3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Olyan törvényjavaslatot fogadtak el Brazíliában, amely ellenzői szerint "népirtás" az őslakosok ellen, és "támadás a környezet ellen".

A brazil törvényhozás alsóháza kedden olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza az őslakosok földjeinek kijelölését, ami visszalépést jelent Luiz Inacio Lula da Silva államfő számára, aki újraindította az őslakosok és az Amazonas védelmét célzó politikát.

A 283 szavazattal 155 ellenében elfogadott jogszabály rögzíti, hogy az őslakosok csak arra a földterületre jogosultak, amelyet az 1988-as alkotmány kihirdetésekor elfoglaltak. Ezt az érvelést az őslakosok elutasítják, azt állítva, hogy 1988-ban nem foglaltak el bizonyos földeket, mert az évszázadok során, különösen a katonai diktatúra idején (1964-1985) elűzték őket onnan.

Folyhat tovább az erdőirtás? Fotó: Depositphotos
Folyhat tovább az erdőirtás? Fotó: Depositphotos

A törvényjavaslatot, amelyet még a szenátus elé kell terjeszteni, mielőtt hatályba lépne, az agrár-élelmiszeripari ágazatot támogató képviselők és más ellenzéki csoportok támogatták. A  törvényhozás alsóházának döntése visszaesést jelent Lula számára. A baloldali elnök, aki az év elején került ismét hatalomra, ígéretet tett arra, hogy politikájában a környezetvédelem elsőbbséget kap, miután szélsőjobboldali elődje, Jair Bolsonaro (2019-2022) idején négy éven át megnőtt az erdőirtás mértéke az országban.

A törvénytervezet elfogadása "véget vet a jövőre vonatkozó reménynek" - panaszolta kedden Sonia Guajajara, Brazília őslakos népekért felelős minisztere.

"Ez az őslakosok elleni népírtás, de egyben támadás a környezet ellen is"

- tette hozzá.

A tudósok szerint az őslakosok földjeinek kijelölése alapvető gátja az erdőirtásnak az Amazonas vidékén, a világ legnagyobb trópusi erdejében.

Brazíliában összesen 764 őslakos terület van, de az őslakos népek nemzeti alapítványának (FUNAI) adatai szerint ezek körülbelül egyharmadát még nem jelölték ki. Áprilisban Lula kormánya újabb hat, őslakosok lakta rezervátum létesítéséről írt alá rendeleteket. 2016 óta először létesítenek ilyen különleges védett területeket.

A képviselők szavazása tiltakozásokat váltott ki Brazíliában, és felkeltette a környezetvédelmi szervezetek és nemzetközi aktivisták, köztük Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo amerikai színész figyelmét.

"Háború folyik az őslakosok és az erdők ellen. A bolygónk veszélyben van." Lula, légy az a hős, akit a néped megválasztott, akadályozd meg, hogy (a projekt) előrehaladjon" - közölte Twitter-oldalán Ruffalo a vita előestéjén.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Háborús hatás: szétszakadt a világ, hatalmas összegek mentek át az egyik térfélről a másikra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 11:44
Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 
Makro / Külgazdaság Megjelent 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh benzinturisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG