4p
Eljött a nap, amikor 2. Erzsébet angol (brit) királynő ugyanannyi ideje uralkodik, mint dédanyja, Viktória, akiről egész korszakot neveztek el a 19. században. Hasonlóságok és különbségek a két rekorder királynő, koruk és országuk közt, és a várható jövő.

Hosszú idő

Egész pontosan szeptember 9-én van a nap, amikor a jelenlegi királynő átveszi a leghosszabb ideig regnáló angol uralkodó címét. Immár több mint 63 és fél éve ül a trónon a jelenleg 89 éves uralkodó. Persze az uralkodó kifejezés már igencsak idejét múlta: a királynőnek semmilyen érdemi beleszólása nincs a politikába, minden hatalom a parlament és a kormány kezében van.

A királynő kizárólag államfői teendőket lát el, igaz, azokat nem csak országában, hanem több volt angol gyarmaton is, köztük Kanadában, Ausztráliában és Új Zélandon. A világon csak egyvalaki van, aki régebben viseli a hivatalát, mint Erzsébet: mégpedig Bhumibol thai király.

63 és fél év elképesztően hosszú hivatali idő. Erzsébet koronázásakor még Sztálin vezette a szovjet birodalmat, és Truman volt az amerikai elnök. Az Egyesült Királyságban 11 miniszterelnököt nevezett ki (Harold Wilsont kétszer is). Mikor trónra lépett, még Winston Churchill volt az 1951-ben újraválasztott miniszterelnök.

Viktória birodalma

Viktória mindössze 18, Erzsébet 25 évesen került a trónra, vagyis a jelenlegi királynő korban jóval túlélte dédanyját, és jó esélye van arra, hogy még hosszú élet vár rá, miután saját édesanyja is 101 évet élt.

Viktória trónra kerülésekor, 1837-ben zajlott az ipari forradalom, Nagy-Britannia a gazdasági fejlettségben a világelső volt. Ugyancsak első volt, mint tengeri hatalom, és Viktória uralkodásának évtizedei alatt teljesedett ki a Brit Birodalom, amely gyarmataival együtt a világ negyedét uralta, korának szuperhatalma lett.

Erzsébet nemzetközössége

Erzsébet a megroppant és megszűnés előtt álló birodalmat vette át. A 2. világháborúban Amerika és a Szovjetunió vették át a szuperhatalmi szerepet, Nagy-Britannia súlya lecsökkent. S miután Amerika nem nézte jó szemmel a hagyományos gyarmati rendszert, annak törvényszerűen meg kellett szűnnie. A folyamat 1960 körül érte el csúcspontját: a gyarmatok egymás után alakultak független országokká. Viszont a királynő személyes sikerének is tekinthető, hogy sok ország megtartotta őt államfőnek.

A birodalmát vesztett Egyesült Királyság azonban gazdaságilag ugyanolyan szép pályát futott be, mint Viktória alatt. Erzsébet trónra lépésekor az ország épp kiheverte a 2. világháború következményeit (1950-51-ben szűnt meg az élelmiszerjegyek rendszere), és indult viharos fejlődésnek. Pár évtized alatt a nyugat-európai országok többségével együtt igen fejlett, jóléti ország lett.

Kihívások

Erzsébet élete azért nem egészen gondtalan: a királyság intézménye és az ország egysége, mely fölött uralkodik, bizonytalan. Többször felmerült a brit közvéleményben, hogy át kéne állni a köztársasági államformára. Ezek a hangok eddig általában elcsitultak, de ez jórészt Erzsébet személyiségének köszönhető, miután egyöntetű szimpátia övezi. Utódainál ez azonban nem lesz olyan egyértelmű: fia, Károly korántsem olyan népszerű, mint ő maga. Őt persze át is lehet ugorni, és akkor az unoka, Vilmos herceg lépne trónra, de a népszerűség kérdése már az ő esetében sem bizonyos.

Ami az ország egységét illeti, azt már tavaly komoly kihívás érte a skót függetlenségi népszavazással. Miután a függetlenségpártiak csak kis arányban vesztettek, egyáltalán nem biztos, hogy a közeli jövőben nem történik meg Skócia leválása, különösen, ha Nagy-Britannia, ill. ezesetben már csak Anglia kilépne az Európai Unióból. Persze lehet, hogy a skótok is megtartanák a királynőt (ill. utódját) államfőnek, így az uralkodó paradox módon nem veszítene tényleges „zónájából”, legfeljebb lenne még egy országa a jelenlegi 16 mellé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG