1p
Az első negyedév végén a jegybank adatai szerint az államadósság GDP-arányosan 79 százalék volt, míg az államháztartási hiány három százalék feletti értéket ért el GDP-arányosan. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,3 százaléka volt az elmúlt egy évben.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben az államháztartás nettó hiánya a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -4,8 százaléka volt (-1348 milliárd forint). Az idei év első negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -3,1 százalékát érte el (-202 milliárd forint).

80 százalék alatt az államadósság

A KSH uniós ESA-módszertan alapján összeállított adatai szerint a kormányzati szektor 2012. első negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 282 milliárd forint volt, a GDP 4,0 százaléka. Az előző év azonos időszakához képest a bevételek nagyobb mértékben emelkedtek a kiadásoknál. Részletek>>

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 első negyedévének végén a GDP 79,0 százalékával egyezett meg (22399 milliárd forint). Az adósságot az első negyedévben 300 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel (tranzakció), és 594 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése (átértékelődés).

Idén az első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 257 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és az egyéb követelések esetében számottevő csökkenés, míg a betétek és az adósságpapírok esetében növekedés figyelhető meg. A kötelezettségek alakulását az állampapírok növekedése és a külföldi hitelek, valamint az egyéb tartozások csökkenése befolyásolta jelentékenyen.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képességének (69 milliárd forint) alakulása hátterében eszköz oldalon a hitelintézeti betétek növekedése, forrás oldalon pedig a kötvényekben és hitelekben fennálló adósság nagyarányú csökkenése, valamint az egyéb kötelezettségek növekedése áll, a tranzakciók eredményeként. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 15 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

 

Éreztette a hatását a végtörlesztés

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el (1494 milliárd forint). Az első negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 5,4 százaléka volt (350 milliárd forint).

2012 első negyedévében a végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások nettó finanszírozási képességére, valamint pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek szerkezetére. A háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek és a befektetési jegyek számottevően, a forint készpénz, a biztosítástechnikai díjtartalékok és az egyéb követelések kisebb mértékben csökkentek tranzakcióból eredően. Ugyanakkor növekedés volt tapasztalható a devizabetétek és a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok adataiban. A kötelezettségek tekintetében a devizahitelek kimagasló csökkenése és ezzel egyidejűleg a forinthitelek számottevő növekedése elsődlegesen a végtörlesztés hatásaiból ered.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,7 százaléka volt (756 milliárd forint). Az első negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 0,5 százalékát érte el (30 milliárd forint).

Az első negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon betéteik mellett hiteleiket csökkentették elsősorban, míg tulajdonosi és egyéb követeléseiket számottevően növelték. A kötelezettségek tekintetében a tulajdonosi és egyéb tartozásaik növekedése, valamint hiteleik csökkenése volt a meghatározó.

A külföld nettó finanszírozási képessége (lényegében a nemzetgazdaság finanszírozási képessége fordított előjellel) 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki (-429 milliárd forint). Az első negyedévben a külföld finanszírozási képessége a negyedéves GDP 0,5 százaléka volt (31 milliárd forint).

A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül tulajdonosi követeléseiket növelték, betétjeiket és nyújtott hiteleiket csökkentették. A tartozások közül tranzakcióból eredően tulajdonosi tartozások növekedtek, mialatt a betétek és hitelek csökkentek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG