BUX
34 694.07
+0.83%
+287.00
OTP
10 170.00
-0.29%
-30.00
MOL
1 750.00
+2.52%
+43.00
RICHTER
6 855.00
+1.26%
+85.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 26. 11:50

Ennek okát a rendkívül laza hazai monetáris politikában, a régiós szinten is alacsony irányadó kamatban, valamint azokban a jegybanki üzenetben látják, miszerint az MNB nem bánja, ha gyenge a hazai fizetőeszköz.

A gazdasági növekedés jelentős lassulására számít jövőre a CIB Bank. A hazai GDP 2019-ben még 4,8 százalékos növekedése jövőre már közelebb lehet a 3 százalékhoz, ami a magyar gazdaság potenciális üteméhez közeli – vélte Trippon Mariann, hitelintézet vezető elemzője a mai sajtótájékoztatóján. Hozzátéve, bár a gazdaság bővülése jövőre tényleg nagy mértékben lassul, még így is csak kissé marad el az előző öt év átlagától, miközben továbbra is az egyik legmagasabb lehet az Európai Unióban. Ráadásul az sem a munkaerőpiac, sem a költségvetés szempontjából nem jelent extra kockázatot.

A kevésbé kedvező külső környezetben a hazai gazdaság motorja a belső felhasználás maradhat, a fogyasztás dinamikusan nőhet, és a jövőre még elérhető EU-s forrásokkal jelentősen megtámogatva a beruházások is gyarapodhatnak. Más kérdés, hogy e hatások 2020-ban már gyengébbek lehetnek, miközben Trippon Mariann szerint a külső környezet romlása miatt az exportteljesítmény is visszafogottabbá válhat.

Ami az inflációt illeti, a CIB szerint az idén viszonylag nagy kilengésekkel a 3,9 százalékos éves csúcsról szeptemberre 2,9 százalékig visszaesett pénzromlás szintje az idén és jövőre is éves átlagban a középtávú 3 százalékos jegybanki cél felett maradhat. Az alapfolyamatokat jobban tükröző maginflációs mutatókat a növekvő kereslet nyomás alatt tarthatja, a jegybank kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció stabilan meghaladhatja a 3 százalékot. Igaz, a CIB-nél nem számítanak arra, hogy e mutató tartósan átlépné a 3 százalékos jegybanki cél körüli 1-1 százalékpontos toleranciasáv felső szélét.

Ez utóbbi, s főként a globálisan alacsony kamatkörnyezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája továbbra is laza maradhat, a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat 2020 végéig nem változhat. Ettől még a likviditásmenedzselési eszköztár alkalmazásával folytatódhat a monetáris kondíciók finomhangolása, azok csak akkor változhatnak, ha az Európai Központi Bank politikájában jelentős fordulat következne be.

A ma az euróval szemben a 337-as szintjével új történelmi mélypontjára került forint lassú, fokozatos leértékelődése folytatódhat Trippon Mariann szerint. Bár mostani előrejelzésükben 2020-ra 330 forintos euróárfolyamot prognosztizálnak, ezt még a korábbi makrogazdasági adatok és paraméterek alapján határozták meg. Előrejelzésüket december második felében vizsgálják felül, azt követően, hogy az MNB megjelentette a következő inflációs jelentését. Érdeklődve várjuk a következő hónapok inflációs számait atekintetben, vajon a gyengülő forintárfolyam hogyan változtatja meg a cégek árazási politikáját, hiszen a drágítás az autókereskedőknél már érzékelhető – közölte a CIB vezető elemzője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem dobta meg a boltok forgalmát a korlátozások eltörlése
MTI | 2020. augusztus 5. 10:08
Ugyanazt hozta az idei június, mint a tavalyi.
Makro / Külgazdaság Totális maszkszigor jöhet Párizsban – baseball ütőkkel verték meg a maszk viselését kérő férfit
Wéber Balázs | 2020. augusztus 5. 09:47
A francia főváros polgármestere a szabadban is kötelezővé tenné a védőmaszkot a járvány kiújulásának megakadályozása érdekében. Franciaországban több alkalommal is súlyos erőszakba torkolltak a maszkviselés hiánya miatt kitört viták.
Makro / Külgazdaság Lépett az Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 07:53
Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket, ami pedig elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat - mondta ki az Alkotmánybíróság.
Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél