<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Economist súlyosan bírálja a kormány legfrissebb intézkedéseit.

Az Economist Orbán Viktor friss, extra adóztatási bejelentésére és a szükségállapotra reagálva megjegyzi, hogy Magyarországon a „Fidesz és annak szövetségesei és cimborái uralják az igazságszolgáltatást, a médiát pedig többnyire baráti oligarchák irányítják. Úgy tűnik, aligha van szükség több hatalomra. A kormány május 24-én mégis országos szükségállapotot hirdetett ki, ami lehetővé teszi számára, hogy rendeletekkel kormányozzon.”

"Amúgy is azt csinál, amit akar, de úgy tűnik, hogy a rendeletekkel való kormányzás lehetősége olyan, mint egy drog" - idézik Bíró-Nagy Andrást a Policy Solution egy munkatársát.

Orbán Viktor beszédet mond eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. MTI/Máthé ZoltánOrbán Viktor beszédet mond eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. MTI/Máthé Zoltán

A lap említi, hogy a kormány már korábban is bevezetett más inflációellenes intézkedéseket, többek között a benzin- és élelmiszer-árstopot. Prinz Dániel, az Institute for Fiscal Studies közgazdásza szerint a vállalatok (különösen a nemzetközi vállalatok) magasabb adóztatása kiszámítható módja volt annak, hogy Orbán Viktor kormánya kezelje a növekvő költségvetési hiányt. Csakhogy nincs közvetlen veszélyhelyzet. Az éves GDP-növekedés 2022 első negyedévében 8,2 százalék volt - jegyzi meg Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem közgazdásza -, bár az összehasonlítás félrevezető, mert egy évvel korábban még mindig érvényben volt néhány járványügyi korlátozás, tudósít az Economist.

Egyes kommentátorok, például Kiszelly Zoltán, a kormányhoz kötődő Századveg Alapítvány agytrösztjének munkatársa, egy újabb ukrajnai menekültválság kockázatát hozta fel a rendeleti kormányzás indokaként, az Ukrajnából érkező menekültáradat azonban drámaian csökkent.

Az intézkedésekre valószínűbb magyarázatnak tartják Orbán Viktor feszült viszonyát az EU-val. Az Európai Bizottság a jogállamiság megsértésére hivatkozva blokkolta a Magyarországnak nyújtott segélyeket, és eljárást indított, amely végül más segélyeket is letiltana, és a bizottság kifogásolta az elnyújtott vészhelyzetet a Covidra hivatkozva. Egy újabb, az ukrajnai háborúra alapozott vészhelyzet azonban új elemzésre kényszeríti a bizottságot - jegyzi meg Kim Lane Scheppele, a Princeton jogi kutatója.

Scheppele szerint továbbá ennél fontosabb, hogy olyan rendeleteket is ki tudnak így adni, amelyek egyébként törvénysértőek lennének. A kormány a miniszterelnöki hivatal utasításaiba temetheti az új intézkedéseket. "Orbán mondhat valamit a parlamentben a nyilvánosság számára, és hozhat egy ezzel ellentétes rendeletet, amiről csak azok tudnak, akik megszállottan olvassák a Magyar Közlönyt [ahol a kormányzati bejelentések megjelennek]" - mondja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG