Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tegnap írtunk róla, ma már meg is jelent a kormánydöntés a hiány elengedéséről.

Tegnapi cikkünkben mutattuk be, hogy a 2022-es költségvetés tervezése során vita alakult ki a kormány és a büdzsétervek ellenőrzésére fenntartott Költségvetési Tanács között a kívánatos fiskális pályát illetően. A tanács szerint ugyanis a jövő évi tervekben túl magas hiányt szerepeltet a kormány, ami negatív makrohatásokkal járhat.

Arról van szó, hogy míg a kormány szerint még jövőre is muszáj jelentős fiskális eszközökkel támogatni a gazdasági újraindulást a koronavírus-járvány után, addig a tanács álláspontja szerint ennél csekélyebb központi "áldozatvállalással" is magára tudna találni a gazdaság, ráadásul egy eltúlzott mértékű pénzeső kontraproduktív lehet, mert a megnövelt kereslet kapacitáshiányt eredményez (több lesz a megrendelés, mint amennyit a gazdaság kivitelezni képes), ami pedig az árak emelkedésében csapódik le.

Kezdődhet a pénzszórásKezdődhet a pénzszórás

E vita egyik - nem mellékes - leágazása, hogy míg a pénzszórás miatt a kormány 5,9 százalékos hiányt tervezett be az idei 7,5 százalék után, addig a tanács álláspontja szerint el lehetne érni a bűvös 3 százalékos deficitet is, de legalábbis meg lehetne közelíteni azt. A 3 százalék azért fontos, mert európai uniós kötelezettségvállalása van a tagállamoknak arra, hogy ezen szint alatt tartják a költségvetési hiányukat, amit a pénzügyi stabilitás egyik mérőfokának tart Brüsszel.

Csakhogy a járványhelyzet felülírta ezeket a szabályokat, az EU ez idő alatt nem kéri számon a tagországokon az egyenlegeiket, hiszen most tényleg fontosabb a gazdaság talpra állítása. Erre hivatkozva tervez úgy a kormány, hogy még jövőre is szükség lesz a deficitkritérium megsértésére. Szerintük ugyanis az EU még jövőre is elnéző lesz e tekintetben.

De nemcsak brüsszeli direktívákat kell követni ebben a kérdésben, a magyar kormánynak megvannak a maga fékjei is a szabályozó rendszerben, amelyek elvileg nem teszik lehetővé a hiány elcsúszását. Az egyik ilyen jogi oszlop a Stabilitási törvény, aminek a 3/A. §-a rendelkezik a költségvetési hiányról. Ez alapján a kormányzati szektor egyenlegét úgy kell meghatározni, hogy az ne haladja meg a GDP 3 százalékát.

Ezt a szabályt tehát felül kell írni arra az időre, amíg a gazdasági folyamatok azt indokolják. Ennek szükségességét jelezte a 2022-es büdzsé tervezetéhez készített jelentésében a Költségvetési Tanács, rá két napra pedig meg is jelent a vonatkozó jogszabály. A legutóbbi Magyar Közlönyben publikált kormányrendeletben ez szerepel:

A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a  veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a  Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011.  évi CXCIV. törvény 3/A. § (2) bekezdését nem kell alkalmazni.

Vagyis élve a rendkívüli felhatalmazással, a kormány egy rendeletben átírta a Stabilitási törvényben rögzített feltételt a hiányra vonatkozóan - miközben a parlament azért ülésezik.

Az is szerepel továbbá a közlönyben, hogy a rendelet hatályát a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítják. Ezt a jogszabályt is módosítják, az őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig meghosszabbítva a hatályt. De nem kérdés, hogy ha szükségesnek látják, akkor még tovább fogják fenntartani ezt az állapotot. Akár 2022-ig, a választás évéig is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ki menti meg a budapesti bevásárlóutcákat?
Mester Nándor | 2021. május 16. 17:49
Pang a Váci utca, egyesek szerint már haldoklik, annyira nincs külföldi turista és vásárló. Máshol kicsit jobb a helyzet, de a budapesti bevásárlóutcák nagyon nehéz hetek-hónapok elé néznek.
Makro / Külgazdaság Krízis: az eltaszított lánygyermekek okozhatják Kína vesztét?
Kollár Dóra | 2021. május 16. 15:22
Szinte lesújtó eredményeket hozott a legutóbbi népszámlálás Kínában, a népességnövekedés ütemének lassulása mellett az igazi problémát a születések csökkenése jelenti. Egyre inkább biztossá válik, hogy az ország társadalmát hosszú évtizedeken át alapjaiban meghatározó egykepolitika súlyos következményekkel járt.
Makro / Külgazdaság Az orvosi kamara is reagált a minisztérium tervezési rohamfeladatára
Privátbankár.hu | 2021. május 16. 13:43
A Magyar Orvosi Kamara elnöksége közleményt adott ki az EMMI által a Szakmai Kollégiumnak adott tervezési rohamfeladatról. Szerintük már csak azért is komolytalan a kezdeményezés, mert a minisztérium két munkanapot adott a válaszadásra.
Makro / Külgazdaság Két hét múlva véget ér a koronavírus harmadik hulláma?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 16. 12:23
Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma - mondta Rusvai Miklós virológus az M1-en vasárnap.
Makro / Külgazdaság Ledöbbent Berlin és Párizs: vad Izrael-ellenes tüntetések mindkét országban
Káncz Csaba | 2021. május 16. 11:19
A német városokban sorra tartják az Izrael-ellenes tüntetéseket, számos incidenssel fűszerezve. Eközben mind a német, mind a francia kormány Izrael mellett állt ki, de a francia külügyminiszter elítélte a kelet-jeruzsálemi kitelepítéseket is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Friss járványhelyzet: a harmadik hullámban még nem volt ilyen alacsony a pozitív tesztek aránya
Privátbankár.hu | 2021. május 16. 09:40
Az elvégzett teszteknek csak 4,5 százaléka lett pozitív - bár a hétvégi adatközléseket érdemes óvatosan kezelni, a hivatalos adatok alapján tovább javult a járványhelyzet. Az oltottak száma viszont csak nagyon lassan közelíti az 5 milliót.
Makro / Külgazdaság Izrael egy médiaközpontot is lebombázott - tovább folynak a támadások Gázában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 16. 09:03
Folytatódnak a palesztin rakétatámadások és az izraeli légicsapások - a Gázai övezetben 150 közelében, Izraelben 10 körül jár az áldozatok száma. Netanjahu folytatja a megtorlást, 
Makro / Külgazdaság Egy 32 éves nő az áldozat – nagyon ritkán, de okozhat halált a Covid elleni oltás
Wéber Balázs | 2021. május 16. 05:37
Március elején agyvérzésben életét vesztette egy 32 éves német nő. Mostanra bebizonyosodott, hogy az agyvérzést az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája váltotta ki. Magyarországon is derült már fény oltás utáni trombózisos esetekre. Igaz, az oltások számához képest nagyon kevés esetről van szó. Az AstraZenecánál a vérrögképződést már fel kell tüntetni a nagyon ritka mellékhatások között, a Pfizerről pedig egy német-holland kutatás azt állítja, hogy átprogramozza a velünk született immunválaszokat. Egy gyógyszeripari forrásunk szerint gyógyszerek esetében is előfordul, hogy nagyon ritka mellékhatások vagy hosszú távú hatások csak sok idő és tömeges használat után derülnek ki, és ez igaz lehet a vakcinákra is.
Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.