<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kevés statisztikai adat jelenik meg a héten, közülük azonban kiemelkedik a bruttó hazai termékre vonatkozó becslés. Kérdés, hogy sikerül-e megismételni a 4,4 százalékos kiugró első negyedéves GDP-növekedést. Tavaly négy százalékkal bővült a magyar gazdaság. Hétfőn közli a KSH az ipari termelés júniusi adatait, a GDP-adat és a mezőgazdasági termelői árak pedig kedden jönnek ki.
Mercedes CLA Shooting összeszerelése a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A GDP idei második negyedéves adatának első becslése kedden jelenik majd meg. Az első negyedévben a bruttó hazai termék 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Naptárhatással és más egyszeri tényezőkkel kiigazítva a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt.

A 4,4 százalékos növekedéshez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatások 4,9, a fogyasztás 5,0 a beruházások 17,1 százalékkal nőttek, emlékeztetett az MTI.

Ipar: kedvező kilátások

Hétfőn közli a KSH az ipari termelés júniusi, részletes adatait második becslésében. Az első becslés szerint júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,1 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal csökkent. Az első fél évben 3,5 százalékkal volt nagyobb a változatlan áron számolt ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipart az elektronikai gyártás húzta, az élelmiszeripar növekedése átlagos volt, ezzel szemben a járműgyártás átlag alatti növekedést mutatott. Az ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, így a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben az új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására, véli Suppan Gergely.

A Takarékbank elemzője szerint kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat. Az ipari és építőipari hangulat történelmi csúcsra emelkedett.

Noha az elmúlt hónapokban az európai és német konjunktúra indexek visszaestek, a növekedés folytatását jelzik előre. Idén összességében 5,6 százalékra gyorsulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalék után, míg a nyers növekedés 5,3 százalék lehet az előző évi 4,6 százalék után.

4,6 százalékkal nőhet a GDP idén

Ez hozzájárulhat a GDP növekedés gyorsulásához: a Takarékbank szerint idén 4,6 százalékkal bővülhet a gazdaság. Sőt, számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is nőhet. Az ipar erőteljesebb növekedését akadályozhatja a munkaerőhiány, így egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások, véli a Takarékbank elemzője.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője viszont borúlátóbb:  szerinte a lassuló kiskereskedelmi forgalom és a gyengülő ipari teljesítmény miatt nem várható, hogy sikerül megismételni a 4,4 százalékos kiugró első negyedéves GDP-növekedést. Sokkal inkább lassulásra lehet számítani: a második negyedéves GDP-növekedés csak 4 százalék vagy az alatti lehetett, mondta az elemző a hét elején.

Négy százalékkal nőttünk tavaly

2017-ben a bruttó hazai termék volumene négy, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva pedig 4,2 százalékkal bővült az előző évhez képest.

A termelési oldalon az építőipar hozzáadott értéke 32, az iparé 3,9, a szolgáltatásoké 3,3 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 9 százalékkal visszaesett. A GDP bővüléséhez a szolgáltatások 1,8, az építőipar 1,0, az ipar 0,9 százalékponttal járultak hozzá, a mezőgazdaság ugyanakkor 0,3 százalékponttal mérsékelte a növekedést.

A héten egyébként kiderül az is, hogyan alakultak a mezőgazdasági termelői árak júniusban. Ez a mutató májusban 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG