<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kötelező vagyongyarapodási vizsgálatot írna elő a regnáló politikusoknak a Jobbik. A NAV a leköszönéskor ismét vizsgálná a politikusok vagyonát.

Újraszabályozná a parlamenti képviselők, a miniszterek és az államtitkárok vagyonnyilatkozat-tételi eljárását a Jobbik – ilyen irányú törvényjavaslatot nyújtott be pénteken Vona Gábor elnök. Eszerint a képviselők megbízatása keletkezését követő harminc napon belül, majd azt követően minden évben január 31-ig, valamint a megbízatásának megszűnését követő harminc napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni. Az Országgyűlés a képviselő megbízatásának megszűnését követő harminc napon belül vagyongyarapodási vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), amely vizsgálat eredményét a NAV az Országgyűlés mentelmi bizottsága számára köteles kiadni. A kormány tagjai és az államtitkárok megbízatásuk kezdetén, a hivatali idő alatt évente, majd megbízásuk végén kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, a megbízás megszűnésekor őket is a NAV ellenőrizné – esetükben ugyanakkor a parlamenti mellett a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszternek küldik meg a vagyongyarapodási vizsgálat eredményét.

A Jobbik elnöke szerint az elmúlt időszak eseményei a korábbinál is jobban ráerősítettek arra a közvélekedésre, amely szerint a képviselők és a politikai vezetők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége nem nyújt elegendő védelmet a visszaélések ellen. Vona Gábor szerint a jelenlegi rendszer semmi garanciát nem nyújt ezért radikális reformra van szükség .

A rendszerváltásig visszamennének

A törvényjavaslat a korábbi visszaélések lehető legátfogóbb felderítése és a rendelkezésre álló adójogi és büntetőjogi szankciórendszerrel történő legszigorúbb szankcionálása érdekében visszamenőleges hatállyal, az 1990 utáni összes parlamenti képviselő és politikai vezető esetében előírná a vagyongyarapodási vizsgálatot, amelyet a NAV-nak a törvény elfogadását követő egy éven belül köteles lenne elvégezni. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi képviselők és kormányzati emberek esetében két vagyonosodási vizsgálat állna rendelkezésre. Azzal kapcsolatban, hogy negyedszázadra visszamenőleg milyen eredményekkel kecsegtethet a vizsgálat, Vona Gábor a törvényjavaslat indoklásában arról ír, hogy „tisztában van azzal, hogy viszonylag kevés esély van egy 20 évvel ezelőtti korrupciós ügy szálainak kibogozására, de ez nem lehet ellenérv akkor, amikor ennyi idő után legalább a jogszabályi hátterét és elméleti lehetőségét megkonstruálja az Országgyűlés”.

A családtagok mögé nem bújtatható a vagyon

A javaslat annak a gyakorlatnak is igyekszik gátat vetni, hogy a politikusok a jogtalanul szerzett hasznokból vásárolt javaikat családtagjaik nevére íratják és így próbálják leplezni csalárd üzelmeiket. Jelenleg a családtagok vagyonnyilatkozata nem nyilvános, abba csak a szakbizottság tagjai nézhetnek bele – emlékeztet Vona Gábor, aki szerint a képviselők és a képviselői megbízatással nem rendelkező politikai vezetők családtagjainak vagyonnyilatkozatát ezentúl úgyszintén közzé kellene tenni. Engedményt csak abban a tekintetben lehet tenni a javaslat szerint, hogy a családtagi vagyonnyilatkozatok esetében – tekintve, hogy ők közszereplők – a nyilatkozat nem tartalmazná személyes adataikat. (Persze meglehetősen álszent gondolat, hogy nem lehet felderíteni a személyes kapcsolatokat a családtag és az érintett politikus között.)

Vona Gábor emlékeztet: az Európai Unió tagállamai közül Görögországban, Litvániában és Romániában a képviselők vagyonnyilatkozatának tartalmaznia kell a házastárs és a gyermekek vagyonnyilatkozatát is, ami a képviselő vagyonnyilatkozatával együtt nyilvános.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló