3p

Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.

Az olajmező-szolgáltatások piacán világelső amerikai SLB az Ukrajna ellen indított háború második éve után sem tervezi, hogy kivonuljon az orosz piacról a Financial Times beszámolója szerint. Hiába gyakorolnak rá nyomást a nyugati kormányok és civil szervezetek mondván: az orosz olajexport támogatásával segít nyitva tartani az értelmetlen öldöklés folytatásához szükséges pénzcsapot.

Az SLB marad
Az SLB marad
Fotó: Pixabay

Olivier Le Peuch, a vállalat vezérigazgatója azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy nem döntöttek a továbbiakról. Egyelőre nem követik ágazatuk második és harmadik legnagyobb cégét, a Baker Hughest és a Halliburtont, amelyek eladták oroszországi vállalkozásokat és hátat fordítottak az országnak. Ha új döntés születik, arról majd tájékoztatja SLB a nyilvánosságot.

A cégvezető elmondása szerint Oroszországban dolgozó részlegük autonóm módon végzi a munkáját. A vállalat vezetése nem akarja, hogy ottani embereik elveszítsék állásukat, és el akarják kerülni azt is, hogy veszendőbe menjen a vállalat ottani vagyona. Az SLB 2022 februárja után felfüggesztette minden újabb befektetését és technológiatranszferjét Oroszországba. Ezenfelül 2023 júliusa óta semmit sem szállítanak oda.

A vállalat a Szovjetunió bukása óta olyan üzletágat épített ki Oroszországban, amely 33,1 milliárd dolláros tavalyi bevételének 5 százalékát hozta és kilencezer embernek ad munkát. A cég tőzsdei beszámolói szerint orosz vagyonelemeik 600 millió dollár értek 2023 végén.

Árfolyamok és grafikonok

A Kyiv School of Economics üzleti főiskola adatai szerint az invázió ellenére 1651 külföldi vállalat tevékenykedik továbbra is Oroszországban, miközben 372 vonult ki teljesen a piacról. Gondolkodásmódjukat mutatja az amerikai Mondelez csokoládégyártó vezérigazgatója, Dirk Van de Put megjegyzése. A cégvezető azt mondta befektetőknek tartott tájékoztatóján, hogy fontosabbnak tartják a befektetésüket érő esetleges kár elkerülését, mint a morális kérdéseket. Ami a technológiai támogatást illeti, annak kisebb lehet a jelentősége, mint sokan gondolják – derült ki Craig Kennedy, amerikai közgazdász professzor szavaiból.

Szerinte az oroszoknak megvannak az eszközeik ahhoz, hogy nyugati segítség nélkül is folytassák az olajkitermelést, csak legfeljebb drágábban tehetik ezt. Persze minden kiadás jó, ami elveszi a pénzt a bombák gyártásától.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG