5p
A halála előtt két nappal írta alá végrendeletét Jeffrey Epstein milliárdos, akit emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával helyeztek előzetes letartóztatásba, és aki a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett a börtönben.
Jeffrey Epstein. EPA/New York State Division of Criminal Justice

A New York Post című lap bírósági dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy Epstein minden vagyonát egy ismeretlen összetételű társaságra hagyta. A részletek nem ismeretesek, így azt sem tudni, hogy kik a kedvezményezettek.

Több mint 500 millió dollár

Ami biztos: a végrendelet a több mint 577 millió dolláros (nagyjából 169 milliárd forintos) vagyonról és mintegy 56 millió dollárnyi (több mint 16 milliárd forintnyi) készpénzről rendelkezik. A vagyon elemei között a milliárdos ingatlanjai, részvényei, továbbá műkincsei szerepelnek.

A végrendeletre vonatkozó információkat ügyvédek serege követi szorosan figyelemmel, az egykori áldozatok ugyanis kártérítést követelnek. A múlt héten az egyik, kiskorúként megerőszakolt nő keresetet nyújtott be Epstein egyik ingatlanjára. Több ügyvéd is felvetette, hogy az ingatlanokat, illetve az értékesítésükből befolyó összegeket az áldozatok kárpótlására kellene fordítani.

Keresik a cinkosokat

Hétfőn az ügyészek ejtették a vádakat Epstein ellen, de bejelentették, hogy vádemelést fontolgatnak mindazokkal szemben, akik a milliárdos cinkostársai voltak.

William Barr igazságügyi miniszter hétfőn átalakította a valamennyi amerikai börtön irányítását végző börtönigazgatóságot. Hugh Hurwitz eddigi ügyvezető igazgatót Kathleen Hawk Sawyer váltja, aki 1992 és 2003 között már betöltötte ezt a posztot.

A tárcavezető már az Epstein halála utáni napokban menesztette annak a manhattani börtönnek a parancsnokát, amelyben a férfit őrizték, továbbá a vizsgálatok lezárultáig kényszerszabadságra küldetett két börtönőrt.

Felakasztotta magát a hivatalos jelentés szerint

Az igazságügyi orvos szakértő pénteken kiadott hivatalos jelentése szerint az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt amerikai milliárdos felakasztotta magát manhattani börtön cellájában. Barbara Sampson szerint erre a megállapításra "valamennyi nyomozati anyag, beleértve a teljes boncolási jegyzőkönyv körültekintő felülvizsgálata után" jutott.

Korábban még azt nyilatkozta: valószínűsíti az öngyilkosságot, de ennek bizonyítására még további információkat kell gyűjtenie. Pénteken azonban nem tért ki részletekre, és még csak jelzésszerűen sem említette, hogy milyen jellegű információk erősítették meg az öngyilkosság tényét.

Egyedül hagyták a cellában

A 66 éves Epsteint augusztus 10-én találták meg cellájában, eszméletlen állapotban. Azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. William Barr azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd amikor bizonyítást nyert, hogy a börtönben tapasztalt hiányosságok és hanyagságok miatt következhetett be Epstein halála, a híresen szigorú manhattani börtön vezetőjét áthelyezték.

Kiderült a többi között, hogy halála előtti napon szállították el a milliárdos cellatársát, holott az előírás szerint minden cellában két fogolynak kell lennie. Továbbá a börtönőrök elmulasztották a félóránkénti ellenőrzést, és meghamisították a börtönnaplót is.

Befolyásos milliárdos

Epstein kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett az amerikai és a nemzetközi pénzvilágban, valamint a politikusok körében. Korábban a The New York Times és a The Washington Post bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nyakán sérüléseket találtak, csigolyája több helyen eltört, és eltört a nyelvcsontja is. Mintha megfojtották volna - sugalmazta a két napilap.

A milliárdos halála előtti napon hozták nyilvánosságra a szövetségi ügyészek azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy egy Virginia Roberts Giuffré nevű nő már 2015-ben feljelentést tett ellene. Azt állította, hogy 15 éves volt, amikor a 2000-es évek elején Epstein megerőszakolta, majd a milliárdos és barátnője, Ghislaine Maxwell - a néhai médiamágnás Robert Maxwell lánya - szexrabszolgaként tartotta fogva őt.

A legfelsőbb körök is érintettek lehetnek

A periratokból az is kiderült, hogy Maxwell intézte a kiskorú lányok beszervezését. Giuffré a szexkereskedelem "haszonélvezői" közül egyeseket meg is nevezett. Például Bill Richardsont, Bill Clinton kormányzatának energetikai miniszterét, Új-Mexikó állam kormányzóját, és George Mitchell, szintén demokrata párti politikust, az Obama-kormányzat közel-keleti különmegbízottját. Mindkét politikus tagadta az érintettségét.

A dokumentumok nyilvánosságra kerülése után az amerikai lapok fotókat is közöltek, amelyeken a fiatalkorú Giuffré II. Erzsébet angol királynő fiával, András herceggel látható Epstein egyik birtokán.

A New York Post című lap pedig fotót közölt egy olajfestményről, amely Bill Clintont ábrázolja, kék színű női ruhába öltözve a Fehér Ház Ovális Irodájában. A festményt Epstein manhattani luxuslakásában találták, és a lap szerint a volt elnök az egykori barátnője, Monica Lewinsky ruháját viseli.

Káncz Csaba jegyzete a témában: Az izraeli titkosszolgálat Amerikában – súlyos lebukás?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG