4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

George Osborne mindent megtesz azért, hogy megnyugtassa a világot: minden rendben lesz a brit gazdasággal, van terv. Útra kel, hogy a globális pénzügyi vezetőket biztosítsa a stabilitásról, azonban az Egyesült Királyság politikai és gazdasági helyzete egy cseppet sem javult az elmúlt napokban. Nézzük, hol tartunk most és mire számíthatunk a héten a Brexittel kapcsolatban.

Ahhoz képest, hogy mi történik Londonban, akár nyaralásnak is nevezhetjük azt a rövid turnét, amely során George Osborne brit pénzügyminiszter bejárja a világot, hogy megnyugtassa a piacokat: a brit gazdaság újra erős lesz és lehet rá számítani. A két hetes tárgyalássorozat a Wall Streeten kezdődik hétfőn, utána az Egyesült Államok más részein folytatódik, majd Kína és Szingapúr következik - számol be a Bloomberg.

A szigetország igazi politikai háborús övezetté vált a Brexit óta: sorra tűnnek el a süllyesztőben a kilépéspárti vezető politikusok is, senki sem akar igazán David Cameron helyére kerülni, hogy elvigye a balhét. Ráadásul árnyalja majd Osborne mézes-mázos szavait, hogy a font 31 éve nem látott mélységbe zuhant a dollárral szemben, az ingatlanalapokat pedig az elmúlt napokban kénytelenek voltak befagyasztani, hogy megakadályozzák az piac összezuhanását.

A pénzügyminiszter elsőként a Wall Street nagykutyáinak színe elé járul, hogy egy kis bizalmat ébresszen bennük. "Ugyan a kilépés gazdasági kihívásokkal jár, de mindent meg kell tennünk azért, hogy az Egyesült Királyság az egyik legcsábítóbb célpont legyen a gazdaság szereplői számára." - mondta Osborne még az utazás előtt, ilyen célok mellett pedig tényleg lesz elég dolga.

Ehhez még adatok? Minek?

Nem csak ő, de a brit jegybank is kemény hét előtt áll: a piaci elemzők szerint Mark Carney jegybankelnök már most csütörtökön belekezdhet az alapkamat megnyirbálásába, 54 megkérdezett elemző közül 30-an mondták azt, hogy 25 bázispontos csökkentéssel 0,25 százalékra számítanak. Más elemzők szerint viszont kivár majd a Bank of England egészen augusztusig, amíg meg nem érkeznek az első árulkodó adatok.

A csütörtöki kamatdöntő ülés előtt azonban lesz még dolga Carney-nak: holnap 10-kor meg kell jelennie a Gazdasági bizottság előtt, amelynek feladata többek között a jegybank ellenőrzése is. A Brexit óta a jegybankelnök kapott hideget-meleget, most viszont szemtől szembe kerülhet bírálóival. A kilépés mellett kampányoló Jacob Rees-Mogg például egyenesen a Carney kirúgását kérte, mivel úgy gondolja, a kampány során az elnök bőven túllépte a hatáskörét és beleszólt a politikába, amikor élesen kritizálta a kilépést. Egy alkalommal Carney a Brexit gazdasági hatásaival kapcsolatban azt mondta, azok "a jegybank méltóságán aluliak".

Carney nem titkolja, hogy keményen beleállt a kampányba, de azzal védekezhet holnap, hogy a jegybanknak igenis kötelessége felhívni a britek figyelmét az olyan veszélyekre, mint a munkahelyek elvesztése, a kamatok növekedése és a font elértéktelenedése.

Éppen ezért lesznek is támogatói a bizottságban: Andrea Leadsom energetikai miniszter, aki Cameron helyére pályázik, korábban azt mondta, egészen nagyszerű munkát végzett a jegybankelnök és stabilizálta a pénzpiaci bizalom szintjét a legnehezebb órákban.

Cicaharccá fajuló hatalmi harc

Ha már David Cameron utódja szóba került: nem túl szép fordulatot vett hétvégén a miniszterelnöki székért folyó harc a konzervatívoknál. Leadsom ugyanis elég gusztustalan mélyütést vitt be az eddig favorit Theresa May-nek. Szerinte az, hogy ő anya, sokkal jobb vezetővé teszi, mint amilyen May valaha is lehet. A felháborodás hatására Leadsom személyesen kért bocsánatot, ahogy arról a Daily Telegraphot vasárnap tájékoztatta. A BBC hétfői információi szerint olyannyira rosszul sült el Leadsom megjegyzése, hogy ma visszalép és nem folytatja küzdelmet.

Áll a bál a munkáspártnál is. Jeremy Corbyn pártelnök helye igencsak megrendült, gyakorlatilag ketté szakadt a párt a csatározások mentén: egy tucat vezető hagyta el a süllyedni látszó hajót. A mai napon Angela Eagle, az árnyékkormány volt üzleti államtitkára jelentheti be, hogy megküzd Corbynnal a vezetésért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG