TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megsértette nemzetközi kötelességvállalását Moszkva az új rakétarendszerek fejlesztésével.

A NATO szerint Oroszország Oroszország nem tartja tiszteletben nemzetközi kötelezettségvállalásait, köztük a nukleáris fegyverekre és a haderő-telepítésekre vonatkozó megállapodásokat – mondta a szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg elmondta: Moszkva évtizedeken át tartó tagadást követően a közelmúltban elismerte egy 9M729 nevű új rakétarendszer létezését – ezzel bizonyítva, hogy Oroszország újfent nem adott hiteles tájékoztatást rakétarendszere és haderő-telepítése kapcsán.

Ki sértette meg előbb az egyezményt?

A NATO attól tart, hogy a rakéták megsértik az európai közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött egyezményt, amely teljes tilalmat szab az 500 és 5500 kilométer hatótáv közötti rakétarendszerekre – a szövetség szerint az újonnan telepített rendszerek pedig ebbe a kategóriába esnek.

Washington nemrégiben megosztotta a hírszerzés által szerzett információkat - ezek szerint az oroszok olyan rakétarendszereket fejlesztenek, amelyek akár észrevétlenül képesek csapást mérni Európára. Moszkva meglátása szerint az Egyesült Államok védelmi rendszere már eleve sérti ezt az egyezményt. Washington most a szövetség tagjaitól a diplomáciai nyomás fokozását sürgetik az oroszokkal szemben – írja a New York Times.

Ne akadályozzon semmit Magyarország

Stoltenberg az ukrán oktatási törvény miatt Magyarország és Ukrajna között kialakult feszültségre vonatkozóan elmondta: Magyarország értékes partnere az észak atlanti katonai szövetségnek, Budapest ugyanis számos területen járul hozzá a szövetség működéséhez. Hozzátette: Ukrajna is fontos partnere a NATO-nak, ezt tükrözi az is, a szövetség a legnagyobb mértékben e fenyegetéshez igazította kollektív védelmi rendszerét az utóbbi időszakban.

Putyin és Orbán közös műveleteitől tartanak – katonákat telepítenek a magyar határhoz

Tekintve, hogy a magyar szárazföldi erők harcértéke gyakorlatilag nulla és Trump elnök nyilvánosan is megkérdőjelezi a NATO közös védelmi garanciáját, érdemes közelebbről is megvizsgálni a konfliktust. Részletek >>>

Az Egyesült Államok ellenzi azt, hogy Magyarország az ukrán oktatási törvény miatti kétoldalú vita akadályozza a NATO és Kijev együttműködését – mondta az amerikai NATO-nagykövet a HVG-nek. Kay Bailey Hutchison hozzátette: az orosz agresszió által sújtott országnak ugyanis fontos lenne, hogy minden lehetséges eszközzel segítsük az orosz agresszió visszaverését, a szuverenitás helyreállítását, az ország stabilizálását, illetve a működő demokratikus intézményrendszer kiépítését.

A főtitkár Macedóniával kapcsolatban történelmi lehetőségnek nevezte az ország nevének megváltoztatásáról kiírt vasárnapi népszavazás eredményét. Kijelentette, a NATO kapuja nyitva áll, a szövetség kész harmincadik tagjának fogadni az országot, a csatlakozásról folytatott tárgyalások pedig akár már a jövő év első hónapjában lezárulhatnak. Ennek azonban fontos feltétele az alkotmányos stabilitás, valamint a névvita végleges lezárása.

Versenyfutás a világ új kincsesbányájáért: az oroszok időben ébredtek

Kétrészes elemzésünk első fejezetében a rohamosan olvadó arktikus térségben megindult kereskedelmi tevékenységet és az orosz-amerikai katonai versenyfutást vizsgáljuk meg. Az arktikus térség az egyetlen olyan műveleti terület a világ tengerein, ahol az amerikai haditengerészet harcértékét felülmúlja az orosz. A holnapi részben Kína és Európa aktivitását vesszük górcső alá. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél