3p

A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.

Zuzana Caputová szlovák államfő pénteken bejelentette, hogy nem ért egyet a szlovákiai ügyészségek rendszeréből kilógó különleges ügyészség (ÚSP) tervezett megszüntetésével, és ezzel csatlakozott a progresszív-liberális ellenzéki pártok álláspontjához.

Jól felkavarja az állóvizet Zuzana Caputová. Fotó: MTI
Jól felkavarja az állóvizet Zuzana Caputová. Fotó: MTI

A különleges ügyészség a szlovák Legfőbb Ügyészség részeként, de attól részben függetlenül működő szerv, amelyet csak néhány éve hoztak létre, s amelynek megszüntetésére most a büntető törvénykönyv tervezett módosítása részeként kerülhet sor, az erről szóló törvénymódosítási javaslatot ezen a héten hagyta jóvá a kormány. Az indítványt előterjesztő szaktárca azzal indokolta a javaslatot, hogy el kell távolítani az ügyészségek hálózatában fennálló rendellenességeket, valamint ki kell vonni az ügyészséget a politikai befolyásolás lehetősége alól.

Zuzana Caputová - aki elnökjelöltsége előtt a jelenleg legerősebb parlamenti ellenzéki párt, a liberális Progresszív Szlovákia egyik vezetője volt - pénteken annak a véleménynek adott hangot, miszerint az ÚSP megszüntetése "az ügyészség működésébe történő politikai indíttatású célirányos beavatkozás, amely megengedhetetlen". Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy a vonatkozó törvénymódosítást megvétózza vagy alkotmánybírósági beadvánnyal él ellene.

A Daniel Lipsic korábbi belügy- és igazságügy-miniszter által vezetett ÚSP-t a múltban már számos bírálat érte, leginkább a jelenlegi kormánypártok képviselőinek részéről, akik szerint az ügyészséget politikai ellenfeleik - a szeptemberi előrehozott választásokig kormányzó liberálisok - az ő politikai ellehetetlenítésükre használták fel. Ugyanezeket a bírálatokat fogalmazták meg a rendőrség különleges egységéről, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségről (NAKA) , amelynek nyomozói az elmúlt évek több különböző eljárást indított a jelenlegi kormánypártok vezető tisztségviselői és hozzájuk közel állónak tartott személyek ellen, s ezekben az ügyekben az általuk felhozott vádakat nem tudták bizonyítani. A kormánydöntés miatt az ellenzéki pártok csütörtök éjjel tiltakozó akciót tartottak a pozsonyi kormánypalota előtt.

Az ÚSP megszüntetésének tervéről az Amerikai Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége is véleményt nyilvánított egy közleményben, szintén ellenezve az elképzelést. Ezt követően viszont Robert Fico kormányfő csütörtök esti parlamenti felszólalásában felszólította Gautam A. Rana nagykövetet, hogy a jövőben tartózkodjon a szlovák belügyekbe való beavatkozásoktól, s kijelentette: a jelenlegi kormány nem fog úgy utasításokért járni az amerikai nagykövetségre, mint azt elődjei tették 2020 óta. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG