4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szombati dupla merényletben már 95-re nőtt az áldozatok száma. A kormányzó konzervatívok az ellenzéket, az ellenzék a kormányt hibáztatja, a halottak mindenesetre ellenzékiek voltak. A választások már nagyon közelednek, valószínűleg ezzel függ össze az eset. Már csak a menekültügy miatt sem mindegy, mi lesz ott, nekünk sem közömbös.
(Archív kép, Wikimedia Commons)

Szombaton egy dupla robbantásos merénylet történt Ankarában, Törökország fővárosában, egy olyan felvonulás során, amelyen a békéért, a kormányzó párt agresszív háborús politikája ellen tiltakoztak a résztvevők. Az első hírek „legalább húsz”, majd pár órával később „legalább harminc” halottról és közel 200 sebesültről szóltak. Mára a halottak száma „legalább 95-re” emelkedett, a sebesültekből 246-ot tartanak nyilván, közülük 48 van intenzíven – derül ki az angol nyelvű török lap, a Hurriyet Daily tudósításából.

Emberi hús szanaszét – ebből arra következtettek, hogy öngyilkos merénylők lehettek. Ekkora emberáldozattal járó merénylet, legalábbis az utóbbi években nem volt az országban. Kilenc rendőr is könnyebben megsérült, mivel a feldühödött tüntetők a robbantások után összecsaptak a rendőrökkel. „Ki a felelős?” – kellene kérdeznie a török sajtónak, de nemigen teszi, valószínűleg azért, mert a korábbi robbantások felelőseit sem volt esély sem megtalálni.

Erdogan nem tud veszíteni?

A sajtó szerint hasonló, bár csak pár áldozatot követelő robbantás volt a június eleji választások előtt is egy ellenzéki nagygyűlésen. Majd július végén egy dél-törökországi városban, 33 áldozattal, aminek messzemenő következményei voltak. Ez után ugyanis Törökország harcot hirdetett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen – majd elkezdte bombázni és támadni rajtuk kívül a kurdokat is, akik maguk is az Iszlám Állam ellen harcolnak.

Az egészre magyarázatot a török belpolitika adhat. Június elején választások voltak, ahol senki sem szerzett abszolút többséget, a kormányzó AKP viszont, a nagy vezérével, Erdogannal együtt, nem állapodott meg koalíciós partnerekkel. Így most elvileg átmeneti kormány van, de gyakorlatilag Erdogan dirigál. Megegyezés helyett új választásokat írt ki november elsejére.

Ég, mint a Reichstag

Korábbi vélemények szerint Erdogan elnök több éves béke után azért húzta elő a kurd kártyát és kezdett újra harcolni a több milliós, ám saját állammal nem rendelkező népcsoport ellen, mert azt remélte, hogy ezzel népszerűsége nőni fog és a november eleji választásokon végre újra többséget szerezhet. Ám a közvélemény-kutatások szerint erre nem sok esélye van: nagyjából ugyanazok maradtak az erőviszonyok, mint júniusban.

A kormányzó AKP persze az ellenzéket vádolja a merényletért, az ellenzék meg a kormánypártot. Ez eddig talán még érthető, hacsak nem az a cél, hogy az ellenzék vezetőit bebörtönözzék, lejárassák, ahogy az történt Magyarországon is például a biatorbágyi merénylet után, vagy a fasiszta Németországban a parlament, a Reichstag leégése után.

Elképesztő líra(r)omlás

Ami a gazdaságot illeti, Törökország a hivatalos adatok szerint szépen növekszik, de az egyik legfontosabb lázmérője, a devizaárfolyam az egyik legrosszabb volt a világon az utóbbi háromnegyed évben. (Dollárban majdnem 30, euróban 19 százalékot esett.) A török tőzsde is gyenge volt, ennek még magyar részvényalapok is megitták a levét, amint arról beszámoltunk.

Mit érdekel ez engem? – kérdezheti a magyar olvasó. Valójában nagyon is fontos. Egyrészt Törökország durván kétmillió szíriai menekültet fogadott be eddig, és jelentős részben annak köszönhető az idei európai menekültválság, hogy a törököknél romlottak a körülményeik. Másrészt Törökország a NATO (Észak-Atlanti Szövetség) tagja, amint Magyarország is, és így Európa nagyon fontos bástyája (kéne legyen) a Közel-Keleten.

Mi lenne, ha...?

Az Európai Unió tagságára is pályázik az ország sok év óta, bár úgy tűnik, nem igazán akarják felvenni. A 2013-ban 75 milliós, óriási ország stabilitása azonban az egész világ érdeke. Ha a 22-23 milliós szíriai lakosság egy részének menekülése ekkora bajt okozott, mi történne egy komolyabb törökországi polgárháború esetén?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG