<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az inkább ultimátumnak nevezhető izraeli-palesztin ’béketerv’ miatt a Palesztin Hatóság tegnap megszakított minden kapcsolatot Izraellel és az USÁ-val. Moszkva dörzsöli a markát örömében, Ankara pedig egyre inkább a palesztinok védhatalmi pozíciójába navigálja magát. Káncz Csaba jegyzete.


Jared Kushner (B) és Benjamin Netanyahu (J). EPA/Stern Matty

Az izraeli kormány ma szavazott volna azon ciszjordániai megszállt területek azonnali és egyoldalú bekebelezéséről, amelyet a Trump és Netanjahu múlt csütörtökön bejelentett ’béketerv’ tesz lehetővé.  De Washingtonban az elmúlt órákban közölték, hogy erről a szavazásról csak a március 2-i izraeli általános választásokat követően lehet szó, kiváltva az izraeli baloldal gúnyos kacaját.

Inkább egy ultimátumra hajaz

Káncz Csaba

A washingtoni terv harmonikusan illeszkedik Trump elnök azon lépéssorozatához, amelynek keretében az elmúlt két évben az ENSz, és az USA szövetségeseinek megkérdezése nélkül Izraelnek „ajándékozta” a Golán-fennsíkot, Jeruzsálemet nevezte ki Izrael fővárosának, leminősítette a palesztin diplomáciai képviseletet Washingtonban, minimálisra vágta az amerikai segélyeket a palesztinoknak és a hivatalos amerikai iratokban megszüntette a „megszállt területek” kifejezés használatát.

Mahmúd Abbász palesztin vezető a napokban határozat-tervezetet nyújt be az ENSZ BT-hez, hogy az ítélje el Trump tervét. Tegnap Mahmúd Abbász, a Palesztin Önkormányzati hatóság vezetője bejelentette az Arab Liga külügyminisztereinek rendkívüli ülésén, hogy minden kapcsolatot megszakít Izraellel és az USÁ-val.

Trump szavazatszerzése

Megfigyelők szerint a novemberben újrázásra készülő Trump nem is annyira a hétmilliós amerikai zsidóság szavazataira pályázik, mint inkább az Izrael-párti evangelizáló (protestáns) keresztények mintegy negyvenmilliós táborára.  2016-ban az amerikai zsidók hetven százaléka Hillary Clintonra voksolt, és nagy részük olyan szövetségi államban él – mint New York vagy Kalifornia –, amelynek megnyerésére szinte semmi esélye a jelenlegi elnöknek.

A ciszjordániai annexió valójában Trump ajándéka annak a Netanjahunak, akivel szemben pont a múlt héten három korrupciós ügyben is beadtak vádiratot.  A március 2-i választásokon Netanjahu a negyedik kormányfői megbízatására számít - miközben példátlan az ország történetében, hogy egy év leforgása alatt már harmadszor szólítják az urnákhoz a polgárokat, mert az előző voksolások patthelyzetet eredményeztek.

Kushner szakértelme

Mindenesetre a Közel-Keleten harsány kacaj fogadta Jared Kushner - Trump térségbeli tanácsadójának és egyben saját vejének – múlt heti interjúját, amelyben saját szakmai felkészültségét azzal támasztotta alá, hogy már elolvasott 25 könyvet róla.   Valóban, még felsorolni is nehéz a ’béketerv’ azon pontjait, amelyekből ordít annak egyoldalúsága:

• a tervben nincsen konkét terv az autonóm palesztin államiság megteremtésére;

• Trump Izrael oszthatatlan fővárosának tartaná meg Jeruzsálemet, míg a palesztinoké annak külvárosa, Abu Dísz lenne. Az 1948-as palesztin menekültek és leszármazottaik visszatérési jogáról só sem esik;• a palesztinok elviszítik közös határukat Jordániával;

• A termékeny Jordán völgyét Izrael részének ismernék el.  A palesztinok elvesztik Ciszjordánia mintegy 30 százalékát és ezért cserébe főként sivatagot kapnak Gáza közelében.

•Hugh Lovatt, az Európai Külügyi Tanács munkatársa szerint  a terv a palesztinoknak a dél-afrikai apartheid rezsimből ismert, összeköttetés nélküli „Bantusztánokat” hagy meg, mindenfajta érdemi szuverenitás és természeti erőforrás nélkül.

A terv mindenesetre újabb lovat adott az izraeli szélsőjobb alá - Netanjahu radikális szövetségesei az elmúlt napoban az összes ciszjordániai zsidó telep azonnali bekebelezésére szólítottak fel.  A ’Békét Most’ baloldali izraeli csoport szerint viszont „A terv, amely zöld utat ad Izraelnek az elszigetelt zsidó telepek annektálásához, cserében egy csupa lyuk palesztin állam (létrehozásáért), életképtelen, és nem fog stabilitást teremteni”.

Moszkva és Ankara

játszmáiMoszkva eközben a színfalak mögött dörzsöli a markát örömében.  Miközben Washington hitelessége tovább konvergál a nullához az arab világ közvéleményében, addig a Kreml szoros kapcsolatokat ápol olyan ellenfelekkel, mint Szaúd-Arábia és Irán, valamint Izrael és a Palesztin Hatóság.  A Golán-fennsíkot és Ciszjordániát érintő egyoldalú amerikai döntéseket követően ráadásul Washingtonnak semmilyen jogalapja nem marad arra, hogy megkérdőjelezze Putyin hódításait a Krímben, Dél-Oszétiában és Abháziában.

A nemzetközi közösségben a legélesebb reakció a török külügyminisztériumból érkezett, amelynek közleménye szerint „nem fogunk engedni egyetlen olyan lépést sem, amely legitimizálja Izrael agresszóját ás atrocitásait”.  Valóban, Ankara egyre inkább a palesztinok védhatalmi pozíciójába navigálja magát.  Nem véletlen, hogy izraeli értesülések szerint Törökország Hamasz terroristákat rejteget és pénzügyi központ szerepet tölt be a terrortámadások anyagi alapjainak megteremtéséhez.  Ankara aktív befolyásolási műveleteket hajt végre Kelet-Jeruzsálem arab lakosai körében is, amelynek célja a városrész „judaizálásának megakadályozása”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos