1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szűk többséggel vágta tovább az alapkamatot a Monetáris Tanács; Simor András szerint az inflációt a jegybank által kevéssé befolyásolható tényezők tartják magasan, óva int azonban a minimálbér és a bérek nyakló nélküli emelésétől. A növekedés gyenge, középtávon tovább ronthatják a kilátásokat a Matolcsy-csomagok - a Tanács szerint kell az IMF-megállapodás.

A várakozásoknak megfelelően a Monetáris Tanács 25 bázisponttal tovább vágta az alapkamatot. Simor András a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta: a tanács előtt két javaslat volt. A tartásra vonatkozó javaslatot szűk többséggel leszavazták a vágást támogató tanácstagok - feltételezzük, hogy a külső tagok ismét 4:3 arányban szavazták le az elnököt és az alelnököket.

Infláció: oda kell figyelni a béremelésekre

Az infláció idén és jövőre is számottevően meghaladhatja a célt, azonban a gyenge belső kereslet dezinflációs hatása az egyszeri sokkok kifutása után érvényesülhet.

Mit vágtak?

Mindennapi híreink része lett az alapkamat fogalma, viszont általában elég keveset tudunk róla. Azt például igen, hogy a magyar politikai csatározások egyik célpontja és a jegybankkal kapcsolatos, de azt már kevésbé, hogy a fogalom országonként is mást takar, és azt sem, hogy a magyar alapkamat rendszere elég fiatal. Tévhitek és tények az alapkamatról a Privátbankár sorozatában >>

A szeptemberi inflációs adat a pénzromlás ütemének gyorsulásáról tanúskodott az élelmiszerek és üzemanyagok áremelkedése miatt. Ezeket a termékeket  a monetáris politika csak kis mértékben tudja befolyásolni. Bár az infláció gyorsulása a nyersanyagárak emelkedése valamint az adóemelések hatása miatt következett be, Simor András ismét felhívta a figyelmet: az inflációs alapfolyamatok sincsenek szinkronban az inflációs céllal.

Az év végéhez közeledve fontos elmondani: a minimálbér jövő évre érvényes mértékének illetve a béremeléseknek összhangban kell lenniük a teljesítmények, a gazdaság termelékenységének növekedésével - mondta Simor András. Csak ez biztosíthatja, hogy nem lesz a béremeléseknek nem kívánt inflációs hatása, illetve nem kerül akadály a foglalkoztatás bővülése elé.

A Monetáris Tanács megítélése szerint idén a gazdaság kibocsátása csökken, a növekedés 2013-ban indulhat meg újra. A kibocsátás elmarad a potenciális szintjétől is, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét.

A Monetáris Tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, az inflációs célt 2014-ben, az inflációt érintő átmeneti sokkok hatásainak kifutása után elérhetőnek tartja.

Középtávon üthetnek be a Matolcsy-csomagok

A nemrég bejelentett kormányzati intézkedések hatásaival is foglalkozott a tanács. Ezek egyrészt tovább erősítik az alacsony költségvetési hiánypálya melleti kormányzati elkötelezettséget, másrészről viszont az intézkedések várható makrogazdasági hatásait számottevő bizonytalanság övezi.

Az intézkedések a rövid távú reálgazdasági és inflációs kilátásokat várhatóan nem befolyásolják érdemben, középtávon azonban költségoldali nyomást okozhatnak, valamint a bankrendszer tőkevonzó képességének csökkentésén és a hitelezés visszafogásán keresztül a gazdaság növekedési potenciálját is mérsékelhetik.

Kell az az IMF-megállapodás

Az ország kockázati megítélése érdemben javult; részben országspecifikus, részben szabályozási változások befolyásolhatták a kockázati mutatók kedvező alakulását - ez utóbbi alatt a naked, magyarán fedezetlen  short november 1-jétől érvényes korlátozását értette a jegybankelnök.

A kockázati megítélés és a hozamok tartósan kedvező alakulása, így az államadósság fenntarthatósága, valamint a hitelezés támogatása és a befektetői környezet kiszámíthatósága szempontjából a Monetáris Tanács fontosnak ítéli az Európai Unióval, illetve a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodást.

További kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az elkövetkező hónapokban beérkező adatok alátámasztják a kedvező pénzügyi piaci folyamatok tartósságát és megerősítik, hogy a középtávú inflációs kilátások összhangban állnak a 3 százalékos céllal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG