<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Janet Yellen Fed-elnök a szenátus pénzügyi bizottsága előtt tett jelentésében azt mondta, hogy a Fed továbbra is hangsúlyozottan türelmes álláspontot képvisel a kamatemelések megkezdésének a kérdésében.
Janet Yellen

A Fed a monetáris szigorítás megkezdése előtt meg kíván győződni róla, hogy a növekedésösztönző céllal végzett monetáris enyhítés elérte a célját - derül ki az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer elnöke, Janet Yellen szenátusi bizottsági meghallgatásán tett jelentéséből.

Túl sok az állástalan

A Fed-elnök rámutatott, hogy nem teljesült még maradéktalanul a gazdaságösztönző monetáris lazító program lezárásának minden feltétele: még mindig viszonylag túl sokan vannak munka nélkül az Egyesült Államokban amellett is, hogy jelentősen lecsökkent a munkanélküliségi ráta. A bérszínvonal emelkedése csak vontatottan halad és az infláció is elmarad a kitűzött céltól. A lakáspiaci helyzet nem javult a vártnak megfelelő mértékben, de a gazdaság további növekedésével párhuzamosan ezen a téren is rendeződnek majd a dolgok. 

Következésképpen a kamatemelés megkezdése "még legalább két Fed-ülésig nem tűnik nagyon valószínűnek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kezdés pontos időpontját "ülésről ülésre minden egyes alkalommal" meg fogják vitatni.

Bajt okozna

"Ha idő előtt elkezdenénk kamatot emelni, azzal csak az éppen hogy megszilárdulni látszó gazdasági növekedést ásnánk alá és veszélybe sodornánk a foglalkoztatási helyzet javulását is. Nem gondolnám, hogy már elértük volna azt a szintet, amit maximális foglalkoztatásnak és normális munkaerő piaci helyzetnek lehetne nevezni. Sokat javult ugyan a helyzet, de még nem jutottunk célba" - fogalmazott Janet Yellen. 

"Az infláció is elmarad a 2 százalékos céltól. Igaz, ez leginkább időleges tényezőknek tudható be, ezek között is elsősorban az energiaárak csökkenésének, az inflációs cél azonban kötelez. Kamatot csökkenteni csak akkor fogunk, ha már meggyőződtünk róla, hogy a növekedés szilárd alapokra támaszkodik és hosszabb távon az infláció is a cél felé halad" - fejtette ki Janet Yellen, hozzátéve, hogy "annak is megvan azonban a kockázata, ha túl sokáig halogatjuk az lazító periódus befejezését. Előre kell gondolkodnunk."

Júniusig biztos kivárnak

A Fed-elnök nyilatkozata azt az elemzői meggyőződést támasztotta alá, hogy június előtt még nem kell számítani a kamatok megemelésére. A Fed 2008 óta tartja magát a zéró-közeli kamatpolitikához. 

"Yellen szavai egybecsengenek a Wall Street várakozásaival" - mondta Brad Sorensen, a Schwab Center for Financial Research kutatási igazgatója az AP hírügynökségnek. Ami arra utal - mutatott rá -, hogy a piacok helyesen mérték fel a Fed szándékait, miszerint a döntéshozók rugalmasan kezelik a helyzetet és akkor kezdik meg a kamatok emelését, ha a körülmények azt már lehetővé teszik. "A piacnak ez így rendben is van" - fogalmazott.

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG