Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A ma publikált inflációs jelentésből kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra számít, ha minden jól alakul, akkor az áprilisban 4 százalék felett tetőződő pénzromlás az év további részében mérséklődni fog. A gazdasági kilábalást alapvetően a beruházások várható növekedése alapozhatja meg.

A Monetáris Tanács keddi döntését Matolcsy György és vezetőtársai már nagy vonalakban ismertették, Balatoni András, az MNB igazgatója ma részletezte az inflációs jelentés főbb megállapításait, egyúttal nyilvánosságra hozták a jegybanknak a fogyasztóiár-indexen és a gazdasági növekedésen túl a többi mutatóra adott prognózisát is.

Beruházásvezérelt gazdasági növekedést várnak. Fotó: MTIBeruházásvezérelt gazdasági növekedést várnak. Fotó: MTI

Balatoni újfent felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció az egy évvel korábbihoz képest jóval magasabb üzemanyagárak és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt 4 százalék fölé mehet - vagyis azon szint fölé, amit még a jegybank tolerál -, ám azt követően csökkenésre számítanak a Szabadság téren, amelynek következtében a fogyasztóiár-index 2022 elejétől ismét a 3 százalékos középtávú jegybanki cél körül alakulhat.

A feltételes mód ez esetben arra vonatkozik, hogy nem tudni, az úgynevezett másodkörös hatások mennyire lesznek erősek. Ezek:

  • az adószűrt maginfláció,
  • a piaci szolgáltatások áralakulása,
  • a munkaerőpiaci folyamatok és a bérezés alakulása,
  • a gazdasági szereplők inflációs várakozásai.

Az MNB-nél abban reménykednek, hogy a kamatdöntéseknél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció a dezinflációs hatások következtében mérséklődhet. Optimizmusra adhat okot, hogy a járvány hatására a piaci szolgáltatások árváltozása jelentősen csökkent, s a szolgáltatók várakozásai is visszafogottak. Ugyancsak fontos tényező a munkaerőpiac. A bérköltségek 2016-tól jelentősen emelkedtek, 2021-ben azonban e dinamika elérheti a mélypontját – alapvetően annak köszönhetően, hogy a minimálbér-emelést konzervatívan határozta meg a kormány.

A GDP-deflátor alapján 2021-ben nem is lesz reálbér-emelkedés - mutatott rá az MNB igazgatója.

Balatoni megemlítette még, hogy a Reuters elemzői konszenzusa alapján az inflációs várakozások mérsékeltek, igaz, a lakosság az elmúlt időszakban az árak emelkedésére számít.

Áttérve a gazdasági növekedésre, a tavalyi, 5 százalékos mértékű recesszió ellenére az MNB-ben úgy vélik,  a magyar gazdaságban jelentős helyreállítási potenciál van. Mindenekelőtt abból kiindulva, hogy a beruházási ráta a jelentős visszaesés dacára is 27,5 százalék volt 2020-ban, ez EU-szinten a harmadik legmagasabb szint. A munkanélküliségi ráta ugyan emelkedett, de csak minimális mértékben, ráadásul jóval kevésbé, mint a 2008-as válság kitörését követő évben - mutatott rá a jegybank igazgatója, hozzátéve: nem veszítették el sokan a munkájukat, így kínálati oldalról e tényező is hozzá tud járulni a gazdasági növekedéshez.

Valamint a gazdaság tőkevonzó képessége, ami jelentős. Ezt mutatja, hogy komoly működőtőke-beruházások történtek, elég csak megemlíteni, hogy az SK Innovation 680 milliárd forintból húzza fel  a harmadik gyárát.

A háztartások reálbére emelkedett, a megtakarításaik jelentősen emelkedtek. Ha ezeknek csak egy kis része megmozdul a járvány lefutása után, az a keresletet jelentősen növelheti - emelte ki Balatoni. Fontos szempont az is, hogy adott a finanszírozási forrás, a vállalati hitelezés is bővül – egyebek mellett a két jegybanki program (NHP Hajrá!, növekedési kötvényprogram) következtében.

Két ellentétes hatás befolyásolja az MNB prognózisát. Pozitívan hat az erős múlt év végi teljesítmény, az ipari konjunktúra javulása, valamint  a lakásépítések és beruházások felfutása a negyedik negyedévben, negatívan azonban a harmadik hullám. Míg a 2020 végi erős gazdasági teljesítmény historikusan erős áthúzódó hatást eredményezhet, addig az online pénztárgépek forgalma alapján az idei első negyedév sem lesz acélos, miközben az év eleji ipari termelést negatívan befolyásolta a chiphiány.

Az MNB most úgy számol, hogy a gazdasági nyitás a korábban feltételezettnél kissé később érhető el, amiatt, hogy az átoltottság elhúzódhat, ennek az idejétől függ, hogy a GDP idei növekedése a jegybank által felrajzolt 4-6 százalékos sávban hol lehet.. 

A következő egy-két negyedévben csökkenhet a foglalkoztatás, de a gazdaság dinamizálásával 2022 második felében a teljes foglalkoztatás elérhető - tartják a jegybankban. A reáljövedelmek tovább bővülhetnek, s bár a megtakarítások is gyarapodhatnak még, közben azért a járvány levonulásával a fogyasztás is enyhén emelkedhet, a beruházások pedig intenzívebben, aminek következtében a beruházási ráta 28-29 százalékos lehet.

A kilábalás beruházásvezérelt lehet - hangsúlyozta Balatoni.

Ennek kedvező hatása lehet 2022-23-ban mutatkozhat meg Magyarország exportpiaci részesedésében. Gyorsabban nőhet a hazai kivitel, mint az exportpartnerek importja, miután a globális termelési ciklusban egyre fontosabb szerepet tölt be Magyarország. A folyó fizetési mérleg egyenlege már 2020-ban is váratlanul jól alakult, a beáramló működö tőke miatt pedig a többlet még magasabb lehet.

A költségvetés GDP-arányos hiánya tavaly 8 százalék volt, míg az államadóssági ráta 80 százalék fölé ugrott. Az MNB arra számít, hogy ezek is csökkenésnek indulhatnak, igaz, az államadósság-ráta 2023-ra még így is csak 75 százalékra mehet le.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.