6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A háztartások megtakarítása stabil forrást jelent a többi szektor számára, ezért a sikeres felzárkózás és a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából kiemelten fontos tényezőnek számít. A válság után a magyar lakosság nettó pénzügyi megtakarítása a korábban jellemző nulla körüli szintről a GDP 5-6 százalékára emelkedett, ami a belső finanszírozás erősödésével jelentős szerepet játszott az ország külső sérülékenységének mérséklődésében, és így az ország felminősítésében. Az elmúlt évek magas megtakarításának köszönhetően a magyar lakosság nettó pénzügyi vagyona 2010 óta több mint 18000 milliárd forinttal bővült, és így korábban nem tapasztalat szintre, a GDP 100 százaléka fölé emelkedett. Az MNB szakértői szakmai cikkükben a háztartások pénzügyi megtakarításainak alakulását és az azt befolyásoló fontosabb tényezőket mutatják be.

Boldizsár Anna és Kékesi Zsuzsa, az MNB szakértőinek cikkét publikáljuk a Privátbankár.hu-n.

2016 egészét tekintve a magyar lakosság pénzügyi megtakarítása a GDP 4,5 százaléka körül alakult – ami jövedelemarányosan mintegy 8 százalékot jelent. A korábbi éveknél némileg alacsonyabb, de továbbra is számottevő nettó pénzügyi megtakarítási pozíció a hitelfelvétel emelkedése és a változatlanul magas pénzügyi eszközfelhalmozás mellett következett be.

A lakosság emelkedő hitelkereslete a lakáspiac és a fogyasztás élénkülésével, valamint a javuló jövedelmi kilátásokkal hozható összefüggésbe, de emellett 2016 végén az önálló vállalkozóknak nyújtott – a Növekedési Hitelprogramhoz és földvásárlásokhoz köthető – hitelek is közrejátszottak. 2016-ban a pénzügyi eszközök bővülése hasonlóan magas volt, mint a 2011. utáni években: a folyamatosan emelkedő foglalkoztatottság és dinamikusan növekvő bérek ugyanis a fogyasztás élénkülése mellett is lehetővé teszi az eszközök jelentős bővülését.

A következő években a lakossági hitelpiacon bekövetkező fordulat mellett a lakossági nettó megtakarítás enyhe mérséklődése várható, azonban a továbbra is jelentős belső finanszírozási képesség fennmaradása a gazdasági növekedés fenntarthatóságát is támogathatja. A válság előtt a magyar lakosság nettó pénzügyi megtakarítása az emelkedő eladósodás miatt igen alacsony, nulla körüli szintre süllyedt. A megtakarítások válság utáni, a GDP közel 5 százalékára történt emelkedésében egyrészt szerepet játszott, hogy 2009-től kezdődően a hitelezés visszaesésével a magyar háztartások nettó hiteltörlesztőkké váltak: azaz több hitelt törlesztettek, mint amennyi új hitelt vettek fel. Másrészt a munkapiaci folyamatok mellett 2010 óta számos olyan gazdaságpolitikai intézkedés (többek között az egykulcsos családi jövedelemadózás bevezetése, majd az adókulcs csökkentése) is történt, amelyek hozzájárultak a lakosság pénzügyi megtakarításának az emelkedéséhez.

A következő években ugyanakkor a hitelezés fellendülésével a lakossági megtakarítások enyhe csökkenése várható, de a lakosság továbbra is jóval több pénzt tesz majd félre, mint amennyi hitelt vesz fel. A magas belső megtakarítások fennmaradása stabil forrást jelenthet a vállalati beruházások számára, ami a növekedés fenntarthatóságának szempontjából kedvezőbb, mintha ezt külső források biztosítanák.

Forrás: MNB
Az ábrán az alapfolyamatokat bemutató egyedi hatásoktól szűrt idősort mutatjuk be. A lakossági megtakarításokat a végtörlesztés kedvezményes árfolyama és a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás is befolyásolta, ezért ezen egyszeri hatásokat tartalmazó adatpontokat külön feltüntettük.

A pénzügyi vagyon meghaladja a GDP 100 százalékát

A háztartások nettó pénzügyi vagyona 2010 óta több mint 18 000 milliárd forinttal nőtt, ami belső finanszírozási forrásként jelentős mértékben csökkenti az ország külső sérülékenységét. 2016 végére a háztartások nettó pénzügyi vagyona (a régióban megfigyelhető értékeket jelentősen meghaladó szintre) a GDP 100 százaléka fölé emelkedett – a GDP-arányos bruttó vagyon 126 százalékos és a tartozások 24 százalékos szintje mellett. A nettó pénzügyi vagyon növekedése 2010 közepe óta – részben a magas pénzügyi megtakarítás és részben a hitelállomány mérséklődésének köszönhetően – több mint 18 000 milliárd forintot tett ki. A háztartások nettó pénzügyi vagyonának változását felbontva az látható, hogy az emelkedés döntő része, mintegy 55 százalék a lakossági tranzakciókhoz, a jövedelem el nem költött részéhez kapcsolódik (gyakorlatilag ez mutatja meg a megtakarítási hajlandóságot), 8 százalék a lakossági devizahitelekhez kapcsolódó kormányzati intézkedésekhez (végtörlesztés, elszámolás és forintosítás), további közel 30 százalék az állományok átértékelődéséhez, az utolsó 8 százalék pedig egyéb állományváltozásokhoz köthető.

Forrás: MNB

Már többet fektetünk értékpapírba, mint betétbe

A lakossági megtakarítás összetételét tekintve a háztartások értékpapír-állománya – elsősorban az állampapírok iránti kereslet felfutásának köszönhetően – mára érdemben meghaladja a bankbetétekét. 2012-ben a lakosság portfólióallokációs döntéseiben változás következett be: a lakosság eszközallokációs döntései során egyre inkább az állampapírokat és befektetési jegyeket kezdte el preferálni. A háztartások ezen kívül 2013 elejétől egy év alatt mintegy 1000 milliárd forintot vontak ki a bankbetéteikből, miközben tovább növelték a készpénz és értékpapír típusú megtakarításaikat. Az értékpapírokat preferáló magatartás az alacsony inflációs és kamatkörnyezet mellett az állampapírok magasabb hozamával és viszonylagos likviditásával magyarázható. A befektetési alapok iránti jelentős keresletet a befektetési jegyek ­– a kamatcsökkentés időszakában – magas visszatekintő hozamára és a lakosság körében népszerű állampapírok betétekét meghaladó kamatára vezethető vissza. A portfólióátrendezés eredménye, hogy a háztartások 2014 második felétől már több pénzt tartottak értékpapírokban (aminek közel fele állampapír, míg másik fele befektetési jegy), mint bankbetétben. Az értékpapírok tartása azóta tovább növekedett – a háztartások állampapír állománya már meghaladja a 4100 milliárd forintot –, ami kedvező az állam belső finanszírozása és a külső sérülékenység szempontjából.

Forrás: MNB
*Egyéb értékpapír: banki, vállalati értékpapírok, tőzsdei részvények

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG