<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az inkább ultimátumnak nevezhető izraeli-palesztin ’béketerv’ miatt a Palesztin Hatóság tegnap megszakított minden kapcsolatot Izraellel és az USÁ-val. Moszkva dörzsöli a markát örömében, Ankara pedig egyre inkább a palesztinok védhatalmi pozíciójába navigálja magát. Káncz Csaba jegyzete.


Jared Kushner (B) és Benjamin Netanyahu (J). EPA/Stern Matty

Az izraeli kormány ma szavazott volna azon ciszjordániai megszállt területek azonnali és egyoldalú bekebelezéséről, amelyet a Trump és Netanjahu múlt csütörtökön bejelentett ’béketerv’ tesz lehetővé.  De Washingtonban az elmúlt órákban közölték, hogy erről a szavazásról csak a március 2-i izraeli általános választásokat követően lehet szó, kiváltva az izraeli baloldal gúnyos kacaját.

Inkább egy ultimátumra hajaz

Káncz Csaba

A washingtoni terv harmonikusan illeszkedik Trump elnök azon lépéssorozatához, amelynek keretében az elmúlt két évben az ENSz, és az USA szövetségeseinek megkérdezése nélkül Izraelnek „ajándékozta” a Golán-fennsíkot, Jeruzsálemet nevezte ki Izrael fővárosának, leminősítette a palesztin diplomáciai képviseletet Washingtonban, minimálisra vágta az amerikai segélyeket a palesztinoknak és a hivatalos amerikai iratokban megszüntette a „megszállt területek” kifejezés használatát.

Mahmúd Abbász palesztin vezető a napokban határozat-tervezetet nyújt be az ENSZ BT-hez, hogy az ítélje el Trump tervét. Tegnap Mahmúd Abbász, a Palesztin Önkormányzati hatóság vezetője bejelentette az Arab Liga külügyminisztereinek rendkívüli ülésén, hogy minden kapcsolatot megszakít Izraellel és az USÁ-val.

Trump szavazatszerzése

Megfigyelők szerint a novemberben újrázásra készülő Trump nem is annyira a hétmilliós amerikai zsidóság szavazataira pályázik, mint inkább az Izrael-párti evangelizáló (protestáns) keresztények mintegy negyvenmilliós táborára.  2016-ban az amerikai zsidók hetven százaléka Hillary Clintonra voksolt, és nagy részük olyan szövetségi államban él – mint New York vagy Kalifornia –, amelynek megnyerésére szinte semmi esélye a jelenlegi elnöknek.

A ciszjordániai annexió valójában Trump ajándéka annak a Netanjahunak, akivel szemben pont a múlt héten három korrupciós ügyben is beadtak vádiratot.  A március 2-i választásokon Netanjahu a negyedik kormányfői megbízatására számít - miközben példátlan az ország történetében, hogy egy év leforgása alatt már harmadszor szólítják az urnákhoz a polgárokat, mert az előző voksolások patthelyzetet eredményeztek.

Kushner szakértelme

Mindenesetre a Közel-Keleten harsány kacaj fogadta Jared Kushner - Trump térségbeli tanácsadójának és egyben saját vejének – múlt heti interjúját, amelyben saját szakmai felkészültségét azzal támasztotta alá, hogy már elolvasott 25 könyvet róla.   Valóban, még felsorolni is nehéz a ’béketerv’ azon pontjait, amelyekből ordít annak egyoldalúsága:

• a tervben nincsen konkét terv az autonóm palesztin államiság megteremtésére;

• Trump Izrael oszthatatlan fővárosának tartaná meg Jeruzsálemet, míg a palesztinoké annak külvárosa, Abu Dísz lenne. Az 1948-as palesztin menekültek és leszármazottaik visszatérési jogáról só sem esik;• a palesztinok elviszítik közös határukat Jordániával;

• A termékeny Jordán völgyét Izrael részének ismernék el.  A palesztinok elvesztik Ciszjordánia mintegy 30 százalékát és ezért cserébe főként sivatagot kapnak Gáza közelében.

•Hugh Lovatt, az Európai Külügyi Tanács munkatársa szerint  a terv a palesztinoknak a dél-afrikai apartheid rezsimből ismert, összeköttetés nélküli „Bantusztánokat” hagy meg, mindenfajta érdemi szuverenitás és természeti erőforrás nélkül.

A terv mindenesetre újabb lovat adott az izraeli szélsőjobb alá - Netanjahu radikális szövetségesei az elmúlt napoban az összes ciszjordániai zsidó telep azonnali bekebelezésére szólítottak fel.  A ’Békét Most’ baloldali izraeli csoport szerint viszont „A terv, amely zöld utat ad Izraelnek az elszigetelt zsidó telepek annektálásához, cserében egy csupa lyuk palesztin állam (létrehozásáért), életképtelen, és nem fog stabilitást teremteni”.

Moszkva és Ankara

játszmáiMoszkva eközben a színfalak mögött dörzsöli a markát örömében.  Miközben Washington hitelessége tovább konvergál a nullához az arab világ közvéleményében, addig a Kreml szoros kapcsolatokat ápol olyan ellenfelekkel, mint Szaúd-Arábia és Irán, valamint Izrael és a Palesztin Hatóság.  A Golán-fennsíkot és Ciszjordániát érintő egyoldalú amerikai döntéseket követően ráadásul Washingtonnak semmilyen jogalapja nem marad arra, hogy megkérdőjelezze Putyin hódításait a Krímben, Dél-Oszétiában és Abháziában.

A nemzetközi közösségben a legélesebb reakció a török külügyminisztériumból érkezett, amelynek közleménye szerint „nem fogunk engedni egyetlen olyan lépést sem, amely legitimizálja Izrael agresszóját ás atrocitásait”.  Valóban, Ankara egyre inkább a palesztinok védhatalmi pozíciójába navigálja magát.  Nem véletlen, hogy izraeli értesülések szerint Törökország Hamasz terroristákat rejteget és pénzügyi központ szerepet tölt be a terrortámadások anyagi alapjainak megteremtéséhez.  Ankara aktív befolyásolási műveleteket hajt végre Kelet-Jeruzsálem arab lakosai körében is, amelynek célja a városrész „judaizálásának megakadályozása”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG