3p

Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.

  • A Harkivtól északra lévő Vovcsanszkban a háborút követő bloggerek szerint körülbelül négyszáz orosz katona eshetett  csapdába egy gyár területén, ahol bekerítették őket. A napok óta tartó harcokban drónok segítségével kaptak utánpótlást, ám a bloggerek beszámolója szerint az ukránok elektronikus drónelhárító eszközökkel megszakították ezt a köldökzsinórt.
  • Heten, köztük két kisfiú sérült meg a Donyeck régió keleti részén lévő Nova Poltavka faluban egy oroszt támadásban – jelentették a regionális hatóságok.
  • Körülbelül ötszázan vettek rész Kijevben erős rendőri védelem alatt az első LMBTQ+ Pride-on, amit az orosz invázió kezdete óta tartottak. Katonák, nők és férfiak is felvonultak demonstrálva szolgálatukat, amit az országnak tettek.

Vlagyimir Putyin számára megalázó volt a Prigozsin-lázadás, ami megkérdőjelezte azt az imázsát, hogy kezében tartja az orosz elitet – mondta Mark Galeotti brit történész, aki társszerzője egy Jevgenyij Prigozsinról szóló, frissen megjelent könyvnek. Ezután elkövetett egy hibát: megszegte az alkut, amit Prigozsinnal kötött. Akármi is szerepelt abban, úgy döntött, hogy likvidálja a zsoldosvezért, amit repülőgép-balesetnek maszkíroztak. Az autokrata irányítású államokban a jog uralmát az helyettesíti, hogy a vezér tartja magát a megállapodásokhoz, amit az elit tagjaival köt. Ez sérült ebben az esetben, ami bizonytalanabbá teszi Putyin helyzetét.

  • Oroszország központi bankja augusztus 13-ától a jüan/rubel átváltást tekinti a benchmark valutaátváltási árfolyamnak – jelentette be a jegybank. Az indoklásból kiderül, hogy ennek a háború az oka. E szerint az elmúlt két évben jelentősen csökkent az amerikai dollár és az euró szerepe a valutapiacon. A moszkvai tőzsdén mostanában a dollárkereskedelem értéke napi egymilliárd rubel, az euróé napi 300 millió rubel, miközben a jüané nyolcmilliárd rubel – írta a CNN. Szakértők szerint ezzel az orosz gazdaság még inkább Kína vonzáskörébe kerül.

Cserére kés7ülhetnek
Cserére kés7ülhetnek
Fotó: Depositphotos

  • Kirgizisztán nagyobb bankjai felfüggesztették a pénzügyi átutalásokat Oroszországba, illetve azok fogadását Oroszországból. Ezt technikai problémákkal, a valutaárfolyamok hullámzásával és a fizetési rendszerrel kapcsolatos vitákkal magyarázzák – adta hírül az ország állami tulajdonban lévő médiája. A döntés követi az új amerikai szankciókat, amelyek a moszkvai tőzsdét is érintik, ahol emiatt egy időre felfüggesztették az euró- és a dollárkereskedést.
  • – Wijnand Herinckx 40 éves holland üzletember virágzó üzletet csinál azzal, hogy márkás árucikkeket – például Nike és Lego termékeket – szállít az orosz piacra. A Reuters részben tőle magától szerzett tudomást erről. Herinckx úgy véli, nem sérti a tevékenysége az Oroszország elleni szankciókat, mert olyasmit értékesít, amit semmi sem korlátoz. A gyártók ugyan nem akarják termékeiket az orosz piacon eladni, ám ettől ő még megteheti. Orosz cége, amelynek 82 alkalmazottja van idén 35 millió euró (14 milliárd forint) bevételre számít a 2023-as 23,7 millió után

Források: Al Jazeera, Guardian, Moscow Times, Neewsweek, Times Radio
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG