3p

Moszkva vádolja az Egyesült Államokat. Közben emlékfalak jelentek meg Oroszország két legnagyobb városában a Prigozsin-lázadás érfordulóján, amelyeken rengeteg fotó látható főként a harcokban elesett orosz katonákról.

  • Az orosz védelmi minisztérium az Egyesült Államokat vádolja a megszállás alatt lévő Krím félszigetet ért támadás miatt, amelyeket amerikai Atacms rakétákkal hajtott végre az ukrán hadsereg. A csapásnak lehettek a félszigeten nyaraló orosz civil áldozatai.
  • Szintén orosz források szerint a Belgorodi régióban Grajvoron városát, érte ukrán dróntámadás, továbbá Brjanszk, Szmolenszk, Lipeck és Tula régióban lőttek le ukrán drónokat.

Főszerepben a drónok
Főszerepben a drónok
Fotó: Depositphotos

  • Gördülő áramkimaradások lesznek hétfőn Ukrajnában az elektromos hálózatot ért csapások miatt – jelentette be az Ukrenergo áramszolgáltató. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azt kérte az ukrán hadseregtől, hogy ne támadja Energodar települést, ami az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjei atomerőmű közelében van. A létesítményen lévő orosz személyzet állította, hogy két dróncsapás érte az ott lévő elektromos alállomásokat.
  • Szerbia több száz millió dollár értékű muníciót szállított nyugati országoknak, ami valószínűleg segítette Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban – mondta Akeszandar Vucsics, Szerbia államfője a Financial Timesnak adott interjújában.
  • Jókora emlékfalak jelentek meg Moszkvában és Szentpéterváron a 2023. június 23-ai Prigozsin-lázadás évfordulóján. A falak zászlókból és fényképekből állnak, amelyeken főként elesett Wagner-harcokosok láthatók. A falakat háborúpárti radikális jobboldali csoportok emelték. Eközben fotók jelennek meg háborús bloggerek weboldalain, amelyeken állítólag Prigozsin látható nagy szakállal valahol Afrikában vagy a Közel-Keleten. A népnyelv szerint a zsoldosvezér egyszer forradalmat fog kirobbantani Oroszországban.
  • Vlagyimir Putyin népszerűségi indexe Oroszországban 80 százalék, megbízhatósági mutatója azonban csak 30 százalék – mondta Mark Galeotti brit történész, Kelet-Európa-szakértő. Ennek az lehet az oka, hogy nép két Putyint lát. Az államfő Oroszország ikonjaként még mindig népszerű, de politikusként egy idős embernek tarják, aki elszakadt a valóságtól.
  • Az orosz államfő észak-koreai és vietnámi utazása azzal függhet össze, hogy fel akar mutatni egy alternatív világrendet – mondta a szakértő. Ehhez keres szövetségeseket és közvetítőket. Számos jelentős ország van, például a 90 millió lakosú Vietnám, amely nem akarja egyértelműen elkötelezni magát a geopolitikai szembenállás egyik oldala mellett sem. Putyin ezt a viselkedést akarja bátorítani.
  • Fegyvereseresek rátámadtak két ortodox templomra, egy zsinagógára és egy rendőrségi posztra az Orosz Föderáció Dagesztán tagköztársaságában – jelentette az orosz állami TASZSZ hírügynökség. Egy pap, egy biztonsági őr és legkevesebb hat rendőr vesztette életét az akcióban. Az orosz média szerint öt támadót likvidáltak.
  • Az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva betiltotta az orosz eredetű Kaspersky kiberbiztonsági cég tevékenységét az USA-ban – jelentette be az igazságügyi minisztérium. Az indoklás szerint az orosz hatóságoknak megvan a lehetőségük arra, hogy bármelyik orosz vállalat tevékenységét befolyásolják. A Kaspersky biztonsági szoftverei egyébként jó hírűek.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio

548

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG