Amint a munkaerőpiac helyreállt, a kereskedelmi bankok hitelezése pedig visszaállt a válságot megelőző szintre, már aligha van szükség ezekre a rövid távú megoldásokra, melyek átvezethetnek a megszorításoktól a gazdasági növekedésig. Sőt, ezen rövid távú programok hosszú távon kockázatosak is, hiszen egy esetleges gazdasági fellendülés esetén ezek a fix és alacsony kamatozású hitelek rengeteg pénzbe kerülnének mind a magyar kormánynak, mind a vállalkozói szektornak.

Egyértelmű tehát, hogy e hitelezést serkentő programok leállítását tökéletesen kell időzíteni, főleg, hogy más gazdasági tényezők is bonyolítják a helyzetet. Nem elég, hogy közelednek a 2014-es választások, de ráadásul 40 éve nem volt ilyen alacsony a magyar infláció, mint amit az elemzők ez év elején mértek. Ráadásul azt is érdemes megjegyezni, hogy a jegybanki alapkamat jelentős csökkentése ellenére a recesszió óta folyamatosan köttetnek újabb és újabb vállalkozói jelzáloghitelek. Szóval ha a serkentő programok sikeresnek bizonyulnak, akkor hosszútávon növekedés várható a magyar gazdaságban.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen hatással van a hitelezés a nemzeti valutára és annak pénzügyi piacaira. A magyar forint a kezdeti nehézségek ellenére stabilnak volt mondható az előző pénzügyi negyedévben az euróval szemben. Sőt, e negyedév végére, a múlt héten három hónapos rekordot is döntött az euró ellenében, mivel mind a fogyasztói mind a gazdasági bizalom töretlen maradt, ez pedig a befektetőket is a forint és a magyar értékpapírok felé fordították. Az olyan megbízható források, mint az Alpari segítségével pedig a kereskedők is pontos és naprakész információkhoz juthatnak, és eredményesen használhatják ki a magyar gazdasági növekedést.

Az adósságcsapda és az összeomlás elkerülése

A lakossági bankok inaktivitása arra kényszerítette a kormányokat, hogy ösztönözzék a jelzálog alapú kölcsönzést. Ezen intézkedések hatását már a lakosság és a vállalati szektor is érzékeli, és növekvő bizalommal fektetnek újra a gazdaságba. Bár ezen ösztönző programok csakis rövidtávon jöhetnek szóba, szerepük megkérdőjelezhetetlen a mai, ingadozó világgazdaságban.

A magyar gazdaságpolitika fő célja, hogy elősegítse a gazdasági növekedést ügyelve arra, nehogy adósságspirálba és mélyebb gazdasági válságba kerüljön, mely már 2009 óta fenyegeti az eurózónát. Ezzel a kérdéssel már az előző magyar kormányoknak is meggyűlt a baja, hiszen korábban a devizahitelek ösztönzésében látták a gazdasági növekedés elősegítését, mely, mint ahogy azt ma már tudjuk, hibás döntés volt. A mostani hitelösztönző programok arra engednek következtetni, hogy a magyar politikai erők tanultak ebből, mostani erőfeszítéseik pedig inspirálóan hathatnak a náluk fejlettebb gazdaságokra is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél