8p
Botrányos ülésen szavazta meg a kormánypárti többség a túlmunka-szabályozás módosítását: az ellenzék fütyült, elfoglalta a házelnöki pulpitust, így a padsorokból vezették le az ülést. Az ellenzék szerint szabálytalan volt az ülés. A túlórák száma egyébként eddig is növekvő trendben volt Magyarországon, a ledolgozott munkaidőben viszont a visegrádi országok között nemrég még az utolsók voltunk - így 2-3 éven belül az élre állhatunk. A fejlett országokban jellemző trenddel megyünk szembe.

Megszavazta az Országgyűlés a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosítását szerdán. Ez az a módosítás, amelyet a munkavállalók rabszolgatörvénynek hívnak, a kormány viszont úgy látja, egy olyan lehetőséget teremtenek, amellyel aki többet akar dolgozni több pénzért, azt megteheti.

Botrányos körülmények az Országgyűlésben

A kétharmados kormánypárti többség valamint az üléseket levezető kormánypárti elnökök (Lezsák Sándor illetve Kövér László) ténykedése ezúttal sem hagyott teret az ellenzéki képviselőknek, hogy a szokásos parlamenti keretek között bármi érdemi változást elérhessenek az Országgyűlésnek benyújtott javaslaton.

A törvénymódosítás vitája elég botrányosra sikeredett, a házelnök első körben sorra vette el a szót a képviselőktől, második körben pedig a házszabály határait feszegetve az ellenzék közel háromezer módosító javaslatát egyetlen gombnyomással küldte a kukába a kormánypárti többség – ezután az ellenzék folyamatos fütyüléssel zavarta meg az ülést, volt ordítozás és személyeskedés, majd az ellenzék ki is vonult a teremből (csak a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom tagjai maradtak bent).

Az ellenzék a szerdai végszavazásra is készült: a képviselők elfoglalták a házelnöki pulpitust, hogy az elnök ne tudjon a helyére menni. Így a 10:15-re meghirdetett ülés nem is kezdődött el majdnem 11 óráig.

Ekkor a karzatról szórólapokat dobáltak a terembe, Kövér László házelnök végül nem az elnöki pulpitusról, hanem a padsorból nyitotta meg az ülést. Elmondta: az eredetileg az ülés vezetésére kijelölt Latorcai Jánost fizikai erővel megakadályozták abban, hogy levezesse az ülést, ennek jogkövetkezményei lesznek. Latorcai a pulpitus helyett szintén képviselői helyéről vezette le az ülést, miközben az ellenzékiek folyamatosan sípoltak, szirénáztak és fújoltak.

Latorcai János a padsorból vezeti az ülést (középen). Előtte sorfalat állnak a fideszes képviselők: Kósa Lajos, Semjén Zsolt, Kicsis Máté, Gulyás Gergely és Rogán Antal.

A padsorokban pedig egy molinót tartottak fel, amelynek felirata szerint 2018 a családok éve helyett rabszolgák éve lett, és volt, aki "Behasaltok a multiknak" feliratot tartott fel. Az ülés során egy EU-zászló is előkerült az ellenzéki padsorokban.

A javaslat szavazása előtt az ellenzéki képviselők elénekelték a Himnuszt, majd szavazás közben feltartották képviselői kártyáikat a levegőbe - ezzel jelezve, hogy behelyezett kártya nélkül is lehet szavazni, ami szerintük szabálytalan. Ez lett a szavazati arány:

Hiába tiltakoztak a munkavállalók

A módosítás eredményeként az eddigi évi 300 óráról 400 órára emelkedik a maximális túlórák száma és emellett egy évről három évre növelik a munkaidőkeret elszámolási időszakát. Mivel a módosítást egyéni képviselői indítványként adták be, nem pedig a kormány nyújtotta be, nem volt társadalmi egyeztetés sem – bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint igenis volt. Csakhogy ez kimerült abban, hogy a javaslat benyújtása után tárgyaltak a szakszervezetekkel, javaslataik közül pedig semmit sem fogadtak el.

A kormány egyébként tavaly tavasszal már benyújtott egy hasonló törvényjavaslatot, akkor azonban a munkavállalók ellenállásán elhasalt az ötlet – most viszont keresztülvitték.

A szakszervezetek tüntettek is a javaslat ellen, a "modernkori rabszolgaság" bevezetésének tartják a módosítást. Még a munkaadók is meghökkentek a látszólag semmiből jött ötleten: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is azt mondta a Privátbankár.hu-nak, nem tartják szerencsésnek, hogy a kormány előzetes egyeztetés nélkül dobta be a módosítást.

A multikkal azért egyeztetett a kormány

Az azért mostanra kiderült: volt, akivel egyeztetett a kormány. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a mai Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: a túlmunka-szabályozás módosítását maguk a gazdasági szereplők kérték. „Határozottak vagyunk a tekintetben, hogy ez a jó irány, és azt gondolom, hogy a több túlóra lehetősége mindkét fél számára előnyös lehet.” Orbán Viktor a napokban egyenesen azt mondta: a törvény a munkások érdekét szolgálja. A kormány figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll – mondta a miniszterelnök.

Ennek ellentmond, hogy a módosítás társadalmi elutasítottsága rendkívül nagy: egy reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot. Mindössze 9 százaléka támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

A szakszervezetek (és az ellenzék) szerint a kormány csak a (munkaerőhiánnyal küzdő) multik érdekét szolgálja ki a jogszabálymódosítással. A multik egyébként is jól fekszenek a kormánynál: az idei évben rekordösszeget dugott a multinacionális, beruházást tervező vállalatok zsebébe az Orbán-kormány az egyedi kormánydöntések révén, egy új munkahelyért majdnem 10 millió forintot adott az ország – itt írtunk róla >>

Eddig is sokat túlóráztunk - Nyugat-Európánál már most többet dolgozunk, a visegrádiaknál viszont kevesebbet

A Policy Agenda friss elemzése szerint a módosítás mögött nem a munkavállalók segítése, hanem a jelentős munkaerőhiány áll. Csökken az aktív korú társadalom létszáma: miközben 2008-ban a 18 év és a nyugdíjkorhatár közötti létszám 6,3 millió ember volt, 2018-ban már csak 6,2 millió fő, annak ellenére, hogy a korhatár két évvel emelkedett (65 évet ugyanis még nem érte el a nyugdíjkorhatár).

További tényező, hogy az osztrák és a német munkaerőpiac megnyitása százezreket szippantott el a magyarországi munkaerőpiacról. Alapvetően ez a két tényező magyarázza a kialakult jelentős munkaerőhiányt. Ezt pedig azonnali intézkedésekkel, három módon lehetne kezelni (belső tartalékok kiaknázása, külföldi munkavállalók bevonása, meglévő dolgozók munkaidejének növelése). Az első kettővel már élt is a kormány, míg a mostani változtatással megteremti a lehetőségét annak, hogy növekedjen a munkaórák száma.

A KSH adataiból az látszik, hogy folyamatosan növekszik a ledolgozott munkaórákhoz képest a túlórák aránya. Az idei adat 2008-hoz képest 33%-kal, 2014-hez képest pedig 10%-kal magasabb.

A legnagyobb növekedés a túlórák arányát tekintve a közigazgatásban valósult meg, ahol 2014. III. negyedévhez képest 47%-os volt a túlóra arány növekedése, míg az egy főre vetített túlóra szám növekedés pedig 51% volt.

TOP5 ágazat túlóranövekményben - 2018.III./2014.III.n.év
ágazat 2018. (III. n.év)/ 2014. (III. n.év)
közigazgatás, védelem 51%
mezőgazdaság 27%
pénzügyi, biztosítási tevékenység 23%
vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, kármentesítés 22%
kereskedelem, gépjárműjavítás 15%

(forrás: KSH adatok alapján Policy Agenda saját számítása)

Ha viszont nem a túlórákat, hanem a teljes ledolgozott munkaidőt nézzük, azt látjuk: az fokozatosan csökken EU-szerte, Nyugat-Európában jobban, mint nálunk. A GKI friss összeállítása szerint az EU átlagában a 2008-as 37,8 óráról 2017-re 37,1 órára csökkent a munkával töltött heti óraszám (a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében). Azaz 10 év alatt 42 perccel csökkent a heti átlagos munkaidő. A magyarországi átlag is csökkent 2008-2017 között, 40,1 óráról 39,8 órára, azaz 18 perccel.

Kelet-Európában többet dolgoznak, mint Nyugaton; a régión belül pedig  2017-ben egy átlagos magyar munkavállalónak cseh társánál hetente 24, lengyel társánál 48 perccel kellett kevesebbet teljesítenie.

Ha a várakozások teljesülnek, azaz a szabályozás változása miatt valóban nő a hazai munkában töltött idő, akkor két-három éven belül e téren utolérhetjük, akár le is hagyhatjuk Lengyelországot. Ezzel a magyar munkavállaló lehet a legszorgosabb a visegrádi térségben, a munkaidőt illetően - írja a GKI.

A ledolgozott heti munkaidő a visegrádi térségben, 2008-2017 Forrás: Eurostat / GKI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG