3p
Rakétaként lőtt ki a hazai külkereskedelem augusztusban: a tavalyihoz képest 15 százalékkal magasabb volt az export és az import értéke. A júliusi visszaesés után örvendetes a külkereskedelem újbóli fellendülése, de egy másik aktuális kérdésre is rávilágít: a teljesítmény ilyen óriási javulása ugyanis nagyban köszönhető annak, hogy hárommal több munkanap volt most augusztusban, mint egy évvel ezelőtt.
Forrás: KSH

A közelmúltban napirendre került több esetben is a hazai munka(szüneti)napok kérdése: Orbán Viktor miniszterelnök a nagypéntekkel négynaposra egészítené ki a húsvéti ünnepet, egy szakszervezeti szövetség pedig a december 24-ét nevezné ki a családok ünnepének. A vállalkozók érdekvédelmi szervezete azt számolgatja, mekkorát bukna a gazdaság egy újabb szabadnapon, a szakszervezet viszont felháborítónak tartja a hozzáállást. A vita eldöntésénél érdemes lesz a mostanihoz hasonló adatokat is mérlegelni.

2016. augusztusban a kivitel értéke 7,2 milliárd euró, a behozatalé 6,6 milliárd euró volt. A külkereskedelmi többlet 147 millió euróval nőtt, és 591 millió eurót tett ki. (A KSH második becslésében szereplő egyenleg értéke 10 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.)

Részletes adatok:

Ÿ  A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 18, a behozatalban 17%-kal nőtt. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene több mint 40, az importé közel 20%-kal emelkedett. A benzinüzemű motorok kivitele több mint felével, a dízelé több mint ötödével bővült, elsősorban Németország, Kína, Szlovákia és Mexikó felé. A belső égésű motorokhoz tartozó alkatrészek behozatala negyedével erősödött, zömmel Németországból, Japánból és Olasz­országból. A közúti járművek importja több mint negyedével, exportja tizedével nőtt. Az exportnövekedéshez az alkatrészek, kormánykerekek és más karosszéria elemek kivitelének emelkedése járult hozzá. A villamosgépek importja közel negyedével, exportja csaknem ötödével lett nagyobb.

Ÿ  A feldolgozott termékek exportvolumene 15, az importé 17%-kal nőtt. A gyógyszerkereskedelem mindkét irányban több mint 10%-kal emelkedett, exportban főként Németország és Ukrajna felé, importban Németországból és Ausztriából. A műanyag-alapanyagok importja közel negyedével bővült. A gumigyártmány behozatala harmadával, exportja több mint ötödével nőtt, ezen belül az új gumiabroncs-kereskedelem dominál.

Ÿ  Az energiahordozók importvolumene 2,0%-kal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala nem változott jelentősen. A villamosenergia-behozatal több mint 10%-kal visszaesett.

Ÿ  Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,1, az importé 12%-kal nőtt. Több mint ötödével bővült az egyéb, táplálkozásra alkalmas termékek, ezen belül főleg az étrend-kiegészítők és csaknem negyedével a hús, húskészítmények importja. A gabonakivitel 10%-ot meghaladó mértékben csökkent, leginkább a kukorica- és az árpaforgalom esett vissza, a búzaexport viszont jelentősen, közel negyedével emelkedett.

Forrás: KSH

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG