4p

Donald Trump egyik volt munkatársa szerint ha a volt elnököt újra megválasztanák az Egyesült Államok elnökének, kőkeményen lépne fel Oroszországgal szemben.

  • Az ukrán csapatok harcolva vonulnak vissza az Avgyijivkától nyugatra lévő előre kiépített védelmi állásaikba egy folyó mögött. Eközben az oroszok egy Avgyijivka bekerítése érdekében korábban saját maguk telepítette aknamezőre nyomultak be, ami egy időre lelassította az előrenyomulásukat.

Hátrébb vonulnak az ukránok.  Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook-oldala
Hátrébb vonulnak az ukránok. Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook-oldala

  • Katonai szakértők szerint lehet, hogy az orosz támadás a frontnak ezen a szakaszán elterelő hadművelet. Az a célja, hogy az ukránok erőket vonjanak el máshonnan. Az orosz hadvezetés ettől északra 100 kilométerre, a Luhanszk megyei fronton vont össze nagy erőket egy négy ponton indítandó, összehangolt támadáshoz.
  • A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Korea eddig hárommillió 152 milliméteres ágyúlövedéket és félmillió 122 milliméteres lőszert szállított Oroszországnak.
  • Az orosz sorozók tovább folytatják tevékenységüket külföldön. Az indiai állampolgárok besorozását Moszkvában és Új-Delhiben is tolmácsok segítik a sorozóirodákban – derült ki az AFP híréből. Egyikük azt mondta személyesen látta 70-100 indiai belépését az orosz hadseregbe. Az AFP munkatársai beszéltek indiaiakkal, akik elmondása szerint a közösségi médiában szereztek tudomást az „álláslehetőségről” havi 1200 dolláros (430 ezer forint) fizetéssel.

„Nem hiszem, hogy Trump elnök visszavonná az amerikai támogatást Ukrajnától, ha újraválasztanák az Egyesült Államok elnökének” – mondta Gordon Sondland, aki Donald Trump elnöksége idején az Egyesült Államok európai uniós nagykövete volt. Támogatói bázisa sajnálatos módon nagyon elszigetelődéspárti. Ehhez kell alkalmazkodnia, amíg biztosítja, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen. Ezt leszámítva Sondland egy percig sem hiszi, hogy magára hagyná Ukrajnát. Kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz államfővel egy kicsit sem olyan szoros, ahogy azt a mainstream média sajtómunkásai hiszik. 

Trumpnak arra a kijelentésére reagálva, miszerint ha elnök lenne 24 óra alatt véget vetne a háborúnak, azt mondta, hogy reményei szerint a régi-új elnök ultimátumot adna Putyinnak. Azt mondaná, hogy „Elnök úr, itt vége a játszmának!. Ha nem vonja ki a csapatait Ukrajnából, az USA és szövetségesei megkeresik azokat az eszközöket, amelyek segítségével elérhetik ezt.”

Sondland csacsi kommentnek tartja a volt elnök másik megjegyzését, miszerint ha újra ő lenne az elnök, akkor az USA nem segítene azoknak a NATO-tagállamoknak, amelyek nem teljesítik anyagi hozzájárulásokat a közös költségvetéshez. Szerinte ezt Trump sem gondolta komolyan. Legfeljebb például kereskedelmi szankciókkal fenyegetné ezeket az országokat. Szemben azzal, amit mondott, nem biztatná Oroszországot, hogy támadja meg bármelyik NATO-tagállamot. Az Ukrajnának nyújtandó anyagi támogatásról az a véleménye, hogy annak megadása az USA elemi érdeke. Durván hangzik és rossz kimondani – főként az áldozatok tükrében, amit az ukránok hoznak a háborúban –, de tény, hogy Ukrajna proxy háborút vív Oroszországgal az USA érdekében. Ha egy ország nem kéri amerikai katonák részvételét, csak anyagi támogatást, hogy harcoljon az USA érdekeiért is, ennél jobb szövetségest senki sem kívánhat magának. Ezt az alkut a republikánusok is be fogják látni – véli a volt diplomata.

  • Oroszország hat hónapra be fogja tiltani a benzin kivitelét az országból március 1-jétől kezdődően – jelentette az RBC hírportál kormányzati forrásokra hivatkozva. Alekszander Novak miniszterelnök- helyettes állítólag a tavaszi mezőgazdasági munkák kezdetével és a nyáron várható nagyobb járműforgalommal indokolta a korlátozásra vonatkozó javaslatát.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG