4p
Amióta világ a világ, az emberiség keresi az örök, de legalábbis a hosszú élet forrását. Áttörés nincs, viszont vannak helyek, ahol tovább él a népesség, és nagyjából az okok is nyomon követhetők. A világátlag 71 év, nézzünk egy pár országot, melyekben lényegesen nagyobb ez a szám.

Kezdésnek egy meglepetés-ország, ami most épp nem pont a nyugalom szigete. Dél-Koreáról van szó, ahol egy érdekes jövőbeli adattal rukkolt elő egy felmérés: ez lesz várhatóan az első hely, ahol a várható életkor meghaladja a 90 évet, mégpedig 2030-ban. Persze egyúttal ez a legbizonytalanabb országok egyike is: fennáll a veszély, hogy a másik országrész ura, Kim Dzsong Un letörli a föld felszínéről, és akkor a kérdés aktualitását veszi. Egy másik, jobb kimenetelű megoldás, hogy az ország addig egyesül, mint a németek, akkor viszont az északiak lehúzzák majd az egyesült ország átlagát, persze csak amíg fel nem zárkóznak.

Félsziget és sziget

De nézzük, mit is tud ez a háború árnyékában élő fél-félsziget. Mindenekelőtt igen gyorsan nő az életszínvonal, a világ egyik leggazdagabb országáról van szó. Emellett kiváló a gyermekek táplálkozása, és általában is rostokban gazdag, egészséges az étrend. Fejlett az egészségügyi ellátás, amelyhez mindenki hozzájuthat. Az emberek vérnyomása alacsonyabb, mint a nyugati országokéban, és alacsonyabb a dohányzók aránya is, különösen a nők körében.

Következzék ezután a közelben lévő Japán, ahol már régóta közismert a magas átlagéletkor. Az ország a második világháborús vereség után hamar talpra állt, több évtizedig tartó éves kétszámjegyű gazdasági növekedéssel a 70-es évekre a világ második legnagyobb gazdasága lett. Az életszínvonal így évtizedek óta igen magas, ugyanakkor az életmód kissé eltér a nyugatitól: többet járnak társaságba, különösen idősebb korban: így ahelyett, hogy otthon ülnének, érzik, hogy tartoznak valahova, tartalmasan telnek napjaik, minimális stressz mellett.

Még kisebb sziget és városállam

Van az országnak egy sarka, pontosabban szigete, ahol különösen sokáig élnek Ez Okinawa, ahol arányában sokkal többen érik meg a 100 évet, mint Japán más részein. Kutatások szerint ez leginkább a helyi táplálkozási szokásoknak köszönhető: a BBC szerint sok tofut, édesburgonyát és halat esznek, viszont kevés zsírt, édességet és tésztát. Okinawán ezért nem is híznak el a legtöbben életük folyamán.

Következzen még egy ázsiai ország, pontosabban városállam: Szingapúr. A jólét itt is dúl, a városállam előkelő helyen szerepel az egy főre jutó GDP listákon, konkrétan a harmadik helyen Katar és Luxemburg mögött. Kiemelkedő az egészségügyi ellátás, emellett nagy gondot fordítanak a megelőzésre is. A szingapúriak sportolnak: sokan edzőterembe járnak, vannak, akik a parkokban „gyúrnak”. A dohányzás és az alkoholfogyasztás alacsony, ezeken a termékeken gigantikus adók vannak. Az átlagos élethossz 83,1 év.

Európában

Ezek után térjünk haza Európába, mindjárt Spanyolországba, amely az előzőkkel ellentétben nem tartozik a világ leggazdagabb országai közé, bár azért panaszra nincs oka. A spanyolok sok zöldséget esznek olívaolajjal, amúgy is azt használnak sütéshez-főzéshez, közismerten rendkívül egészséges. Boroznak is, de csak mértékkel. Sokan azt gondolják, hogy a 2 és 5 óra közti sziesztaidőben alszanak, pedig a legtöbben ugyanúgy csak ebédidejüket töltik, mint máshol, csakhogy így van idő egy békés, kiadós ebédre, kávéval, borral, beszélgetéssel, nem kell rohanva túlesni rajta. Emellett a spanyol városok sűrűn beépítettek, viszont éppen ezért a lakosság leginkább gyalog, esetleg biciklin jár bevásárolni, a napi ügyeket intézni, így sokkal többet gyalogolnak, mint máshol.

A végére marad Svájc, megint egy irgalmatlanul gazdag ország, ahol a férfiak jóval tovább élnek, mint máshol, átlagosan 81 évig. Az egészségügyi ellátás kitűnő, és az alpesi ország magas sajt-, és általában tejtermék fogyasztása is előnyös tényező. Ugyanakkor az ország nagy részének lakossága könnyen eljut jó levegőjű kiránduló-, vagy nyaralóhelyekre, és mennek is oda sokat, az Alpok meglehetősen egészséges környezet. De ha le akarnak ruccanni a tengerhez, ahhoz sem kell sokat menni, abszolút Európa közepén vannak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG