<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az eurózónában nincs deflációs ciklus, és az Európai Központi Banknak (EKB) nem kellene túlreagálnia, hogy ideiglenes és szezonális hatások miatt alacsony az infláció - mondta szombaton Jens Weidmann, a Deutsche Bundesbank német központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja.

Jens Weidmann szerint nincs önmagát gerjesztő, folyamatos árcsökkentő körforgás, amely szerinte a deflációs ciklus definíciója. A jegybankelnök szerint a fogyasztók nem halasztják el vásárlásikat annak reményében, hogy később alacsonyabbak lesznek az árak, és a gazdasági növekedés fokozatosan felfelé tolja a jövőben az inflációt.

Jövő héten döntenek

Az EKB április 3-án tartja szokásos kamatdöntő ülését, és gazdasági elemzők szerint fontos téma lesz az európai defláció kérdése. Többek szerint az erről folytatott vita határozza majd meg, hogy az EKB milyen lépésekről dönt csütörtökön.

Az EKB nagyon alacsony szintre, 0,25 százalékra vitte le az alapkamatát, de 2014 februárjában így is csak 0,7 százalékos volt az eurózónás infláció. Többször felmerült már, hogy negatívra csökkentsék a kamatlábat, de az ennél kevésbé radikális aktívabb monetáris enyhítési politika (gyakorlatban kötvényvásárlások) mellett is szólnak érvek. Eddig azonban egyik lépésre sem szánta el magát az EKB.

Nem ez az első bírálat

A Bundesbank már eddig is bírálta az EKB korábbi kötvényvásárlásait, és nem nézné jó szemmel, ha az EKB jobban beavatkozna az eurózónás vállalatok és kormányok finanszírozásába. Jens Weidmann a héten tett pár megjegyzést, amelyekből a Bundesbank álláspontjának puhulására lehetett következtetni, de most az EKB ülése előtt újra a szigorúbb monetáris politika mellett állt ki.

Jens Weidmann mint mondta, ő is tisztában van azzal, hogy a lassú gazdasági növekedés problémákat okoz, de az is nyilvánvaló, hogy káros hosszabb ideig nagyon alacsonyan tartani az EKB alapkamatát, mert ez veszélyezteti a pénzügyi stabilitást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos