<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Parragh László szerint magyar-orosz gazdasági vegyes bizottságot kellene össszehívni, hogy hazánk jelezze "empátiáját" Oroszországgal szemben.

Beláthatatlan következményei lehetnek az oroszországi importtilalomnak - nyilatkozta Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a direkt exportkiesés mellett azzal is számolnia Magyarországnak, hogy hosszú időre kikerülhet a piacról, és ez negatívan hathat hazánk keleti nyitására.

Szembe kell nézni azzal is, hogy az unió gazdaságának lelassulása a fellendülőben lévő magyar gazdaság lassulását is eredményezheti, amelynek következményeként megnőhet az államadósság - mondta a kamarai elnök. Parragh szerint ennek elkerülése érdekében egy magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság összehívására lenne szükség, „amely szakmai okok mellet azért is fontos, hogy Magyarország kifejezze empátiáját Oroszországgal szemben”.

A korábban a tilalom hatásait minimalizáló kormányzati álláspont szerint mostanra súlyossá vált a helyzet, a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint kiesést okoz - nyilatkozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a Világgazdaságnak.

Szankciós gondolatok

Tegnapi hír, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztők kárenyhítésére 125 millió eurót különít el az Európai Unió, amelyből a magyar gazdák is részesedhetnek. Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter szerint ugyanakkor Oroszország nem bírja sokáig az uniós agrártermékekre bevezetett importtilalmat, mivel a mezőgazdaság önellátó képessége 60 százalékos, és csak a hazai termelésre támaszkodva nem tudja betölteni például a tejtermék-ellátásban keletkezett hiányt.

Eközben moszkvai hírek szerint újabb szankciók bevezetése esetén Oroszország kész részleges, vagy teljes importtilalmat is elrendelni gépjárművekre - számolt be a Moscow Times hírportál a Vedomosztyi moszkvai napilap cikkét idézve. Ez a lépés szintén súlyosan érintené az EU-t, mivel az ott eladott személygépkocsik 27 százaléka importból származott, míg a tehergépkocsik esetében az arány 46 százalék volt, az autóbuszok esetében pedig 13 százalékot tett ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos