TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormányfő az uniós csúcsot követően beszélt a hazai felsőoktatási keretszámokról, amelyek átalakításával mindenki jól jár majd. A csúcson a bankfelügyelet mellett semmiféle érzékeny témát nem érintettek az állam- és kormányfők.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, hogy nem érti a felhorgadást, hiszen még nem hoztak döntést a felsőoktatási keretszámokról, így nincs mit bírálni. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy legyenek türelemmel, mert a kormány a jövő héten rendeletet hoz, de arról még folynak az egyeztetések. Mint mondta, mindenki részben türelmetlen, de mivel a mi gyermekeinkről van szó, némi jóindulat és kölcsönös megértés kell, és le fog zárulni a vita.

"Miről beszélünk? Hol van kormánydöntés?" - kérdezett vissza a miniszterelnök arra az újságírói felvetésre, hogy Pokorni Zoltán a minap azt mondta, "nem ildomos" ilyen keretszámcsökkentésről szóló, "durva" döntést hozni. "Mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, engedjék meg, hogy elrontsuk azt a dolgot. (...) Amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni" - fogalmazott Orbán Viktor. Arra kérdésre, hogy bízik-e még Hoffmann Rózsa államtitkárban azt válaszolta a miniszterelnök, hogy minden kormánytagban töretlen a bizalma.

Közben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte: Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentést tesz a felsőoktatás struktúráját érintő változásokról. Balog előzőleg a Magyar Rektori Konferencia elnökségével találkozott. A hírt Orbán Viktor sajtófőnöke nem erősítette meg.

Brüsszeli csúcs, de miről is?

Az Unió irányítói a csúcsot követően magyarázták el, hogy miről is tárgyalgattak kedélyesen az elmúlt két napban. Az Európai Tanács elnöke beszélt a Szíriával kapcsolatos elképzelésekről és arról, hogy a közös biztonság- és védelempolitikai hatékonyabban működjön, a védelmi ipar pedig erősebb legyen, ami a növekedésösztönzéshez és a munkahelyteremtéshez is hozzájárulna. Ebben a belga politikus szerint fontos szerepe lesz az Európai Külügyi Szolgálatnak és az Európai Védelmi Ügynökségnek.

José Manuel Barroso utalt arra, hogy kiemelt fontosságú a nemrégiben indult 2013-as európai szemeszter. Ismertette, hogy az továbbra is a márciusban kitűzött öt célt szolgálja, vagyis azokat tartja szem előtt: a tagállamokra szabott, differenciált, növekedésbarát fiskális konszolidációt, a hitelezés normális szintjének helyreállítását a gazdaság finanszírozásához, a növekedés és a versenyképesség előmozdítását, a munkanélküliség és a válság társadalmi hatásainak kezelését és a közigazgatás korszerűsítését.

Barroso kitért arra is, hogy a fiatalok munkanélküliségének csökkentése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a tagállamok minél előbb megvalósítsák a bizottság által december elején ismertetett ifjúsági garancia intézményét, amely az iskola elvégzése vagy a munkanélkülivé válás utáni négy hónapon belül álláshoz, gyakornoki helyhez vagy további képzéshez juttatná a 25 év alattiakat.

Minek örül a ciprusi elnök?

Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi államfő annak örült, hogy sikerült az év vége, a ciprusi elnökség vége előtt politikai megállapodásra jutni az eurózóna közös bankfelügyeletéről. Az országának szánt lehetséges IMF/EU-mentőcsomagról a kommunista ciprusi politikus nem akart találgatásokba bocsátkozni. Elmondta, a bankszektor átvilágítására felkért cég várhatóan január közepén állapítja meg, mennyi pénz kell a szektor rendbe tételéhez. Kitért arra is, hogy a magánkézben lévő görög államadósság egy részének leírása 4,5 milliárd euróba került a ciprusi bankoknak.

Mibe fájt nekünk, európai polgároknak az idei brüsszeli jövés-menés?

A Bruxinfo összeszedte, hogy az adófizetőknek naponta 400-450 ezer eurójába (kb. 126 millió Ft) kerül egy uniós csúcstalálkozó, egy hagyományos kétnapos ülés megszervezése pedig csaknem egymillió eurót (kb. 280 millió forintot) tesz ki. A mostani csütörtöki és pénteki találkozóval együtt idén összesen 5 kétnapos, és 2 egynapos ülést tartott az Európai Tanács, ezek tehát összesen 5,4 millió euróba (kb. 1,5 milliárd forintba) kerültek az uniós állampolgároknak.

Ez csak a Tanács által fizetendő költségeket jelenti, az épületen belüli biztonsági intézkedéseket, az étkeztetést, az audiovizuális szolgáltatásokat és az egyéb logisztikát. Az nem derült ki pontosan, hogy ezen belül is mi, mennyi pénzt emészt fel, mert ilyen információt nem tudtak szolgáltatni az intézmények. Állítólag a biztonsági szolgálat teszi ki a csúcsköltségvetések tetemes részét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
hírlevél