<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Európa jelenlegi problémáinak jellemző vonása a gyengülő versenyképesség - állapítja meg Orbán Viktor a Euromoney májusi kiadásának Magyarországról összeállított ismertetőjében.

A miniszterelnök a nemzetközi gazdasági-pénzügyi folyóirat mellékletében kifejti: Európa a világnépesség 8 százalékát és a globális termelés 25 százalékát adja, viszont a világon összesen kifizetett szociális juttatások 50 százalékát Európában folyósítják. Az EU 27 tagállamának teljes adósságállománya 11 ezer milliárd euró, az éves adósságszolgálati teher kétezer milliárd euró, és az újonnan felvett hitelek értéke eléri az évi 400 milliárd eurót. Így az európai hitelállomány naponta 1,2 milliárd euróval növekszik.

Ki fogja finanszírozni ezt a modellt? - teszi fel a kérdést Orbán Viktor, megállapítva: egyértelmű, hogy Európa egyedül nem képes ennek finanszírozására. A miniszterelnök szerint Európa ereje és világgazdasági, kereskedelmi befolyása néhány év leforgása alatt jelentősen csökkent, és ez valószínűleg megfordíthatatlan; ezen a helyzeten még reformokkal sem lehet segíteni.

Orbán Viktor szerint a magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy a reform nem elégséges; ehelyett a gazdasági és a szociális rendszer megújítására van szükség. A kormányfő ismerteti írásában a Magyarországon végrehajtott változtatásokat, kiemelve, hogy a jóléti állam helyébe - amely szavai szerint Európa-szerte bajban van - munkaalapú állam épült ki. A végéhez közeledő átalakulási folyamat révén Magyarország jó helyzetbe került ahhoz, hogy a világgazdaság egyik legversenyképesebb országává váljék a jövőben - írta a Euromoney mellékletében Orbán Viktor.

Magyarország lesz a bezzeg ország

A miniszterelnök szerint az első jelek biztatók: Magyarország az egyetlen ország, amelyik lezárta IMF/EU-hitelprogramját a válság idején, és most már képes megállni saját lábán e program nélkül is. Magyarország azon nagyon kevés európai országok egyike, amelyek csökkentik államadósságukat, államháztartási deficitjét pedig a 2010 májusában mért 7 százalékról 2012 végéig 2 százalékra mérsékelte.

A 2011-ben elért gazdasági növekedést tavaly elsöpörte az európai gazdasági válság újabb hulláma, de minden elemző gazdasági növekedést jósol Magyarországnak 2013-ra vagy 2014-re. Magyarország nem kíván más európai országok adófizetőinek pénzéből élni, a magyarok keményen dolgoznak 500 euró körüli átlagos havi nettó bérükért, miközben az átlagnyugdíj havonta hozzávetőleg 340 euró. Magyarország megérdemli, hogy sikeres legyen - zárul Orbán Viktor írása a Euromoney magazin májusi kiadásának országismertetőjében.

De mit mond Matolcsy és Varga?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kiadványban azt írta, hogy Magyarország ma sokkal jobb állapotban van gazdaságilag, mint 2008-ban, a pénzügyi válság mélypontján volt. A miniszter szerint a kormány hivatalba lépése után, 2010 közepén végrehajtott kiigazítások nélkül sokkal magasabb, az uniós előírásokat több mint kétszeresen meghaladó államháztartási hiány keletkezett volna abban az évben. Varga Mihály szerint az idén új fejezet nyílik a magyar gazdaságpolitikában, amely a konszolidációra és a növekedés újraindítására összpontosít. Ennek eléréséhez stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt írta a Euromoney-kiadványban, hogy a jegybank - elsődleges célja, az árstabilitás veszélyeztetése nélkül - támogatni fogja a kormány gazdaságpolitikáját. Az MNB-elnök szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a jegybank inflációs célja teljesült, és a gyenge hazai keresletből eredő, lefelé ható nyomás révén az infláció középtávon is nagy valószínűséggel 3 százalék alatt marad.

A magyar gazdaságban meglévő kapacitások jelenlegi kihasználtsága messze van azoktól a szintektől, amelyeket normálisnak lehet tekinteni, így a jelenlegi körülmények közepette a jegybank mandátumai közé tartozik a kormány gazdaságpolitikájának támogatása - írta Matolcsy György.

A Euromoney-kiadvány a magyar gazdaság teljesítményét elemezve kiemeli, hogy a közvetlen külföldi befektetések értéke 2009-ben 1,9 milliárd dollárra csökkent a pénzügyi válság hatására, 2010-ben azonban 2,2 milliárd, 2011-ben már 4,9 milliárd dollárnak megfelelő működőtőke érkezett az országba. Tavaly pedig csaknem megháromszorozódott a működőtőke-beáramlás az előző évihez képest, megközelítve a 14 milliárd dollárt - áll a Euromoney-mellékletben.

A Euromoney hangsúlyozza azt is, hogy a folyóirat által számos kritérium alapján összeállított országkockázati osztályzati rendszerben Magyarországnak jelenleg a megszerezhető 100 pontból 74 pontja van. A globális pénzügyi válság alatt romlott a magyar osztályzat, ám mélypontján is jóval a közép- és kelet-európai átlag felett volt - áll az ismertetésben.

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG