<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.

Sok fiatal, aki idejön játszani, menekülést keres attól a valóságtól, amelyben mindennap kénytelen élni - mondta Firas al-Khodari, a Gáza városban található VR Station tulajdonosa. A Reuters cikke szerint mivel az Izrael és Egyiptom által évek óta tartó határzár és blokád miatt a legtöbb embernek nincs lehetősége utazni, az online világ a szórakozásra és figyelemelterelésre éhes fiatalok számára egyfajta kiutat jelent. Ezt megerősítik a portál által megkérdezett, éppen játszó fiatalok is:

Olyan városokba, különböző helyekre, hegyekbe és óceánokhoz látogatok el, amikor játszom, amelyeket számunkra lehetetlen meglátogatni

- mondta a 22 éves Youssef al-Qudairi.

Mivel blokád alatt állunk, és nehéz utazni és egyik helyről a másikra mozogni, a VR-hoz fordulunk segítségét azért, hogy mindezeket pótoljuk, és a virtuális valóságban éljük meg

- mondta a 16 éves Nisreen Shamalakh, miközben felvette a headsetjét.

Az üzemeltető al-Khodari szerint az is meglátszik, hogy kinek mi a preferenciája: míg a fiatal férfiak leginkább a virtuális akció- és harci játékokat részesítik előnyben, addig a nők inkább sportjátékokkal, zenével vagy utazással foglalják le magukat – már amennyire szabadon mindez lehetség a VR-keretein belül. A Reuters a helyszínen járva videót is készített, ezt itt tudja megnézni.

Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

A tragikus sorsú Gáza

A Gázai övezet légi és tengeri blokádját Izrael és Egyiptom 2005-2006-ban ideiglenesen, 2007-től pedig véglegesen vezette be a Gázai övezetből való izraeli kivonulást követően. Az intézkedés azután vált véglegessé, hogy a Hamász – a többek közt Európa és Amerika által is terrorszervezetnek titulált, palesztin-szunnita Iszlám Ellenállási Mozgalom – átvette az ellenőrzést az övezet felett, elfoglalta a kormányzati intézményeket, és a Fatah és más palesztin hatóságok tisztviselőit Hamász-tagokkal váltotta fel. A további tárgyalásokhoz egyebek mellett arra lenne szükség, hogy a Hamász elfogadja Izrael létjogosultságát, ez pedig nyilvánvalóan nem fog megtörténni a belátható jövőben, így a vitatott palesztin terület lezárás alatt fog maradni.

Az sosem volt kérdés, hogy rettenetesen nehéz helyzetben van a régió, az ENSZ és más humanitárius szereplők és segélyszervezetek immár 15 éve nyújt anak humanitárius segítséget az övezetben blokád alá vett 2,1 millió palesztinnak. Ez alatt a 15 év alatt a nemzetközi közösség becslések szerint 5,7 milliárd dollárt költött Gázában csak arra, hogy segítsen a lakosságot életben tartani, lehetetlen körülmények között.

A humanitárius segítségnyújtás már régóta állandó műveletté vált. Kollektívan arra kényszerülünk, hogy de facto egy szabadtéri börtön segítői legyünk - mondta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója a blokád 15 éves fennállásának alkalmából.

Ma Gázában tíz emberből hét a segélyektől függ. Ezen változtatni kell. Személyesen az ENSZ főtitkárától várjuk, hogy a gázai blokád azonnali feloldását tekintse prioritásnak - mondta Bucher a Relief Web cikke szerint.

Izrael ellenőrzése teljes, és olyan szintekre terjed ki, amelyek őszintén szólva nevetségesek és büntető jellegűek - például megtiltja Gázának a paradicsom exportját, hacsak nem távolítják el a zöld tetejét, így viszont nem lehet frissen tartani.  

- tette hozzá. 

Ezek a tényezők azt is jól kirajzolják, hogy az al-Khodari által nyújtott VR-szolgáltatások ténylegesen mekkora segítséget jelentenek azoknak a fiataloknak, akik ebben a lehetetlen és rendkívül nehéz helyzetben kényszerülnek felnőni, hiszen így legalább néhány órára ki tudnak szakadni a mindennapok valóságából.

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG