BUX
35 509.82
-0.22%
-80.00
OTP
10 920.00
+1.49%
+160.00
MOL
1 804.00
-1.64%
-30.00
RICHTER
6 610.00
-1.34%
-90.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. november 26. 11:50

Ennek okát a rendkívül laza hazai monetáris politikában, a régiós szinten is alacsony irányadó kamatban, valamint azokban a jegybanki üzenetben látják, miszerint az MNB nem bánja, ha gyenge a hazai fizetőeszköz.

A gazdasági növekedés jelentős lassulására számít jövőre a CIB Bank. A hazai GDP 2019-ben még 4,8 százalékos növekedése jövőre már közelebb lehet a 3 százalékhoz, ami a magyar gazdaság potenciális üteméhez közeli – vélte Trippon Mariann, hitelintézet vezető elemzője a mai sajtótájékoztatóján. Hozzátéve, bár a gazdaság bővülése jövőre tényleg nagy mértékben lassul, még így is csak kissé marad el az előző öt év átlagától, miközben továbbra is az egyik legmagasabb lehet az Európai Unióban. Ráadásul az sem a munkaerőpiac, sem a költségvetés szempontjából nem jelent extra kockázatot.

A kevésbé kedvező külső környezetben a hazai gazdaság motorja a belső felhasználás maradhat, a fogyasztás dinamikusan nőhet, és a jövőre még elérhető EU-s forrásokkal jelentősen megtámogatva a beruházások is gyarapodhatnak. Más kérdés, hogy e hatások 2020-ban már gyengébbek lehetnek, miközben Trippon Mariann szerint a külső környezet romlása miatt az exportteljesítmény is visszafogottabbá válhat.

Ami az inflációt illeti, a CIB szerint az idén viszonylag nagy kilengésekkel a 3,9 százalékos éves csúcsról szeptemberre 2,9 százalékig visszaesett pénzromlás szintje az idén és jövőre is éves átlagban a középtávú 3 százalékos jegybanki cél felett maradhat. Az alapfolyamatokat jobban tükröző maginflációs mutatókat a növekvő kereslet nyomás alatt tarthatja, a jegybank kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció stabilan meghaladhatja a 3 százalékot. Igaz, a CIB-nél nem számítanak arra, hogy e mutató tartósan átlépné a 3 százalékos jegybanki cél körüli 1-1 százalékpontos toleranciasáv felső szélét.

Ez utóbbi, s főként a globálisan alacsony kamatkörnyezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája továbbra is laza maradhat, a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat 2020 végéig nem változhat. Ettől még a likviditásmenedzselési eszköztár alkalmazásával folytatódhat a monetáris kondíciók finomhangolása, azok csak akkor változhatnak, ha az Európai Központi Bank politikájában jelentős fordulat következne be.

A ma az euróval szemben a 337-as szintjével új történelmi mélypontjára került forint lassú, fokozatos leértékelődése folytatódhat Trippon Mariann szerint. Bár mostani előrejelzésükben 2020-ra 330 forintos euróárfolyamot prognosztizálnak, ezt még a korábbi makrogazdasági adatok és paraméterek alapján határozták meg. Előrejelzésüket december második felében vizsgálják felül, azt követően, hogy az MNB megjelentette a következő inflációs jelentését. Érdeklődve várjuk a következő hónapok inflációs számait atekintetben, vajon a gyengülő forintárfolyam hogyan változtatja meg a cégek árazási politikáját, hiszen a drágítás az autókereskedőknél már érzékelhető – közölte a CIB vezető elemzője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
MTI | 2020. július 13. 07:16
Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél