TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Kelet és Nyugat közötti ütköző-zóna egy kulcsállamában lezajlott választásokon a három pártból álló EU-párti tábor vezet, de csupán orrhosszal. Oroszország számos adut tart magánál az elkövetkező hatalmi játszmában. A több értelemben is megosztott országban az ukrajnaihoz hasonló polgárháborús helyzet kialakulása is elképzelhető. Eközben a székelyektől az autonómiát megtagadó Bukarest szemet vetett Kisinyovra és már védhatalomként pózol.

A voksok 85 százalékának feldolgozottsága után a három EU-párti politikai formáció 44,4 százalékát vitte el a szavazatoknak, a két orosz-párti a 39,5 százalékát. Egyetlen párt sem tud önmagában kormányt alakítani, ezért kemény hatalmi alkudozásra lehet számítani.

A tegnapi moldovai parlamenti választás lakmusz-tesztje és erőpróbája volt annak, hogy a volt szovjet tagköztársaság orosz vagy Nyugat és Európai Uniós irányultságú lesz-e az elkövetkező időszakban. Nos, a politikai spektrum középen kettéhasadt. A választás tétje óriási, mivel a parlamentnek új kormányt és államfőt is meg kell szavaznia.

A háromnegyedében román ajkú lakosság és politikai elitje rendkívül megosztott. A moldovai orosz-pártiak az esetleges EU-csatlakozást egy olyan USA-támogatta puccsnak tekintik, amelynek a végeredménye egy Romániával való egyesülés lehet. Az éles megosztottság miatt nem elképzelhetetlen, hogy az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása mellett a közeljövőben Moldovában is az ukrajnaihoz hasonló polgárháborús helyzet alakuljon ki.

A helyzetet még pluszban súlyosbítja, hogy az ország már évtizedek óta a befagyott transznisztriai konfliktussal is küszködik. Transznisztriában napjainkban is orosz békefenntartók állomásoznak, területi önállóságát és függetlenségét nemzetközileg egyetlen ország sem ismeri el, kivéve két másik tisztázatlan státuszú terület a Kaukázusban, Dél-Oszétia és Abházia. A terület lakói részt sem vettek a tegnapi választásokon.

Az ukrán polgárháború kirobbanása óta Moldova geopolitikai és biztonságpolitikai felértékelődését jelzi, hogy az utóbbi hónapokban, számos magas rangú európai politikus látogatott Kisinyovba, többek között Biden amerikai alelnök és Nuland külügyi államtitkár, Steinmeier német és Fabius francia külügyminiszter, valamint Komorowski lengyel és Porosenko ukrán államfő. Nicolae Timofti moldáv államfőt pedig Obama elnök is fogadta a Fehér Házban.

Az orosz medve ölelése

A leköszönő Európa-párti kormánykoalíciót vezető liberális demokraták elnöke szerint Moldovában idegen elemek szítják az indulatot, úgyhogy véleménye szerint nem kizárt, hogy esetükben is megismétlődik majd a krími forgatókönyv, vagyis, hogy Moszkva ráteszi a kezét az országra.

Az utóbbi hetekben kiderült, hogy az egyik jó esélyekkel induló helyi párt, a Renato Usatii-vezette Patriat (Haza), egyenesen orosz pénzből finanszírozta a kampányát. Más, Putyin kedvére való moldáv pártok is rendszeres tőkeinjekciókat kapnak Oroszországból.

A Szocialista Párt Vlagyimir Putyinnal kampányolt

Moszkva a kereskedelem-politikájával is félreérthetetlen üzeneteket küldött. A június 27-én aláírt EU-társulási szerződést követően Moszkva importtilalmat vezetett be a moldovai borokra, zöldségekre és gyümölcsre, valamint bizonyos húsipari termékekre. Oroszország moldáv termékeket sújtó kereskedelmi szankciói destabilizálják a régiót, tekintettel arra, hogy a moldovai GDP 40 százalékát a mezőgazdasági termelés adja, a mezőgazdasági termékek exportja pedig 80 százalékban az orosz piacokra irányul.  A 3,6 milliós Moldovából 400 ezren dolgoznak Oroszországban, tehát erősen függenek a vízum-mentességtől.  Moldova egyébiránt az egy főre eső GDP alapján Európa legszegényebb országa, ahol ráadásul a GDP 20 százalékát a külföldön dolgozók által hazautalt összegek adják.

Igor Dodon, az oroszbarát Szocialista Párt (PSRM) vezetője a végeredmény kihirdetése előtt már törvénysértésekről beszélt:

  • az információs rendszer bedöglött, Dodon szerint, ez azért történt, hogy egy ember több alkalommal is szavazhasson
  • kevés szavazókört nyitottak Oroszországban, így rengeteg ott élő moldovai nem tudott szavazni.

Román gerjedelem

A moldovai feszültségeket tovább fokozza, hogy a székelyektől az autonómiát megtagadó Bukarest szemet vetett Kisinyovra. Moldova – Transznisztria nélkül – egyébként a két világháború között Nagyrománia része volt. Románia lakosságának jelenleg kétharmada támogatná a két ország egyesülését, Moldovában azonban az Európa-párti erők is megosztottak ebben a kérdésben, csupán a lakosság negyede szeretne Románia részévé válni.

Traian Basescu leköszönő államfő már 2013-ban a román külpolitika egyik fő céljaként nevezte meg a Moldovával való egyesülést, ami ki is verte a biztosítékot Moszkvában. Ma a frissen kinevezett román külügyminiszter, Bogdan Aurescu első külföldi útja - a román nemzeti ünnepen, az Erdéllyel való egyesülés emléknapján - Kisinyovba vezet.  

Klaus Johannis elnök múlt heti Kisinyovban tett látogatásakor már egyfajta protektori státuszba helyezkedett: biztosította az ország lakosságát arról, hogy Románia meg fogja védeni szomszédja területi egységét és gazdasági érdekeit.  Nos, ehhez a román túlbuzgósághoz az oroszoknak is lesz egy-két szava.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél