4p
Egyre közelebb a megegyezés, de a helyzet mégsem derűs Görögországban - nem próbálkoznak az oroszok - saját állításuk szerint - a görögöknél, inkább Kínára koncentrálnak.

Gyakorlatilag a hitelezők összes fontosabb feltételét teljesítené a tegnap éjszakai reformjavaslat alapján Görögország: emelik a nyugdíjkorhatárt, növelik az áfát, visszavennének az egyes társadalmi osztályoknak kijáró privilégiumokból. A kormánykoalíciót viszont megosztotta a megegyezés szele.

Jöhet a béke? Fotó: EPA/Radek Pietruszka

--

Ugyan egyre közelebb a megegyezés, azért a helyzet mégsem olyan derűs. Most a görög print újságok jelentették, hogy lassan nem lesz mire nyomniuk. A lap vezérigazgatója, Manolisz Manolasz azt mondja, 20-ról 16 oldalra kellett csökkenteniük az oldalszámot, mivel beszállítóik képtelenek papírt szerezni. A görög válság óta korlátozták a külföldre áramoltatható tőkét is, így a görögök nem tudnak fizetni a beszállítóknak, az ország pedig csak igen kevés nyersanyagot tud előállítani. Papírt például nem, a hiány pedig már meg is jelent.

--

Egész Európa attól retteg, hogy ha nem sikerül rendezni a válsághelyzetet, Görögországot az oroszok karjaiba taszítja. Nem véletlen, hogy minden Ciprasz-Putyin-találkozótól a frász töri ki az európai vezetést - Görögország geopolitikai szerepe ugyanis kiemelten fontos, ami a katonai kiadások magas arányában is látszik. Éppen ezért érdekes, mit gondolnak az oroszok az ügyről - most elárulták. Röviden: az oroszoknak semmi köze semmihez, pénzt nem ajánlottak a görögöknek, csak a partvonalról figyelnek.

--

Barátkoznak viszont a kínaiakkal: Oroszország és Kína minden nehézséget legyőz és minden feladatot megold együtt - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Hszi Csin-ping kínai elnöknek a baskírföldi Ufában tegnap végetért kétnapos BRICS-csúcstalálkozón. Kína elismeri Oroszország kelet-európai érdekeit, Oroszország pedig elismeri Kína érdekeit a Dél-kínai tengeren. Kína már több kőolajat importál Oroszországtól, mint Szaúd-Arábiától, az orosz-kínai kereskedelem egynegyede pedig már jüanban bonyolódik.

 

--

Júniusban 161 milliárd forintnyi lakossági állampapírt adtak el Magyarországon, ami egy éves rekord. Igaz, részben technikai okokból, mert kevesebb Kamatozó Kincstárjegy járt le, mint amennyinek a jegyzése lezárult. Szépen nőtt az inflációkövető kötvények állománya is, nem csoda, hiszen ismét van infláció.

 

 


--

A héten több lap is beszámolt arról, hogy egy balatoni CBA piaccá nyilváníttatta magát az önkormányzatnál - mert a piacok nyitva lehetnek vasárnap is -, miután előcsarnokában termelői piacot nyitott, ahol azonban csak egyetlen termelő árult málnát. Kovács Zoltán, kormányszóvivő azt mondta, minden ilyen próbálkozást le kell törni, egyúttal kijelentette: a konkrét esetet nem is érti, mert egy 175 négyzetméteres boltról van szó, amelynek meg lett volna a lehetősége, hogy törvényes módon működhessen. Hozzátette: a kormányhivatalok vizsgálják az eset körülményeit, a jogszabályok alkalmazását, adott esetben annak szükségességét, hogy kell-e azokon módosítani.

--

Az Index úgy tudja: távozik Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumból. Az NGM egyelőre nem erősítette meg a hírt. Orbán Gábor 2013 óta a minisztérium államtitkára, előtte az Aegon alapkezelőjénél volt először makroelemző, majd a kötvényüzletág vezetője. Elismert befektetési szakember, sokszázmilliárdos kötvényportfóliót kezelt. 2014 szeptembere óta az OECD Nemzeti Tanács elnöke.

--

Majdnem rekordot hozott a június az ingatlanpiacon. A panelek ára továbbra is hasít, de a téglalakások is drágulnak. 12 184 ingatlant adtak-vettek idén júniusban a Duna House becslése szerint - ez közel rekord. A mostani forgalom 40 százalékkal felülmúlja az egy évvel ezelőtti eredményt - igaz, a  szezonalitásnak megfelelően a júniusi forgalom alacsonyabb az előző havinál.

--

A 95-ös benzin 2 forinttal drágult, a gázolaj 2 forinttal lett olcsóbb. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 393 forintra nőtt, a gázolajé pedig 377 forintra csökkent.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG