BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 5. 07:40

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje megkapta az első hírszerzési tájékoztatást a kormánytól, a republikánus John McCaint is hamarosan tájékoztatják

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt múlt hét óta hivatalos elnökjelöltje megkapta az első hírszerzési tájékoztatást a kormánytól, és az elnökjelöltséget csütörtök este elfogadó republikánus John McCaint is hamarosan tájékoztatják.

Obamát Chicagóban tájékoztatta a 16 amerikai kémszervezet tevékenységét koordináló Michael McConnell nemzeti hírszerzési igazgató, aki hetente hatszor George Bush elnöknek is jelentést tesz. Mint Thomas Fingar, McConnell helyettese elmondta, az amerikai felderítő szervek hozzákezdtek a világ különböző országaiból érkező jelentések újraelemzéséhez és frissítéséhez, hogy a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök azonnal átfogó képet kaphasson.
   
Fingar közölte, hogy Obama kedden kapta meg az első tájékoztatást, de a témákat nem fedte fel. Az elnökjelöltek elé "lényegi jelentések" kerülnek, de nem olyan mélységűek, mint amilyeneket Bush olvashat. Fingar azt is elmondta, hogy Obama és McCain szenátorként is kérhet információkat - mindketten tagjai a biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságoknak -, ez esetben érdeklődésük titokban marad. Elnökjelöltként viszont ez irányú kérelmükről tudomást szerezhet a vetélytárs.
   

John McCain republikánus szenátor csütörtök este, pártja országos konvencióján hivatalosan elfogadta az elnökjelöltséget. McCain azt ígérte, a kétpárti együttműködés szellemében fogja irányítani az Egyesült Államokat.
A hírszerzési igazgató helyettes elmondta, hogy a két jelölt tájékoztatásában teljes átláthatóságra törekednek. Erre azért is van szükség, mert az elnökválasztási kampányban a legfontosabb kérdések egyike a két politikus nemzetbiztonsági felkészültsége, a válsághelyzetek kezelésének képessége. Fingar jelezte: mivel az Egyesült Államok jelenleg két országban, Afganisztánban és Irakban is háborúzik, továbbá egy terrorizmus elleni küzdelmet is vív, amelyet Bush indított el, a leendő elnöknek széles körű ismeretekre kell szert tenniük felderítési ügyekben.
   
A Bush-kormány az utóbbi néhány évben már csak a gyorsan változó helyszínekről - közöttük Irakból és Afganisztánból - kért rendszeresen jelentéseket, máshol, így Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában a felderítési tevékenységet csökkenthették - mondta az illetékes, hozzátéve, hogy január 21-én, az új elnök hivatali idejének első napján viszont friss információkkal kell szolgálniuk a világ minden régiójáról.
   
Fingar kitért arra, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta - amelyek miatt súlyos bírálatok érték a kémszervezeteket - lényegesen javult a felderítés minősége, és a szervezetek személyi állományának 55-60 százalékát azóta vették fel.

Vakon bízhatnak Palinben az amerikaiak?
Gustav a republikánusokra is lecsapott
Obama: visszahozom az amerikai álmot
Obama úgy járt, mint Mátyás király
Clinton teljes mellszélességgel Obama mellett

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél