<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kávéból túltermelés tapasztalható, az ára 14 éves mélyponton van a világpiacon. A klímaváltozás érintheti a kínálatot is. Az ágazatban aggódnak azért is, mert az éghajlatváltozás, Brazília és Vietnam dominanciája a termelésben veszélyezteti a sokszínű kínálatot.
Szárítják a kávébabot Etiópiában. (Fotó: Reuters)

Az üzlet a kávéval virágzik, tavalyi értékét (beszámítva a kávézó-hálózatok forgalmát is) az elemzők 200 milliárd dollárra becsülik és a forgalom további, 5,5 százalékos növekedését várják 2025-ig. A növekvő kereslet ellenére nem kevés termelőt aggaszt az árak alakulása. Az Arabica, jobb minőségű kávéfajták ára az idén 14 éve nem tapasztalt mélypontra csökkent a New York-i tőzsdén. Az Arabica teszi ki – a gyengébb kvalitású Robustaval szemben – a forgalom 60 százalékát. Az elmúlt évek kávétermései következtében alakult ki túltermelés és 2020-ra is ezzel számolnak.

A termelők lassan támogatásra szorulnak

Az árcsökkenés elsősorban bizonyos latin-amerikai termelőket érint, akik alacsony termelékenységgel dolgoznak, így a jelenlegi árszínvonal már nem fedezi a költségeiket. Ez is áll a Hondurasból és Guatemalából az Egyesült Államokba törekvő parasztok, mezőgazdasági munkások áramlása mögött. Ugyanakkor Peruban és Kolumbiában hír szerint egyre többen termesztenek kávé helyett kokacserjét, a kokain alapanyagát. A kávéágazatban attól tartanak, hogy a kistermelők kivonulásával csökken a minőség és a választék. Jeffrey Sachs, az ismert amerikai közgazdász egy szakmai találkozón már javasolta: hozzanak létre globális kávé-alapot a szegénységi küszöb alatt élő termelők támogatására.

Arabica (barna vonal) és robusta kávé (narancs vonal) 2009 óta. Forrás: Tradingview.com

A sokszínű kínálatra a legnagyobb veszélyt szakértők szerint az jelenti, hogy a termelés Brazíliában és Vietnamban összpontosul. Brazíliára a globális termelés egyharmada jut, a két ország együtt annak több mint a felét adja. Míg Brazíliából jön a Arabica-kávék nagyobbik része, Vietnam csaknem kizárólag Robusta-fajtákat termel. A brazil termelés messzemenően gépesített, míg Közép-Amerikában és másutt még kézzel takarítják be a termést. Kihat majd a helyzet alakulására az éghajlatváltozás is: a felmelegedéssel magasabben fekvő vidékekre kell áthelyezni a termelést, ám ott kevesebb a megfelelő terület.

Elemzők hosszabb távon a kávéár újabb emelkedésével számolnak, de rámutatnak, hogy a kávézóknál az viszonylag alárendelt szerepet játszik: a kávé ára a vendéglátóiparban csak a költségek 10-16 százalékát teszi ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG