2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány következő 4 éves pályája nem teljesen determinált, bár kiindulásnak ésszerű, mégsem kell feltétlen kiindulni az előző 4 éves ciklusból - véli Sarkadi-Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír stratégiai igazgatója.

A sharkvision.blog.hu szerzője a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában kifejtette, miután akut válságkezelésre már nincs szükség, adott a lehetőség a multik, a bankok, a külföldi szereplők irányába történő nyitásra, az állami szerepvállalás csökkentésére.

A gazdaság szereplőivel történő egyeztetés során le lehetne tenni egy olyan 4 évet átölelő konstruktív javaslatot az asztalra, ami a banki terhek, extra adók fokozatos enyhítését célozza, a gazdaság piaci alapokra történő visszaállítását.

Egy ilyen egyensúly, kompromisszum – amennyiben a gazdasági szereplők többségének pozitív jövőképet generálna – a bankokat is ösztönözhetné aktívabb hitelkihelyezésre, a növekedésből pedig lehetne finanszírozni az extra adók csökkentéséből fakadó lukat a költségvetésben.

Egy ilyen gazdaságpolitikai finomhangolással kiváló befektetési és beruházási sztorit is lehetne generálni a külföldi szereplőknek, amely a következő időszak ingadozóbb piaci környezetében állandósítaná a magyar eszközök vonzerejét.

Természetesen – hangsúlyozta Sarkadi-Szabó Kornél – ez csak egy gazdaságfilozófiai alternatíva, melynek a régi-új kormányban lesznek támogatói és ellenzői is.

Londonból ezt várják

Pénzügyi elemzők helyzetértékelései szerint a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásának egyik legfontosabb tényezője, hogy az új kormány hogyan tud majd együttműködni a bankokkal a következő négy évben az elmúlt négy év gyakran feszült időszakai után. Részletek >>>

A piacokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy egy technológiai lufikipukkanásának szemtanúi vagyunk, ám a buborék leeresztése, tekintettel a továbbra is laza globális jegybanki politikára – időben sokkal hosszabb lehet, mint az első dot-com lufi 2000-ben.

Ráadásul a jegybankok későbbi reakcióival, lépéseivel is nehéz kalkulálni, mert nem egyszerű a „drogost lekapcsolni a heroin infúzióról”, ami a piacok pénznyomdához kialakult viszonyát jellemzi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG