<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Feladták Izjumot az oroszok, hogy elkerüljék a bekerítést, ez hadműveleti szintű vereség.

A szakértő Facebook-oldalán közölt gyors helyzetértékelést a ma érkező hírekről.

"Orosz és ukrán egybehangzó tudósítások szerint az orosz haderő feladta Izjumot, a csapataik gyors ütemben vonulnak vissza kelet felé, hogy elkerüljék a bekerítést.
Ha ez igaz (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igaz), akkor a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni. Amikor tavasszal feladták Kijev és a többi észak-ukrajnai város (Csernyihiv, stb.) ostromát, az az ő döntésük volt. Itt viszont az ukrán ellentámadás elől menekülnek."

A kép még nem teljes, mivel az elmúlt napokban ukrán (és nyugati) oldalról gyakorlatilag nem adtak ki részletes információkat a hadi helyzet alakulásáról, az orosz források pedig természetesen visszavert ukrán támadásról, készülő ellentámadásról szóltak. A független szakértők így orosz és ukrán közösségi médiás posztokból, illetve innen-onnan összekapart információkból tudnak dolgozni

"Természetesen továbbra is indokolt az óvatosság az optimizmusban, mert nyilvános forrásokból csak nagyon korlátozottan lehet feltérképezni a teljesen aktuális harcászati helyzetet"

- fogalmaz Rácz András, de ezt figyelembe véve is kijelenti:

"Ezzel együtt, ha Izjumot vissza tudja szerezni Ukrajna, azzal nagyon jelentősen tehermentesíti a Donbaszt is, hiszen teljesen megszűnik az orosz harapófogó északi ága. Ez tehát jelentős, hadműveleti szintű orosz vereség.
Azt viszont jelenleg még korai megmondani, hogy hadászati, illetve politikai következményei lesznek-e, főképp Oroszországban."

 

FRISSÍTÉS: Az oroszok is elismerték, hogy jelentős területeket adtak fel, a részletek alábbi összefoglalónkban olvashatók:

Más szakértők is hasonló következtetésekre jutottak, a KARD Facebook-oldala például Kupjanszk elestéről számolt be egy fotó alapján.

Tom Cooper, a napi helyzetjelentéseket közlő osztrák szakértő pedig térképen foglalta össze a dolgok állását ma délelőtt.

Reggeli háborús hírösszefoglalónkban mi is arra utaló jeleket gyűjtöttünk össze, hogy az oroszok nagyon nehéz helyzetbe kerülhettek ezen a frontszakaszon, többek között parancsnokuk is fogságba eshetett, az ukránok pedig valószínűleg egy modern radarrendszer egyik sértetlenül hátrahagyott darabját is megszerezték.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG