BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 19. 09:38

Tállai András államtitkár azt javasolja a bajban lévő katás vállalkozóknak, hogy függesszék fel a tevékenységüket. Csakhogy náluk - szemben a kormányrendeletben mentesített vállalkozásokkal - a tb-jogviszony is megszűnik erre az időre.

Kérdést kapott a Pénzügyminisztérium egy parlamenti képviselőtől arról, hogy mi lesz azokkal a KATA szerint adózó vállalkozásokkal, amelyek kimaradtak a gazdaságvédelmi akciótervből, így nem élhetnek az adómentességgel március és június között. Nunkovics Tibor jobbikos képviselő ezek közé sorolja a kőműveseket, fotósokat, újságírókat (attól függően, hogy milyen teáor-szám szerint végzik a tevékenységüket - a szerk.), alpinistákat, fakitermelőket, a kézműves iparág szakmáit.

Tállai András Tállai András

Bekerültek viszont ebbe a körbe egyebek mellett a taxisok, fodrászok, előadó-művészek, testedzési szolgáltatást nyújtók, a szerencsejáték, fogadás tevékenységet űzők.

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár válasza szerint a kormány eddig több mint 600 milliárd forintot költött védekezésre, a meghozott adóintézkedések több mint 300 milliárd forintot hagynak az adózóknál. Már közel 6000 vállalkozás élt a bértámogatással, amely több mint 72 ezer munkavállalót érintett.

Ami a katás vállalkozásokat illeti, az államtitkár szerint az átmeneti adómentesség "a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 26 szakmát". A válasza alapján a többiek nem nagyon reménykedhetnek abban, hogy bekerülnek ebbe a körbe: a miniszterhelyettes ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar adórendszer számos kedvezményt biztosít többek között azoknak a katásoknak, akiket nem érint az átmeneti adómentesség.

A katások több mint 90 százaléka egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozók pedig egy hónaptól két évig tartó időtartamra szüneteltethetik a tevékenységüket. Azon hónapban, amelyben egészében szünetel a tevékenység, a kisadózó mentesül a tételes adó megfizetése alól - írja (illetve tanácsolja) Tállai András.

Amennyiben pedig a kisadózónak van az adott hónapban bevétele, de az Európai Unió legalacsonyabb, vállalkozásokat terhelő közterhét (havi 50 ezer forintot alapesetben - a szerk.) sem tudja megfizetni, fizetéskönnyítési kérelemmel fordulhat az adóhivatalhoz, sőt, élhet a speciális fizetéskönnyítési lehetőséggel is - teszi hozzá a miniszterhelyettes.

Privátbankár-vélemény:

Egy lényeges különbség azonban kimaradt a minisztériumi tájékoztatásból: míg a veszélyhelyzetre tekintettel hozott döntés a katás vállalkozások adófizetési kötelezettségének felfüggesztéséről nem érinti a vállalkozások tb-jogviszonyát, addig a nem e szabály szerinti esetekben a tevékenység szüneteltetésének időszaka alatt a tb-jogviszony is szünetel. Nekik havonta 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Vagyis a kimaradók hátrányos helyzetbe kerülnek azokhoz képest, akikre vonatkozik a kormány rendelete. A katások száma egyébként megközelíti a 400 ezret.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél